自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

【本報訊】伊利沙伯醫院調亂嬰兒,令不少孕婦及媽媽對公立醫院產房失去信心,有孕婦說產子後需要「嬰不離身」;有人更明言日後將轉往私家醫院分娩;一名去年底在威爾斯親王醫院產子的母親憶述,剖腹後未能看清楚兒子的樣貌及核對手帶資料,兒子的腳帶更經常鬆脫,頓時擔心朝夕相對的愛子是否親生骨肉,已準備到私人化驗所作 DNA親子鑑定。記者:陳沛冰 張文傑
一名去年 12月在威院誕下兒子的母親向本報表示,由於她是剖腹生產,產子後麻醉藥未退,神志不清,當時只看了兒子一眼,對他樣子印象模糊,亦沒有核對手帶上資料。當她能落床走動,便到育嬰室照顧兒子,但看見產婦不需核對身份,便可自由出入育嬰室,情況混亂。她指,兒子的腳帶不只一次鬆脫,「好多時抱抱吓發現唔見咗,要周圍搵先搵到,唔知平時姑娘同佢冲凉換片時,會唔會跌咗,之後調亂?」愛兒出生後兩夫婦對他疼愛有加;但一直感到兒子樣貌與兩人不相似,兩人膚色較深,兒子則較白晢。
放大圖片
準媽媽心聲(將在伊利沙伯醫院分娩)調錯影響大--郭太 預產期:下月「調錯 BB有啲離譜,如果發覺唔到,湊錯人哋個 BB,到長大先知真係好大影響 o架。」
放大圖片
準媽媽心聲(將在伊利沙伯醫院分娩)怕餵錯人奶--蔡太 預產期:下月「擔心帶咗個唔係自己嘅 BB返屋企,自己嗰個就俾其他媽咪餵錯人奶。」
考慮接受 DNA親子鑑定 昨晨她獲悉伊院調錯嬰事件,更增添心中的疑惑;不少親友致電她,「話個 BB唔似我哋,會唔會搞錯?」令她面對朝夕相對的愛兒時感到困擾。她已向私營化驗所查詢,進行 DNA親子鑑定只需數千元,會與丈夫商討是否接受測試。威院發言人表示,一般情況下不會發生調錯嬰事件,若家長感擔心,可聯絡病人聯絡主任跟進。不少將在伊院分娩的準父母批評調錯嬰事件院方錯得過份。「調錯咗兩個小朋友,係一世 o架……好恐慌 o架!」黃先生指下星期是太太預產期,已來不及轉往較有信心的私家醫院,只能祈求院方改善程序,不要再出錯。
準父母擔心 日後轉私院 蔡太下月會在伊院生產,「擔心會帶咗個唔係自己嘅 BB返屋企,自己嗰個就俾其他媽咪餵錯人奶。」由於她一直在伊院檢查,暫不考慮轉院分娩,但若再次懷孕將轉往私家醫院。來自內地的吳太昨到伊院接受產前檢查,她很驚訝本港出現這種嚴重錯誤,會向護士要求誕下嬰兒後,盡量與嬰兒同房,減少出錯。
醫生:發現真相未必開心 精神科專科醫生李德誠表示,調錯嬰事件可能對父母構成心理影響,尤其是母親容易與嬰兒建立深厚感情,突然接獲噩耗,即使取回親生骨肉,亦會感到疑患疑真,「邊個先係真?會唔會又錯?點解發生喺我身上?」幸好今次調錯嬰時間短,相信影響不會太大。若父母對子女是否親生骨肉感到很大困擾,可考慮接受 DNA測試,但李德誠提醒父母要做好心理準備,若證實子女非親生,會如何面對,「到時引發好多家庭問題,本來一家相處好哋哋,發現真相後未必開心。」

準媽媽心聲(將在伊利沙伯醫院分娩)
盼別再出錯--黃太 
預產期:下周
「趕唔切轉去較有信心嘅私家醫院,家只望院方改善識別程序,唔好再出錯。」

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

阿仔由出世到而家都唔似我地2公婆.

男爵府

我個女個格咁似我, 段估唔會錯掛!

大宅

太過份了. 等兩個媽媽餵錯6天奶.
餵錯6天奶 調錯嬰母精神困擾 伊院成立調查小組 涉事職員續工作
(明報)2009年8月18日 星期二 05:05

【明報專訊】[url=]伊利沙伯醫院
[/url]調錯嬰事故發生至今已10日,伊院行政總監熊志添昨向兩名女嬰父母致歉,又透露涉事的兩名護士和一名健康服務助理員仍繼續工作。院方指出,在確認嬰兒身分前約6日內,兩名媽媽均為被對調的嬰兒餵母乳,院方指兩名媽媽對「餵錯奶」表示不介意,但心情受困擾,需接受院方安排的心理輔導。

伯爵府

我個大仔果時d手帶腳帶都成日甩出黎..講真調左人地個bb話咁易~不過我生2個b時都係清醒既,我第一件事就係望清楚佢地個樣先(就係怕比人調轉左都唔知)好在2個仔點睇都似我地,唔係就死囉~不過我今胎都同c6講定,要佢一定要係產房門口睇清楚先好比個bb走,公院成日都調轉左人地個bb唔認(bk有媽咪試過)我真係好無信心囉~
大b駿逸細b駿晞

別墅

水晶宮

畀面勳章

我都係呀! 尋日先又同老公講, 個仔又曳(我哋兩公婆都係靜既人)又單眼皮細眼. 同我哋一d都唔似!!!! 我咁講好似好衰, 但咁多年都有好多人話佢唔似我哋兩公婆. 我生嗰陣聞笑氣, 聞到溫吓溫吓, 老公又冇陪產, 就算真係唔好彩俾人換咗都唔知. 我仔嗰陣條腳帶仔都一樣成日甩.

原帖由 newchun 於 09-8-18 13:17 發表
阿仔由出世到而家都唔似我地2公婆.

禁止訪問

子爵府

我2001年伊院生的, BB 照燈十日, 從未甩過手帶腳帶..... 出院果日想大力d 除咗佢都唔成功。
乜依家 d 咁易甩ge? ?
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

伯爵府

回復 9# 玉桂貓 的帖子

係都唔出奇架,因為果時我大仔d手/腳帶成日甩左係張床仔道,有幾次都係我同姑娘講叫佢整返好,佢地先知道甩左....而且我見果時同房既bb,d姑娘/阿姐抱走或放低,個b既媽咪唔係道都得既,咁樣比人調左個b都唔知喇~
大b駿逸細b駿晞

水晶宮

最慘係...成日懷疑羅錯b, 但係驗完又係無錯, 真係心理唔平衡!

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 夏天玩到顛 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

手帶同腳帶應該一齊穿架, 我係聯合生時係咁架.

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

我記得我生完果一下,護士會立即睇下bb有咩特徵.記錄低就會講比媽媽聽.再比我望下.不過我相信吾會日日都錯既,咁岩姐

侯爵府

我係政府開刀, 生完麻醉葯過左同bb一齊推出房, 姑娘冇比bb我睇過, 2個嬸嬸推2張床, 一個推我, 另一個推bb床, bb頭背住我, 我又冇帶眼鏡, 只係見到好多頭髮, 第二日姑娘抱比我, 只睇頭髮都似手術推出黎果個既, 果樣都有少少少少似我地既, 我諗應該冇錯(而家諗一定唔會錯, 因為阿囡有好多遺存都似我同老公, 如囡囡身材, 腳既粒粒就係遺存c6).

至於腳帶, 我就試過甩左冇即時帶返, 比姑娘鬧到我死, 佢話一陣比人偷左你bb點算呀. 因bb得5磅多, 所以容易甩.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我生仔仔果陣係好清醒..我記得我仔仔比其他bb雙眼皮特別深同額頭有少少胎印..勁似佢爸爸..到我睇bb果陣..都係有呢d特d特徵..所以一定係我個bb...
手帶果d係好易甩出黎架~要成日睇住

子爵府

我生兩個仔....一生出黎姑娘會比媽咪望下個bb....再話比媽咪聽bb有乜特徵..如pat pat有黑色印....再比兩條手帶腳帶對名....佢地沖完身會帶係bb身上再比我望多次...之後 就一齊推入房.....
雖然個個bb都好似樣...但始終係自己既bb...望一眼已經認得.....
我大仔都唔似我兩夫婦...但d人話似我奶奶....而個個都話大仔細仔好似樣....咁細仔又似我喎.....應該無錯啦....

水晶宮

第時我生個b 冇可能錯ge!
我阿ma果邊遺傳好重架, 出世時候個個b都係金毛, 之後慢慢長大變黑, 同埋一定有粒紅色一點 係身體... 我阿婆 以至阿ma全部兄姐妹 + 我都係咁...
等我咬阿b一啖, 大大啖, 唔會錯喇卦!

首頁

尾頁

跳至