自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

當局錯派藥給打疫苗兒童

29間母嬰健康院昨日首天為兩歲以下兒童補種肺炎球菌疫苗時,錯誤派發不適當劑量的退燒藥。
[url=]衛生防護中心
[/url]總監曾浩輝表示,昨日曾向4525名小童注射疫苗,暫時未悉有多少名兒童領取不適當的退燒藥「撲熱痛」,至今聯絡了三百多名家長,當中最少6人(1人1歲以下,5人1歲以上)獲分配不適當劑量的退燒藥,而涉及錯派藥物的母嬰院至少有10間,其中較嚴重的是藍田、[url=]牛頭角
[/url]和紅磡。
曾浩輝解釋,由於兒童接種疫苗後可能會發燒,因此注射員派發退燒藥給家長,讓小朋友發燒時進食。其中1歲以上兒童應獲發每次1茶匙份量的藥物,每日服用4次;1歲以下則每次半茶匙,每日4次。
他說,1歲以下小朋友,若服用了較的分量,絕大多數情況都不會構成健康問題;至於一歲以上兒服用了分量不足的退燒藥,不會影響健,只是藥效降低。
曾浩輝表示,這種情況不應出現,為此致歉。他表示,今後會由專人派藥,同時會改變標籤。
他又稱,當局會設法繼續與家長聯絡,家長可以打熱線2125 2125查詢。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

離晒譜

男爵府

好彩唔係打錯針....

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

班人訓醒未架? 逗咁高人工但成日做錯野!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

不知所謂!我囡囡星期五打針,健康院開果支退燒水,英文寫5ml,中文寫每四小時一次,每次2.5毫升... 好彩我囡囡無發燒,所以無食到... 嚡!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

米lor, 5 g 佢地出糧會5會出左第2個既糧呢:;pppp:

原帖由 gion 於 09-9-7 23:19 發表
班人訓醒未架? 逗咁高人工但成日做錯野!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

離譜
原帖由 Angel_BB 於 09-9-7 23:20 發表
不知所謂!我囡囡星期五打針,健康院開果支退燒水,英文寫5ml,中文寫每四小時一次,每次2.5毫升... 好彩我囡囡無發燒,所以無食到... 嚡!

...

別墅

嘩....我係好驚話
打錯疫苗

好彩唔係 !!!
原帖由 fairyfloss 於 09-9-7 23:18 發表
好彩唔係打錯針....

大宅

畀面勳章

原帖由 Angel_BB 於 09-9-7 23:20 發表

...
有D又食高劑量

男爵府

男爵府

好媽媽勳章

.....

大宅

好媽媽勳章

我個囡1號果日打左,好彩無咩事,
不過呢班人真係好過分,好心唔好拎我地d人命黎玩啦,未訓醒就唔好返工啦

別墅

其實健康院啲退燒藥,通常寫125mg/5ml,如果係一歲以下或體重8kg以下,就會食62.5mg,即係2.5毫升(2.5ml),一歲以上或體重在8kg至15kg的話,先食125mg(5毫升/2.5ml),睇你BB應該唔夠一歲,所以退燒藥每日食四次,每次2.5毫升係啱喎!你唔好未了解清楚就話人不知所謂啦!仲有啞!星期日派錯藥既係醫療輔助隊幫手打針旣人,佢地大部份都唔係醫護人員,人工亦唔高(係段鐘計,比麥當勞好啲),派錯藥係唔啱,但我諗佢哋都唔想,只不過佢哋唔係藥劑師,唔係派藥員,又唔係醫生姑娘,致會發生啲咁既醫療事故!

禁止發言

等待驗證會員

好媽媽勳章 醒目開學勳章

男爵府

我個女今日先去左健康院打針,睇新聞嚇到我死以為打錯針,原來係派錯藥,好彩我冇比到d藥個女食,唔係實有排驚
本來一向都係私家醫生度打開針,咁啱今日翻健康院檢查就順便打埋針啦點知....唉.....政府d野真係越黎越信唔過...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

有無攪錯??? 又出錯

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好彩我仔仔支藥水係o岩乍~其實家長見到一歲前既bb食5ml都應該要問清楚啦~我仔仔平時睇醫生都係2.5ml..上次帶佢睇醫生已經要食4ml..我問清楚姑娘點解要食咁多?平時食2.5乍..原來開始大個份量要增加先有效..琴日一聽藥水要食5ml我都問清楚個呀姐先走~

珍珠宮

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

大宅

2018復活節勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

係啦 好過份, 真係不知所為 成日都出錯

首頁

尾頁

跳至