母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題. 囝囝滿月前都肯用奶樽, 但多數都係埋身, 因為當時要谷佢啜多些才有奶. 依家有時想出街泵出來比奶樽佢, 但佢只啜幾下就唔肯大喊, 奶都唔吞, 如是者試了兩星期都係咁, 最多肯用奶樽食半安. 我打算餵人奶六個月, 但如果依家就唔肯用奶樽, 咁之後點算 ? 泵出來都浪費哂. 有無媽咪有此經驗. 我已經用過仿母乳奶咀及 avent 奶咀. 又試過由 avent 1 號換了 2 號咀. 情況都無改善.

大宅

我情况相似,e到d媽咪介紹我用chu chu樽,過了好一段時間,bb慢慢地接受了.

子爵府

我想問下你係用母乳嗰隻定係普通嗰隻??

原帖由 bbJP 於 09-11-28 08:11 發表
我情况相似,e到d媽咪介紹我用chu chu樽,過了好一段時間,bb慢慢地接受了.

子爵府

大廚勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我返工前教BB食奶樽都係咁,初頭簡直同我死過咁,可能個個BB唔同,我隻小牛用 chu chu 同 nuk 樽都唔得(食兩個鐘都食唔晒100ml+喪喊 = 惡夢),試到最後而家用 tommee tippee 肥佬樽。不過有樣嘢唔知係真唔係,開頭佢死都唔食樽,有一次我試吓打側好似埋身咁俾佢食樽,點知又得咗喎。如是者"握吓" "握吓"再慢慢調較番角度,佢而家好OK la。

原帖由 wc2046 於 09-11-28 06:53 發表
如題. 囝囝滿月前都肯用奶樽, 但多數都係埋身, 因為當時要谷佢啜多些才有奶. 依家有時想出街泵出來比奶樽佢, 但佢只啜幾下就唔肯大喊, 奶都唔吞, 如是者試了兩星期都係咁, 最多肯用奶樽食半安. 我打算餵人奶六個月, ...

男爵府

除咗褓母用到奶樽餵佢,
我同c6都從未試過成功餵到奶樽...
識choose人蝦...超慘...

男爵府

even餓到佢下一餐,
佢唔食就唔食...

大宅

原帖由 maymycheung 於 09-11-28 09:01 發表
我想問下你係用母乳嗰隻定係普通嗰隻??

普通十字咀,初初用橡膠,跟住ok之後轉矽膠.
母乳咀試左一次佢唔啱feel.

大宅

原帖由 thundersml 於 09-11-28 14:52 發表
even餓到佢下一餐,
佢唔食就唔食...

e d 咁有性格既,就要等左餓到/喊到死去活來,累到瞓着先餵到喇.

大宅

我個b都係咁,死都唔肯用奶樽,可以六,七個鐘,肚餓喊到七彩都唔食,後尾要等佢喊到攰,想訓時先塞比佢食,最初比佢用chu chu樽加仿母乳咀,佢唔肯啜,但一啜唔知係咪大啖得劑濁親,一係食完後即刻嘔奶; 最後用左一次後改用chu chu黃色咀,都係嘔奶,又等於無食過. 見佢咁,我個心都痛埋,最後都係埋身比返人奶佢食. 遲些要返工,都唔知點算.

大宅

我囡囡都係咁, 初初都肯食奶樽, 但2個幾月開始, 一見奶樽就喊到拆天, 一路食一路大喊, 食得好少. 後來有bk sister 教唔好自己餵奶樽, 同埋餵既時候唔好俾bb見到你. 而家過咗兩個星期, bb開始食奶樽唔會喊, 希望bb大d會越來越好.

大宅

minna_tabo ,甘你衣家仲有無比你b埋身食人奶呢?定係全用奶樽?

大宅

有呀, 一日埋身食3餐, 奶樽餵3餐

原帖由 hellolamlam 於 09-11-29 18:59 發表
minna_tabo ,甘你衣家仲有無比你b埋身食人奶呢?定係全用奶樽?

公爵府

我囝囝都係初初埋身+用樽, 到2個月大就待轉左全埋身, 到bb 8個月大又轉返用樽, 過渡期用左2-4星期, 不過我係過渡期冇再俾bb埋身, bb由開始唔食, 到食少少, 由食成個鐘, 到宜家用10分鐘~
個個bb唔同, 而且我係因為要同bb介人奶, 轉左食奶粉而用樽餵bb, 之前健康院姑娘有教, 你係奶媽就唔好用樽餵bb, 搵其他人幫你, 咁bb會易d接受~~

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 minna_tabo 於 09-11-28 19:23 發表
我囡囡都係咁, 初初都肯食奶樽, 但2個幾月開始, 一見奶樽就喊到拆天, 一路食一路大喊, 食得好少. 後來有bk sister 教唔好自己餵奶樽, 同埋餵既時候唔好俾bb見到你. 而家過咗兩個星期, bb開始食奶樽唔會喊, 希望bb ...

我隻臭b又係咁

別墅

原帖由 bbJP 於 09-11-28 15:07 發表

普通十字咀,初初用橡膠,跟住ok之後轉矽膠.
母乳咀試左一次佢唔啱feel.

嘩,,,,我個囡囡都好咁,初初用橡膠,跟住ok之後轉矽膠, 而個母乳咀用咗幾次就唔用,浪費晒我啲金錢。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 櫻子 於 09-11-30 12:46 發表

嘩,,,,我個囡囡都好咁,初初用橡膠,跟住ok之後轉矽膠, 而個母乳咀用咗幾次就唔用,浪費晒我啲金錢。

橡膠-邊隻牌子呀?

大宅

原帖由 daidaianna 於 09-11-30 11:39 發表

我隻臭b又係咁

我個b都係呀, 攪到我谷奶都唔敢pump出來!!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 cawy 於 09-12-1 12:28 發表

我個b都係呀, 攪到我谷奶都唔敢pump出來!!

今日返工, 臭B畀阿麻湊, 10點果餐食得1oz, 1點果餐食2oz, 阿麻話5點先餵第3餐, 唔知餵成點

條友仔唔肯用樽, 唉~

大宅

畀面勳章

原帖由 daidaianna 於 09-12-1 17:45 發表

今日返工, 臭B畀阿麻湊, 10點果餐食得1oz, 1點果餐食2oz, 阿麻話5點先餵第3餐, 唔知餵成點

條友仔唔肯用樽, 唉~

我隻B都係, 食得2 oz

大宅

原帖由 daidaianna 於 09-12-1 17:45 發表

條友仔唔肯用樽, 唉~

而家最新情況如何???

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊