跳至

首頁

尾頁

大宅

想俾囝囝讀N1一年, K1會去報其他幼稚園, 想問下大家意見, 以上兩間邊間會好啲?

聽人講小時候啲老師幾又愛心, 同教得小朋友自理能力唔錯, 可惜校舍就好細, 無乜空間走動, 甚至洗手間都只得一個。 至於嘉德麗就規模大啲..又好多人選擇去讀!

別墅

我個仔正在小時候讀n1,很好啊,老師很親切!!

我覺得要看你想要的是什麼,如果校舍大設施好,但老師心地唔好,你都不想孩子在那兒讀吧??!!!

小時候校舍是細,但上堂時都是一個個課室,就是校舍再大,也不可能隨時讓孩子自由活動。洗手間都只得一個,足夠了啊,又不是全校在同一時間使用!! 而且只是n1!! 你可以兩間都in,看看你覺得嘉德麗怎樣,我聽到很多人說那兒的老師不好,所以我連in都沒有去in~ 我識有人甚至由嘉德麗轉去小時候讀書呢~

大宅

嘉德麗N班校舍都好細, 唔似k 班果邊咁大...

大宅

原帖由 bluenana 於 09-12-8 16:22 發表
我個仔正在小時候讀n1,很好啊,老師很親切!!

我覺得要看你想要的是什麼,如果校舍大設施好,但老師心地唔好,你都不想孩子在那兒讀吧??!!!

小時候校舍是細,但上堂時都是一個個課室,就是校舍再大,也不可能隨時讓孩子自由活動。 ...

其實嘉德麗已經收咗阿仔, interview時老師俾我嘅感覺都幾nice, 而小時候就攞咗表未交, 宜家就十五十六囉!我都明白嘉德麗N1校舍都好細, 其實校舎大細都係其次, 最重要老師有愛心和小朋友又學到野。 咦....你小朋友返咗幾個月學, 佢自理能力係未都有進步呢? 咁你K1會否繼續讀呢?

伯爵府

醒目開學勳章

請問小時侯有N1 ?
全日還是半日 ?
謝謝 ~

大宅

原帖由 Sweet@family 於 09-12-9 00:31 發表
請問小時侯有N1 ?
全日還是半日 ?
謝謝 ~

N1,應該只有半日!

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 Bear@MAMA 於 09-12-9 11:55 發表

有N1讀,應該只有半日!

謝謝啊 ^^

別墅

小時侯的N1好似有全日的,你可以去問問~

我個仔只是返了一個多星期(12月才插班),暫時未見有什麼成績,因為所有同學都在適應期,好多都喊!!

別墅

另外,k1我不會讀這間,只會讀n1!! ^^

別墅

好媽媽勳章

hi, bluenana

想八卦吓點解唔繼續讀埋k嘅
聽好多人講都係只讀n班,到k就會轉走, 唔通小時候嘅k真係咁差

嘉德麗就成日標榜佢哋嘅畢業生會去胡素貞同一呂 (唔係政府派位ge咩? 又關間學校事?? 唔通叩門機會大啲 )
唔知小時候嘅畢業生通常會去邊間小學呢?

原帖由 bluenana 於 09-12-10 11:39 發表
另外,k1我不會讀這間,只會讀n1!! ^^

大宅

我覺得BK呢度好少關於小時候嘅comment, 而知道的算係冇乜負面嘢, 我真係好想了解這間學校多啲! 有冇就讀緊或已畢業嘅家長提供吓意見呢? 另外, 至於點解咁少人上K1, 我估其中原因係冇學券卦!

別墅

是呀~~~ 因為無學券~
而且我想仔仔入一呂呀,所以k1打算讀真理浸信會名下的學校,機會大d~~ ^^

別墅

好媽媽勳章

想請教吓: 讀真理浸信會入一呂嘅機會會大啲咩?? 好似無聯繫ga喎????

我都有諗過佢哋有冇關係, 但又見唔係咁多人報喎?

原帖由 bluenana 於 09-12-11 15:21 發表
是呀~~~ 因為無學券~
而且我想仔仔入一呂呀,所以k1打算讀真理浸信會名下的學校,機會大d~~ ^^

大宅

原帖由 brendabb 於 09-12-11 15:27 發表
想請教吓: 讀真理浸信會入一呂嘅機會會大啲咩?? 好似無聯繫ga喎????

我都有諗過佢哋有冇關係, 但又見唔係咁多人報喎?

係囉! 乜有關係架!

別墅

好媽媽勳章

頭先打咗電話去真理浸信會其中一間幼稚園問, 佢話同小呂個教會係唔同ga (heehee.... 咁問人真係有啲醜怪 :;pppp: )

不過個職員都好有禮貌咁同我講佢哋嘅學生都有派去呂小/培基同循道衛理 <-- 呢間最多人, 佢話係家長意願多喎.

原帖由 Bear@MAMA 於 09-12-11 15:45 發表

係囉! 乜有關係架!

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔仔讀嘉德麗N班,上年係派胡素貞最多,其次係沙呂同一呂

大宅

原帖由 COE1205 於 09-12-11 17:29 發表
我仔仔讀嘉德麗N班,上年胡素貞就派胡素貞最多,並次係沙呂同一呂

好似話胡素貞好鍾意收嘉德麗嘅學生, 所以多人去讀唔出奇! 不過至於去沙呂或一呂都多, 又有什麼原因呢? 會唔會嘉德麗佢哋學生人數多所以佔嘅比例自然大咗!

公爵府

畀面勳章

我以前的中學英文老師, 佢極力推介小時候, 佢三個已中學既小朋友, 都係個到讀n班, 佢話有reading class, 十分好, 佢小朋友現已入名中學
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

別墅

好媽媽勳章

hi winwin,
想請問吓你位老師嘅小朋友當年有冇繼續係小時候讀上去, 完成晒三年kg嘅課程呀??

原帖由 winwin815 於 09-12-11 18:05 發表
我以前的中學英文老師, 佢極力推介小時候, 佢三個已中學既小朋友, 都係個到讀n班, 佢話有reading class, 十分好, 佢小朋友現已入名中學

公爵府

畀面勳章

無呀, 我呢對老師夫婦, 男既現已成為沙田一間近年有名中學既校長, 當時仲係英文老師既太太, 當然唔會以沙田區學校為目標啦, 所以佢大個兩位囡囡, 之後轉左去st. cat, 仔仔就因為自少講英文, 就去左基督堂讀, 不過佢真係好recommend小時候, 佢話佢介紹左好多朋友去讀n1, 佢話好少幼兒園, n1已教reading, 同埋佢話d老師好好, 佢介紹去讀既, 都好滿意間學校咁話

我呢位老師之後, 轉左去另一間名小學parttime教英文, 我諗都係為小朋友鋪路入名校, 我想指佢係好有要求既家長, 佢都推介, 我諗真係唔差

原帖由 brendabb 於 09-12-13 00:19 發表
hi winwin,
想請問吓你位老師嘅小朋友當年有冇繼續係小時候讀上去, 完成晒三年kg嘅課程呀??

歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

首頁

尾頁

跳至