自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

del

男爵府

錄音做証據,如果內容牽涉到生仔或湊仔而炒佢,就拎去平機會,

男爵府

原帖由 百厭豬 於 10-1-6 01:15 發表
錄音做証據,如果內容"軒攝"到生仔或湊仔而炒佢,就拎去平機會,

多謝提醒..明天提下佢..

男爵府

有冇人可以証明個男同事講過哩番說話??
原帖由 cathycheng131 於 10-1-6 01:17 發表

多謝提醒..明天提下佢..

男爵府

醒目開學勳章

唉...當年我復工第三日, 公司就炒咗我喇....

男爵府

原帖由 百厭豬 於 10-1-6 01:19 發表
有冇人可以証明個男同事講過哩番說話??

有~~~個女同事同我個fd講~~~

男爵府

原帖由 AA媽媽 於 10-1-6 01:20 發表

請問賠左d咩比你??啱啱生完仔..
冇左份工..真係好慘~~~
大失預算...

男爵府

如果你個fd到時真係要去平機會,就要搵人証,
原帖由 cathycheng131 於 10-1-6 01:23 發表

有~~~個女同事同我個fd講~~~

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

想當年, 我放完產假返工無耐佢就裁員, 間公司我都做左7,8年, 老細好好人, 無計, 美國的單無哂, 少左好多收入, 就同我講裁員, 那時只取回12萬, 真係塞翁失馬, 焉知非福, 後來我入到依家呢間公司, 前境好好, 人工同福利又好, 我慶幸當初佢裁我, 否則我入唔到呢間好公司

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

點解呀??? 可以咁架咩???

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 AA媽媽 於 10-1-5 17:20 發表

可以架咩?

子爵府

畀面勳章

叫呢d c人公司以後唔好請女人好了~

個男人超級無同情心,,,,,

侯爵府

好媽媽勳章

未放產假就有protect 放完就係甘危la, d 老細把口就話叫你生多d, 到你真係claim 時就樣都變晒, 我仲西利, 仲放左2次tim, 公司1st yuk一定係我la
原帖由 cathycheng131 於 10-1-6 01:05 發表
我個FD放產假後..到而家十幾日...公司想同佢傾下..
話今個星期會揾佢食飯傾..
內容未知係咩..但返工第一日..已經有同事講..
公司想旭佢...
因為當中有個男同事..
係我個FD未返黎前就同阿HEAD講,
佢生左都唔會有心係 ...

男爵府

醒目開學勳章

咩可以咁咩?

不如叫你FD問定勞工處可5可以,同假如可以又點補。

仲有叫你FD同佢C6傾下大家的意向。

大宅

我公司等左我返工後半年先炒我, 咁當然一返到去就無好日子過喇, 對我諸多挑剔, 話我成日去廁所, 又話我做o野唔得, 但我o係果度做左10年喇, 咁結婚生仔呢d好正常啫, 都唔明d人諗咩, 佢諗住咁樣迫到我去走, 點知迫唔到就炒我囉, 我問過勞工署, 佢話無法例話生完就唔炒得, 可以向平機會告佢地, 等佢地調查同我想索取返d咩, 等佢地同公司傾, 我覺得無用囉, 所以我都無去告佢, 呢d咁o既公司真係好衰囉

珍珠宮

想當年, 我臨放產假的前一日叫我放完產假唔使返工啦, 呢d老板….
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

你第三日算好喇,我第二日就補一個月比我叫我走...但係出唔足返晒d糧比我,咁我同佢(經理)講佢仲要話:係得咁多架咋,你要唔要丫,我話產假係唔會計算入去架喎,佢都係話:我係咁計架喇,咁你要唔要...跟住咪唯有去勞工處搞,唔駛一個月佢知衰,自己拎返張票去勞工處,跟住勞工處叫我上去拎....呢件事過左無幾耐,我前公司個同事同我講,果個衰人經理比人炒左...果一刻真係有d心涼嘅感覺...
而家諗返,都要多謝佢,如果唔係佢咁做,我而家搵唔到一份咁好嘅工....
別人笑我太瘋癲,我笑你們更低b~~

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我都好驚.. 新老細上工無耐 (5/09) 就話我嘅表現只係合格, 問我有無諗過做第二d嘢.. 不過做埋個project先啦~
之後.. 真係如我plan咁有咗, project完咗, 老細又同我講: 想唔想調去第二個dept
我心諗: 如果你唔鍾意我e+嘅表現, 我都要搵工架啦.. 算啦, 調就調啦
佢話: 唔駛咁急決定, 放完產假先啦~

唉~ 都唔知係好事定壞事.. 好驚!

男爵府

我呢一間舊公司唔係個d冇良心公司黎..
我係到做個時都已經好多後生女生仔..
我一結左婚,我阿head都叫我快d生啦..
拎返1000蚊津貼好啊..等等...

我諗今次起因係因為公司生意真係差左..
同埋撞啱有個冇人性既男同事...

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

我都係啦, 返工一星期, 個阿頭就話我態度差, 話會比警告信我, 佢埋係老細面前話我.
(因為個阿頭係第二個部分過黎, 之前個阿姐病左辭左職)

首頁

尾頁

跳至