自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

仲有5日出雙糧...公司就比warning letter...
我估佢想唔出雙糧...
呢份雙糧係9/2008-8/2009既雙糧..
而家姐係點??

公司一向作風係出雙糧前炒人..
但朋友都做左4年..
9月仲加左人工...咁到底可以點..

係唔係呢2日佢隨便出多封信..咁就可以即炒唔駛補水??

PLS. HELP

水晶宮

畀面勳章

嘩 ~ 咁無良咖 mouth:

....

原帖由 cathycheng131 於 10-1-26 21:11 發表
我估佢想唔出雙糧...
而家姐係點??

但朋友都做左4年..

係唔係呢2日佢隨便出多封信..咁就可以即炒唔駛補水??

PLS. ...

男爵府

原帖由 BonnieKam 於 10-1-26 21:15 發表
嘩 ~ 咁無良咖 mouth:mouth:" />

....

一早就知~~佢第一日入去..公司已經旭左2個..
手法一樣~~~

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

原帖由 二少奶 於 10-1-26 21:38 發表
嗱, 勞工法例無一條話員工簽咗警告信,僱主可以隨意炒人不需通知或補償,除非係犯咗以下既錯:

a.蓄 意 不 服 從 合 法 且 合 理 的 命 令 ; b.行 為 不 當 , 而 該 等 行 為 是 他 / 她 盡 心 盡 力 工 作 所 不 應 ...

某些公司要員工簽警告信只是提防日後員工告上勞工處, 佢地有証據作抗辯. 如果你朋友收到信, 要以書面抗辯回應公司(自己要留底). 到時去到個官度, 信邊方, 告唔告得入就睇個官點判. 不過通常呢d case勞工處都幫員工多d. 但當然係你朋友唔好理虧先啦.

a-d項都沒有發生..但朋友已經係唔明份警告信既情況下簽了...(佢跟據個人事部的人口述警告信內容,就簽左,最後發覺信內有講,公司不滿佢工作表現,個位同事係冇講到)

不滿表現,就唔會加咁多次人工比佢..所以我覺得呢個係講唔通..

要以書面抗辯回應公司(自己要留底)? 呢個要同佢研究下...信中主要係話佢遲到,但遲到的不止佢,不過..公司想炒你唔賠...用呢d都可以砌到佢..

所以,呢幾日佢絶對唔會遲到,睇下公司仲會有咩講,而再即炒佢唔賠錢

男爵府

原帖由 heichunmum 於 10-1-26 21:44 發表
但戚都有個原因丫,例如犯左d咩事,根據邊條公司守則出信?之前有無口頭警告,如果係無理指控應該可以同勞工處講

遲到..但日日做到夜一夜又唔講..
9點..返9點半..6點..放7-9點...

冇其他啦..2個雙同職位..
10張單裡面佢負責做9張
其中一張就另一同事做...

就係因為我朋友識嘢多,所以做晒咁濟

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

出得warning就有野犯左錯, 比條王牌公司揸手, 好難拗wor
原帖由 二少奶 於 10-1-27 12:13 發表
d公司有心做你一定會出warning letter, 白紙黑字, 第日比你告都有野揸手嘛. 如果只係想你改善, 咪口頭講囉.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

一張warning已經可以唔補錢炒你架
我之前有個朋友問過勞工處

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

如果直接踩上勞工處問呢?
會唔會好d?

原帖由 二少奶 於 10-1-27 13:43 發表
勞工處熱線已經外判, 班友根本唔清楚d法例. 咪比佢地誤導. 最好問律師.

大宅

一封warming letter話你遲到,不足夠公司炒你

大宅

除非你犯了非常嚴重的錯誤,而導致公司有所損失

禁止訪問

大宅

雙糧定係Bonus先?合約有無寫?

若是雙糧,9/2008-9/2009,那份就一定要出啦,另外,若寫明係由9月開始計,做夠26weeks,佢都要pro-rata咁俾返...(如無記錯)...

若是bonus,咁就未必話一定年年有...咁就麻煩D...

原帖由 cathycheng131 於 10-1-26 21:11 發表
仲有5日出雙糧...公司就比warning letter...
我估佢想唔出雙糧...
而家姐係點??

但朋友都做左4年..

係唔係呢2日佢 ...

男爵府

原帖由 二少奶 於 10-1-27 12:09 發表
如果你朋友經常遲到, 多次警告後都無改善, 佢公司免強可以用呢條炒佢:

a.蓄 意 不 服 從 合 法 且 合 理 的 命 令 ;

因為涉及discipline. 但"公司不滿佢工作表現"問題, 佢要書面要求公司作出具體指控. 如果佢唔 ...

口頭警告...我都唔知呢d係唔係..
今日咁遲啊..返早少少得唔得...?

仲要係9月時講的,個時仲加1x%人工比佢~~
之後都冇講過遲到問題,亦無話工作表現問題..

直至收到封信,佢公司寫話之前有口頭警告....

男爵府

原帖由 CYK 於 10-1-27 14:16 發表
雙糧定係Bonus先?合約有無寫?

若是雙糧,9/2008-9/2009,那份就一定要出啦,另外,若寫明係由9月開始計,做夠26weeks,佢都要pro-rata咁俾返...(如無記錯)...

若是bonus,咁就未必話一定年年有...咁就麻煩D...

...

雙糧黎架~~合約寫明係雙糧~做左幾年..咁如果佢呢幾日炒佢..公司係唔係都要賠??

首頁

尾頁

跳至