自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

睇緊陳法拉訪問,明明佢十五歲才從大陸去美國,講到自己好似唔識中文咁,唔係嘛,成日強調自己中文差,大陸人15歲比我地香港15歲小孩的中文水平已差好遠。。。。。係叻好多!

訪問一開始,居然問佢知唔知‘文盲’係咩意思, 佢又扮哂嘢咁答到似是疑非咁。 真係扮鬼妹,扮唔識中文係巴閉D架

大宅

好媽媽勳章

噢賣桷!

Unbelievable!!!

令我想起當年彭丹喺獎門人講英文

珍珠宮

偽人都喜歡話自己唔識中文, 佢哋覺得咁香D呱, 薛x其咪又係咁.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

伯爵府

咁陳法拉又點都好過彭丹GE,陳係美國攞到獎學金的。

原帖由 洗手盆 於 10-3-25 15:22 發表
噢賣桷!

Unbelievable!!!

令我想起當年彭丹喺獎門人講英文

男爵府

醒目開學勳章

諗住崇洋、馨香d囉....

話時話, 陳法拉講野講唔正, 我覺得似係鄉音多過口音...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實個訪問一開始,應該你問佢知唔知‘白痴’係咩意思?

伯爵府

肥安娜係有錢女, 會唔會係香港讀INT‘L SCHOOL,又好早去左外國讀書, 少講中文呢?

但如果係香港長大,睇唔明都勉強講得過去, 但話自己唔識講就點都講唔通架啦。
原帖由 kikiboy 於 10-3-25 15:29 發表
偽人都喜歡話自己唔識中文, 佢哋覺得咁香D呱, 薛x其咪又係咁.

伯爵府

明顯係鄉音啦, 佢同鍾麗提,李綺虹果種口音係完全唔同的。

其實我對無無話LIKE 唔 LIKE, 但見佢咁, 真係好反感。 乜識講中文好失禮呀?

原帖由 AA媽媽 於 10-3-25 15:31 發表
諗住崇洋、馨香d囉....

話時話, 陳法拉講野講唔正, 我覺得似係鄉音多過口音...

水晶宮

我系香港幾年...英文未見長進...中文卻退步不少...自己都覺得差不多已是半個文盲...提筆忘字...現在教小朋友中文要手揸IPHONE查字典...所以就算母語...用得不多的確會生梳(你地睇下"梳"字又唔記得點打)...
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

好媽媽勳章

睇佢個 blog,啲英文真係一般咋喎,當然好過好多香港人,但係就梗係同啲正牌竹升無得比啦!

點解我知? 因為佢啲英文我全部睇得明,所以唔荒好得去邊

原帖由 siulili 於 10-3-25 15:33 發表
肥安娜係有錢女, 會唔會係香港讀INT‘L SCHOOL,又好早去左外國讀書, 少講中文呢?

但如果係香港長大,睇唔明都勉強講得過去, 但話自己唔識講就點都講唔通架啦。
...

伯爵府

但你幫呀阿小姐計下啦, 佢2月才28歲,15年在大陸,佢嚟左香港都好多年啦,扣扣埋埋係美國都係得果7﹣8年頂哂籠,扮咩鬼妹喎。

香港隨手執都好多人係外國生活過多過佢啦。

原帖由 54heima 於 10-3-25 15:36 發表
我系香港幾年...英文未見長進...中文卻退步不少...自己都覺得差不多已是半個文盲...提筆忘字...現在教小朋友中文要手揸IPHONE查字典...所以就算母語...用得不多的確會生梳(你地睇下"梳"字又唔記得點打)...
...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 54heima 於 10-3-25 15:36 發表
...

生疏

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 siulili 於 10-3-25 15:33 發表

...

FIONA 讀 ESF, 後來入了 CITY U
從來無離開過香港
佢 D 英文好屎, 睇果佢寫野
D 文法, 根本係港式英語

(我仔女都係 ESF, 有聼聞過, 佢 D 成績都係麻麻)

伯爵府

但你都明“文盲”點解喎。。。。。

原帖由 我想生三個 於 10-3-25 15:44 發表
我中英門都唔好,唯有扮文盲.....

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我陪你

原帖由 我想生三個 於 10-3-25 15:44 發表
我中英門都唔好,唯有扮文盲.....
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

男爵府

浸過鹽水吃香D

伯爵府

SO,又一證明讀INT‘L SCHOOL,英文都未必好。

原帖由 Darth 於 10-3-25 15:45 發表

FIONA 讀 ESF, 後來入了 CITY U
從來無離開過香港
佢 D 英文好屎, 睇果佢寫野
D 文法, 根本係港式英語

(我仔女都係 ESF, 有聼聞過, 佢 D 成績都係麻麻)

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 亞媽個女 於 10-3-25 15:40 發表
諗起超級巨星個何硬c(打高爾夫球有錢女)
好似唔識講中文咁款,讀國際學校姐(唔通無中文學??), 又唔係竹昇妹...

何雁 C 以前讀協恩, 係近幾年先轉 ESF , 點會晤識中文 ?

伯爵府

菠蘿一定係。。。哈哈!

原帖由 loklok0104 於 10-3-25 15:47 發表
浸過鹽水吃香D

首頁
12345...7

尾頁

跳至