自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

現在的工人姐姐不夠聰明, 5月便一年, 好似同上年剛來o既時候一樣, 乜都唔識~
我個妹有個朋友個工人, 佢話幾好, 不過要仲請佢過來hk, 因為滿約回去了~
老公又冇意見, 我就15/16...怕下一個都一樣, 因為教一個新工人要花好多心血...有d唔想煩~

大家有冇意見給我?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

比你博到個唔駛教,咁係咪會開心D?!

預期舊個個都要教,同新黎又要教咪一樣.做咗一年都仲要教...我唔會再比機會佢囉.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

係唔聰明定死蠢? 前者有得救而且唔想教都教左一年, 應該事事都有七分話頭醒尾, 後者無得救, 可以即時遣返!

大宅

好媽媽勳章

工人太蠢又煩, 太醒仲煩!! 我覺得唔好對工人有太大expectation, 咁會開心啲. 俾著我係你唔會轉工人, 因為人人心中把尺唔同, 你阿妹個朋友覺得佢個工人好唔代表你都覺得好, 萬一千山萬水請左佢返黎原來仲衰過你家陣個位, 你咪仲激氣!

子爵府

好既又無理由當時無人請番左過去喎.....問清楚d果個人好d

原帖由 Sueita 於 10-3-31 13:36 發表
現在的工人姐姐不夠聰明, 5月便一年, 好似同上年剛來o既時候一樣, 乜都唔識~
我個妹有個朋友個工人, 佢話幾好, 不過要仲請佢過來hk, 因為滿約回去了~
老公又冇意見, 我就15/16...怕下一個都一樣, 因為教一個 ...
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

老公又冇意見, 我就15/16...怕下一個都一樣, 因為教一個 ...

係乜都唔識定扮傻先?
不過,點都好,你覺得湊左佢1年,你仲要下下教佢,咁同你請過新既,從頭教過,有乜分別?!
既然係咁,你都可以一搏個新o既!!
但而家呢個真係無可取之處?定係都有d令你留住佢既優點?

大宅

好媽媽勳章

我其實好想用"死死蠢" 或 "豬咁蠢"形容佢, 不過用唔聰明可以好聽D~

原帖由 lyhv 於 10-3-31 13:48 發表
唔聰明定死蠢? 前者有得救而且唔想教都教左一年, 應該事事都有七分話頭醒尾, 後者無得救, 可以即時遣返!

大宅

好媽媽勳章

可取之處: 唔會偷錢, 算唔算?
原帖由 foggyao 於 10-3-31 14:04 發表

係乜都唔識定扮傻先?
不過,點都好,你覺得湊左佢1年,你仲要下下教佢,咁同你請過新既,從頭教過,有乜分別?!
既然係咁,你都可以一搏個新o既!!
但而家呢個真係無可取之處?定係都有d令你留住佢既優點? ...

大宅

好媽媽勳章

我都會再了解吓先~
原帖由 yenho 於 10-3-31 13:50 發表
好既又無理由當時無人請番左過去喎.....問清楚d果個人好d

大宅

好媽媽勳章

我會睇吓請佢返嚟既用途係咩先,如果係湊BB,雖然頓頓哋,但係睇得出佢真係錫個BB又唔會話蠢到會傷害到BB嘅我會留,如果係請佢返嚟做家務又做得唔掂嘅就拜拜

大宅

好媽媽勳章

正是15/16 之處~

原帖由 Flo0602 於 10-3-31 13:49 發表
工人太蠢又煩, 太醒仲煩!! 我覺得唔好對工人有太大expectation, 咁會開心啲. 俾著我係你唔會轉工人, 因為人人心中把尺唔同, 你阿妹個朋友覺得佢個工人好唔代表你都覺得好, 萬一千山萬水請左佢返黎原來仲衰過你家陣 ...

大宅

好媽媽勳章

照顧3&5歲小朋友...佢係有事方面樣樣不夠細心...
eg: 1. 同小朋友沖涼成日將花晒頭撞向小朋友~
2. 一向紅米+白米平日都係 1:5, 佢唔知點解有時會可以1:1/或者全紅米, 小朋友一定食唔到, 跟住又煮麵比小朋友食~
3. 佢平日好勤力不停做, 但你睇唔到佢有結果...(eg:即都係好多塵)
4. 做野有程序, 燙一半衫, 去洗廁所, 再燙另一半衫去拾房, 才把燙斗收好

總之我唔知點講...你叫佢做佢會做, 你話佢佢會say sorry...不過不出兩個星期一切照舊

或者多樣野, 佢唔會黑口黑面對我囉~

原帖由 洗手盆 於 10-3-31 14:10 發表
我會睇吓請佢返嚟既用途係咩先,如果係湊BB,雖然頓頓哋,但係睇得出佢真係錫個BB又唔會話蠢到會傷害到BB嘅我會留,如果係請佢返嚟做家務又做得唔掂嘅就拜拜

...

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

聽你咁講佢取咗唔搏嘴唔黑面之外真係無樣掂,拜拜

原帖由 Sueita 於 10-3-31 14:21 發表
2. 一向紅米+白米平日都係 1:5, 佢唔知點解有時會可以1:1/或者全紅米, 小朋友一定食唔到, 跟住又煮麵比小朋友食~
3. 佢 ...

大宅

好媽媽勳章

3. 佢 ...

侯爵府

好媽媽勳章

唔曳唔克面唔博咀都ok 至怕下1個好精 你仲煩
原帖由 洗手盆 於 10-3-31 14:37 發表

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

3. 佢 ...

聽你咁講 ~ 淨得唔偷錢,唔黑面 ~ 炒 ~ 搏個新(有人介紹應會好d)

我個ex,好話唔好聽,臨尾半年就係得番呢d好處,我又係15/16,唔敢搏新! 點知就係比佢完約,佢話唔做,即係我都要搵新啦 ~ 個新黎到,我個心舒服晒!! 湊細路,煮野食都好過我以前個個多多聲!! 而且我隻ex,臨走前last day,偷我媽野先走(之前呢度都講過好多次,可能其實平時有頭我野,我都唔知咋! 佢只當我係懵丙)!!!!

大宅

如果係照顧3&5歲小朋友,換!頓頓哋,更危險! 會傷害到小朋友,尤其是她不知道如何管理危機,如果係請佢返嚟做家務又做得唔掂嘅,就好d.

侯爵府

好媽媽勳章

講真請工人真係好講luck 有人refer米1樣, 我都lei個n甘多次野la
原帖由 foggyao 於 10-3-31 14:42 發表

聽你咁講 ~ 淨得唔偷錢,唔黑面 ~ 炒 ~ 搏個新(有人介紹應會好d)

我個ex,好話唔好聽,臨尾半年就係得番呢d好處,我又係15/16,唔敢搏新! 點知就係比佢完約,佢話唔做,即係我都要搵新啦 ~ 個新黎到,我個心舒服晒!! 湊細路,煮野食 ...

大宅

好媽媽勳章

我要先了解多d個工人先~

首頁

尾頁

跳至