婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

成晚訓唔到,用咗兩支便利通都去唔到,好辛苦呀!
已經飲咗開水溝蜜糖水同鹽水啦!好辛苦呀!

珊瑚宮

如不怕,可看急症,醫生是有辦法的.不過是懢用資源.
我記得有老人試過乜都唔得,醫生開支藥水叫
LACTULOSE LIQUID 一日3次x2茶匙.
食一至二次,全部疴哂.
玩具萬歲!

男爵府

不如你試下食大蕉(唔係香蕉)啦, 大蕉有滑腸既功效, 食完再飲杯暖水.. 睇下幫唔幫到你啦

原帖由 Love111111 於 10-4-15 09:03 發表
成晚訓唔到,用咗兩支便利通都去唔到,好辛苦呀!
已經飲咗開水溝蜜糖水同鹽水啦!好辛苦呀!
Cheers,

阿檬

大宅

原帖由 fitfish 於 10-4-15 10:16 發表
如不怕,可看急症,醫生是有辦法的.不過是懢用資源.
我記得有老人試過乜都唔得,醫生開支藥水叫
LACTULOSE LIQUID 一日3次x2茶匙.
食一至二次,全部疴哂.

多謝妳關心! 我有咗BB醫生係唔會開藥俾我食架,星期一我去產檢問過醫生,佢話唔見議孕婦便秘食藥,最後都無開俾我!

大宅

原帖由 ammon.wong 於 10-4-15 10:17 發表
不如你試下食大蕉(唔係香蕉)啦, 大蕉有滑腸既功效, 食完再飲杯暖水.. 睇下幫唔幫到你啦

我宜家腳軟,得一個人係屋企,屋企人返工返學,我落唔到街,希望D腸乖D啦!

我想問知唔知食大蕉後,幾耐有得去呀?

大宅

回覆 5# Love111111 的文章

fitfish/ammon.wong

多謝妳哋呀! 有妳哋采下我,我唔感到無助,我由8點開始爭扎咗4個幾鐘,終於去到啦!

好野!!!!!!!

珊瑚宮

回覆 2# Love111111 的文章

大姐,有BB又唔早出聲.你醫生都唔開藥比你.
急症室是吱D藥水入肛門輭化大便.
古老方法:
煑起一大湯碗洋意米食哂佢.or
買一斤馬蹄,攪拌機加水磨茸,煑滾成糊食哂佢.or
買大菜絲剪碎浸輭食哂佢.
唔係嚇你,大便塞在肛門,會令你屙唔到尿.
玩具萬歲!

大宅

原帖由 fitfish 於 10-4-15 11:48 發表
大姐,有BB又唔早出聲.你醫生都唔開藥比你.
急症室是吱D藥水入肛門輭化大便.
古老方法:
煑起一大湯碗洋意米食哂佢.or
買一斤馬蹄,攪拌機加水磨茸,煑滾成糊食哂佢.or
買大菜絲剪碎浸輭食哂佢.
唔係嚇你,大便塞在肛門, ...

我會keep住妳送俾我里條方,我去到啦!Thank you!!
妳睇下我個post下面有個bb出世倒數圖案,妳係唔係都有咗BB呀?妳要我今晚可以教妳整,妳好多積分呀!妳成日都留言呢!我都草緊D積分呢!

大宅

BK Milk勳章

有個方法我及C9都用過,work
座在厕所用棉花棒濕小小水篤入肛門刺激下d神經,期間吓下腹,好有効,是個護士教啲

民房

食西梅都有幫助!

複式洋房

原帖由 Love111111 於 10-4-15 12:06 發表

我會keep住妳送俾我里條方,我去到啦!Thank you!!
妳睇下我個post下面有個bb出世倒數圖案,妳係唔係都有咗BB呀?妳要我今晚可以教妳整,妳好多積分呀!妳成日都留言呢!我都草緊D積分呢! ...

你有冇食D纤維高的食物啊?我個friend日日食糙米。佢大肚都冇便秘。你不妨依家開始食啦!要一段時間才見效。飲多D水。

大宅

嘩!里度咁多方法,以後無人再有便秘啦!好野!

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

瞓醒空肚飲暖鹽水(大概半茶匙鹽一杯, 用海鹽), 飲一至兩杯甚至三杯至有肚脹感, 45分鐘至一個鐘就會有得痾. 快慢因人而定, 我試過便秘得好緊要, 30分鐘內即瀉. 急起上嚟好快有得痾, 有心理準備要有厠所喺左近.
我都試過便秘到成個肚實晒, 頂住個肚瞓唔到覺真係好辛苦. 清咗大便後平時真係要注意飲食, 唔好依賴成習慣. 祝便路暢通.

大宅

原帖由 277177 於 10-4-19 14:45 發表
醫院姑娘教我朝早空肚飲一杯西梅汁先食早餐, 真係 work 架. 因我開刀生細女後, 8 日都無大便, 一用d 個方法係 3小時內就 ok.

請問係即飲,定係要溝水架?咩牌子既西梅汁呢?

大宅

原帖由 gigiic 於 10-4-19 20:05 發表
瞓醒空肚飲暖鹽水(大概半茶匙鹽一杯, 用海鹽), 飲一至兩杯甚至三杯至有肚脹感, 45分鐘至一個鐘就會有得痾. 快慢因人而定, 我試過便秘得好緊要, 30分鐘內即瀉. 急起上嚟好快有得痾, 有心理準備要有厠所喺左近.
我都 ...

果日我就係飲一杯鹽水,四個鐘先去到.因為海鹽好鹹,我唔敢飲咁多,如果可以飲兩至三杯,下次我都會試下...不過唔知飲匙半鹽加杯水,得唔得呢!

珊瑚宮

地捫....不用溝水.
玩具萬歲!

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

大概半茶匙鹽開一杯暖水就可以喇, 如果飲得落可連飲兩三杯. (暖鹽水能刺激腸道蠕動) 我用開海鹽煮食唔覺太鹹喎...
原帖由 Love111111 於 10-4-19 23:04 發表

果日我就係飲一杯鹽水,四個鐘先去到.因為海鹽好鹹,我唔敢飲咁多,如果可以飲兩至三杯,下次我都會試下...不過唔知飲匙半鹽加杯水,得唔得呢!

別墅

原帖由 Love111111 於 19/4/2010 11:04 PM 發表

有BB用無核西梅或西梅汁較好,但份量不可以多,過多會腹瀉。以下是一般超市都可以買到的無核西梅和西梅汁:

首頁

尾頁

跳至