在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

生左第1個之後, 一直都好想生第2個, 但C6到而家都仲唔肯, 再唔生怕想生都無得生. 而自己一向都好想讀埋個 degree, 為左生第一個, 所以放棄左. 而家做野競爭咁大, 更加想讀埋佢.

各位姊妹, 你地會點抉擇 ?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 CAP 於 10-7-29 11:10 發表
生左第1個之後, 一直都好想生第2個, 但C6到而家都仲唔肯, 再唔生怕想生都無得生. 而自己一向都好想讀埋個 degree, 為左生第一個, 所以放棄左. 而家做野競爭咁大, 更加想讀埋佢.
各位姊妹, 你地會點抉擇 ? ...

你都30到尾, 你仲唔生埋第2個, 到幾時呀? 我驚你到時想生都有心無力喎! 讀書既野, 你想幾多歳讀都得啦! 好似我家姐都係生左2個之後至讀埋個MASTER DEGREE, 最近仲升埋職! 但係生仔, 係冇得到你揀幾時生, 過左年紀想要都難! 立即起錨!

大宅

唉~ 我都知, 其實我同C6講左好耐, 都說服唔到佢, 拖下拖下, 而家都30尾喇, 所以有D灰.

原帖由 cacanov06 於 10-7-29 11:24 發表

你都30到尾, 你仲唔生埋第2個, 到幾時呀? 我驚你到時想生都有心無力喎! 讀書既野, 你想幾多歳讀都得啦! 好似我家姐都係生左2個之後至讀埋個MASTER DEGREE, 最近仲升埋職! 但係生仔, 係冇得到你揀幾時生, 過左年 ...

大宅

咁.......仲有討論空間嗎?

原帖由 CAP 於 10-7-29 11:38 發表
唉~ 我都知, 其實我同C6講左好耐, 都說服唔到佢, 拖下拖下, 而家都30尾喇, 所以有D灰.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 CAP 於 10-7-29 11:38 發表

咁首先你要講掂C6先得, 你有冇同佢講, 得佢一個小朋友玩會好悶, 又冇人同佢玩同佢傾計....其實獨子/女通常性格會比較偏激, 倔強, 自我等等, 對佢日後讀書做工作都會有影響, 仲有到時你2個老左得佢一個要承担好多野, 包括供養, medical fee....etc. 佢會好辛苦...希望佢會諗清楚!

大宅

原帖由 CAP 於 10-7-29 11:10 發表

各位姊妹, 你地會點抉擇 ? ...

其實我都想緊這問題, 你個小朋友幾大?

大宅

每次同佢講佢都迴避唔答我

原帖由 五月MaMa 於 10-7-29 11:44 發表
咁.......仲有討論空間嗎?

大宅

要講既都同佢講哂, 就係講唔掂

原帖由 cacanov06 於 10-7-29 11:55 發表

咁首先你要講掂C6先得, 你有冇同佢講, 得佢一個小朋友玩會好悶, 又冇人同佢玩同佢傾計....其實獨子/女通常性格會比較偏激, 倔強, 自我等等, 對佢日後讀書做工作都會有影響, 仲有到時你2個老左得佢一個要承担好多野 ...

大宅

你同我有同一個問題 ?? 我個小朋友3歲喇. 你呢 ?

原帖由 HelenGE 於 10-7-29 14:08 發表

其實我都想緊這問題, 你個小朋友幾大?

大宅

原帖由 CAP 於 10-7-29 14:19 發表
你同我有同一個問題 ?? 我個小朋友3歲喇. 你呢 ?
我個個7年歲, 我都心大心細. 我老公都想生,他比我決定. 但我要返工, 我怕我未必可應付.

大宅

好媽媽勳章

原帖由 CAP 於 10-7-29 14:17 發表
要講既都同佢講哂, 就係講唔掂

咁究竟佢唔想生第2個原因係咩呀?
- 經濟問題?
- 唔係太鍾意小朋友?

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

一看個TOPIC....唔使想....一定生仔先.....你年紀都唔細....

大宅

真係鄧你心急....

公爵府

no need 同佢講, seduce him and do it~

原帖由 CAP 於 10-7-29 14:15 發表
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

我同你相反, 生咗大囡後(現七歲), 我老公一直想生多個, 而我一直抗距, 拖吓拖吓, 30到尾意外有咗, 我無耐都要接受啦, 現在細囡2個月, 超可愛呢 !

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實佢都有份...最好一定要傾掂先...
可唔可以試下把你的決定告訴他,看看他的反應...
如果他唔反對, 你就實行啦...

原帖由 CAP 於 10-7-29 14:15 發表

大宅

我第一胎同第二胎都相隔了八年,我都考慮了很久才决定生第二胎,因為我都快將40歲,又想事業更上一層樓繼續進修,但最終都决完生,因為唔生再無機會,讀書只要有心永遠都唔會遲。

大宅

我真是覺得你勇氣可加....我和c6都沒你敢大勇氣.如我們生了一個後,決定不會再生....
但如果你真的想生個bb,一定要快些生....因為如樓上姐妹所說,書可以遲些讀,最多人地讀三次,你讀夠六次....但生bb是有時限的.

大宅

佢唔講咩原因, 我估佢嫌辛苦.

原帖由 cacanov06 於 10-7-29 15:32 發表

咁究竟佢唔想生第2個原因係咩呀?
- 經濟問題?
- 唔係太鍾意小朋友?

大宅

你生左第2個喇 ? 而家幾大 ? 真係好羨慕你.

原帖由 Ericang 於 10-7-31 22:10 發表
我第一胎同第二胎都相隔了八年,我都考慮了很久才决定生第二胎,因為我都快將40歲,又想事業更上一層樓繼續進修,但最終都决完生,因為唔生再無機會,讀書只要有心永遠都唔會遲。 ...

首頁

尾頁

跳至