論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

怒炒黑面神後, 呢排in緊新公主

前日有賓賓Aloxx上來我家interview, 我先知原來係佢in我~~

佢先巡視廁所(共用), 再巡視佢訓的地方(知道要訓sofa床, 朝行晚拆), 再問工作時間(知道要半夜起身餵夜奶), 再知會我佢o係church的choir, 必須放星期日

最後巡例抱了我Baby幾分鐘, 跟我說"初步"有d"興趣", 我被"考慮"了, 佢要見埋其他僱主先, 叫我等佢電話喎, 即晚再打俾我

結果???? 當然冇下聞......

佢咁尊貴就算有幸黎左我家打工, 我一家三口都唔慌有好日子過囉~~

不過我都祝福佢搵到份筍工o既~~~~

伯爵府

我知道我的家庭情況很難請完約好賓,就是請了,也很大機會在上工前飛起我,所以我冒險請了曾在香港完約的海外賓,直到現在幾天,她會煮食,暫時沒有頂撞我,暫舒一口氣!

原帖由 StephanieQ 於 10-8-14 17:06 發表

前日有賓賓Aloxx上來我家interview, 我先知原來係佢in我~~

佢先巡視廁所(共用), 再巡視佢訓的地方(知道要訓sofa床, 朝行晚拆), 再問工作時間(知道要半夜起身餵夜奶), 再知會我佢o係c ...

大宅

我前幾日PHONE INTERVIEW一個到嚇我一跳,佢話要逢星期四晚7-11放假去CHURCH,星期日放半日,我問半日即幾至幾,佢話係11AM-11PM。
無野好講。

大宅

congrats.....你好好彩呀, 希望你個賓keep住咁好啦

我番工好忙, 冇時間train海外賓, 同埋又想現成見下真人, 故只好繼續搵本地完約賓好了

原帖由 hkaa 於 10-8-14 18:48 發表
我知道我的家庭情況很難請完約好賓,就是請了,也很大機會在上工前飛起我,所以我冒險請了曾在香港完約的海外賓,直到現在幾天,她會煮食,暫時沒有頂撞我,暫舒一口氣!

...

大宅

半日假係11AM-11PM???....千祈唔好請佢呀, 我諗佢黎想嘆多過想打工

原帖由 kcywong 於 10-8-14 19:01 發表
我前幾日PHONE INTERVIEW一個到嚇我一跳,佢話要逢星期四晚7-11放假去CHURCH,星期日放半日,我問半日即幾至幾,佢話係11AM-11PM。
無野好講。 ...

別墅

回覆 3# kcywong 的文章

佢係咪食左屎呀

大宅

而家D LOCAL好揀工架...我呢排又係IN緊D LOCAL菲公主...我住西貢...佢同AGENT講話我屋企LOCATION好遠..因佢返CHURCH係中環....嘩...而家咩事呀.........有工你做都咁揀擇....本來我見佢都湊B都幾好想請架啦...但我同AGENT傾完之後我就要再三考慮啦....而家再見多幾個先算.....

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 StephanieQ 於 10-8-14 20:09 發表
半日假係11AM-11PM???....千祈唔好請佢呀, 我諗佢黎想嘆多過想打工

真係 咁叫半日

大宅

哈哈..我都試過比公主賓in,一見面係佢首先問我屋企有幾多個人要照顧,我做咩既?有冇grandmother係屋企?佢有冇房...我眼都突埋,跟住都要逐一"回答",1,屋企有2大2小(當時妹妹就出世)2,我做文職既,3,冇,4,妹妹出世之後要同妹妹一間房...跟住佢就再冇望過我一眼,擰去同agent講,佢要見埋另一個先,跟住我都唔望佢即刻同agent講"叫佢慢慢見啦,我唔會要佢":;pppp:
原帖由 StephanieQ 於 10-8-14 17:06 發表

佢先巡視廁所(共用), 再巡視佢訓的地方(知道要訓sofa床, 朝行晚拆), 再問工作時間(知道要半夜起身餵夜奶), 再知會我佢o係c ...
~~MAG~~

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 pkmama 於 10-8-15 01:19 發表
佢要見埋另一個先,跟住我都唔望佢即刻同agent講"叫佢慢慢見啦,我唔會要佢":;pppp:

典範

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咦,我呀賓應該同佢一個教會,佢星期四早上 6:00am至10:00am放半日,星期日12:00noon至8:30pm,佢返嚟會掃地拖地,今年續約後就11:00am至9:00pm都ok嘅。
原帖由 StephanieQ 於 10-8-14 20:09 發表

珍珠宮

正所謂, 人揀工, 工揀人~

我明佢地係有權咁做, 但我唔明佢地有咩資格咁做~~ 冇料學咩人揀!! 好叻呀佢地?!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港的家傭僱主有時真係好無奈...

大宅

我今日in個公主, 本身打算請佢....點知通知agent後.....原來我都係被"考慮"囉....-.-"

複式洋房

我都試過,工人入左門口,係門口望吓我間約800呎房子,問有冇工人房,話無。佢就表示無興聲,走左。

禁止訪問

大宅

死啦! 我屋企得650呎咋...咁咪吾駛有下一個工人...

原帖由 abbylauabbylau 於 10-8-16 13:14 發表
我都試過,工人入左門口,係門口望吓我間約800呎房子,問有冇工人房,話無。佢就表示無興聲,走左。

珍珠宮

好彩佢只係初步有興趣(實質係留條後路), 真係請著佢就慘喇, 你好快又要怒炒佢.

首頁

尾頁

跳至