夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我只想舒法一下…我錯了…我不信任你…到今天我才發現…錯得太過份了…我也沒籍口去原諒我自己對你的不信任…

我跟你一起已經10年了…你給了很多次機會我…但我沒一次知道自己的錯誤…致令你跟我分手了2次…今次到了第3次已經是離婚的邊緣…我才醒覺…太遲了啦…真的太遲了…你還可以多給我一次機會嗎?我對不起我的孩子…他很無辜…是我把一個家庭拆散了…是因為我對你的不信任…我還很想去補救…但你已經對我死心了…我還可以怎樣做?

我要放鬆自己…不要去想轉牛角尖…我要真心的悔改…再多的說話也証明不了…唯有用時間去証明…令你再重新看看我吧…到那時再決定我們是否真的要離婚吧…

網友們…可給我一點支持嗎?這段時間真的很難過…可以幫我分散一下注意力嗎…?一個人獨處時…真的令我心好痛…透不過氣來…對著孩子令我更加緊張…冇辦法放鬆自己…我只想有人陪我聊聊天…花光所有時間…累了就睡覺…不用想…不用去煩著他…

大宅

我知道你真係好後悔呀!
暫時我覺得你唔好再去同c6傾住呀, 比d時間佢冷靜下, 或者佢只係火紅火綠先講離婚je, 你都冷靜下先la!
知道自己錯乜, 如果今次有得補救, 你就真係要改下la!
無論結果係點, 我都支持你!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

希望他回心轉意....

珍珠宮

知道自己錯了, 真的要完完全全地改變自己, 無論你哋能否再喺埋一齊你都應該這樣做.
希望你能用你的真誠行動和實實在在的改變感動你老公, 希望你們可以重新開始.

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

大宅

多謝你們對我的鼓勵!我會好好地努力架!我真的覺得暖好多了!

大宅

原帖由 cherry1498 於 10-9-19 19:26 發表
多謝你們對我的鼓勵!我會好好地努力架!我真的覺得暖好多了!

覺得暖就好la, 今晚可以嘅話, 早d瞓, 或者.........明天係晴朗嘅一天呢 !
祝福你!

禁止訪問

大宅

原帖由 heichunmum 於 10-9-19 21:22 發表
我也經歷過你這情況,就是因為第一次婚姻失敗,令自己對男人,對感情沒信心,對現在的男朋友很沒信心,經常懷疑他,一直分手都是我提出,他也會挽留,也做很多事去證明,保最近一次他起初也真的說失望了、不再挽留,我也是哭得死了,後來他 ...

很感謝你的分享…我相信我會做到的!只是這個過度期…好苦呀…

男爵府

沒錯,信任是很重要的! 沒有信任根本就很難相處~
你現在最重要的是想一想怎樣去重新build up自己! 給你的丈夫一個全新面目!!!

複式洋房

Cherry, 你可否說多一點你不信老公的原因?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

你三番兩次唔信佢又真係好令人氣憤既,如果你真係知錯,不如寫封信比佢啦! 好過面對面心情緊張詞不達意講錯野呀!

大宅

原帖由 bb_chu_2005 於 10-9-20 23:21 發表

因為…第一次分開是因為有第三者…個陣我都係16歲左右…唔係好識同人相處…完全係冇俾過私人空間佢囉…到第二次…我仲係活係個段時間既陰影…雖然冇將佢綁得太緊…但也不算好受卦…講真…我真係到而家先明…如果我真係愛佢…要同佢一齊…我必須放手…唔係用綁既方法…但好像真的太遲了…他對我好像開始討厭了…我真的開始沒信心了…

大宅

既然你都唔可以相信佢,而佢又再愛係,咁分開都唔係一件壞事,與其大家痛苦拖落去,不如快d了斷吧了.
你依家重唔肯放手,只不過係輸唔起啫!如果兩人緣份盡咗,再一齊只有痛苦更深,忍痛放手吧!

原帖由 cherry1498 於 10-9-21 10:25 發表

因為…第一次分開是因為有第三者…個陣我都係16歲左右…唔係好識同人相處…完全係冇俾過私人空間佢囉…到第二次…我仲係活係個段時間既陰影…雖然冇將佢綁得太緊…但也不算好受卦…講真…我真係到而家先明…如果我 ...
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪警惡懲奸~伸張正義~維護法紀一齊對付馬騮呀袓

大宅

原帖由 alicemic 於 10-9-20 23:30 發表
你三番兩次唔信佢又真係好令人氣憤既,如果你真係知錯,不如寫封信比佢啦! 好過面對面心情緊張詞不達意講錯野呀!

我都想係面對面同佢講呀…由佢發現問題又再一次逼近時…我完全失控了…我把他逼走了…走了都差不多2個星期了…我也是在9-18的那個星期六才平復了一點…才去想…才知道自己真的好荒蓼…我看了幾本書…開始平復時…我不停問自己…究竟我係咪愛佢…點解我會咁對佢?我已分不清…我是習慣了跟他一起…一下子冇左呢個習慣而痛苦…定還是真的很愛他呢?
而且…現在決定權不在我手…但無論點…錯了就已經錯了…我還是去面對我的缺點…才去判斷那種感覺吧。

大宅

原帖由 -joejoelam 於 10-9-21 10:39 發表
既然你都唔可以相信佢,而佢又再愛係,咁分開都唔係一件壞事,與其大家痛苦拖落去,不如快d了斷吧了.
你依家重唔肯放手,只不過係輸唔起啫!如果兩人緣份盡咗,再一齊只有痛苦更深,忍痛放手吧!

...

我都係到諗…其實我係咪真係輸唔起呢…我係呀…我唔識點去面對個仔…我唔肯放手…係當我每次諗起佢話要冷靜時問左我幾個問題…佢問我…點解唔信佢…仲要嫁俾佢…我個陣諗都冇諗…我話因為你厄過我。佢個表情話俾我知佢好痛心…好想喊…當時…我真係唔明…點解佢會有個咁既表情俾我…我個陣真係失控左…冇諗咁多野…而家…每次我諗起都覺得好後悔…點解個刻我唔俾自己冷靜…點解仲不停做D傷害大家既野…

而且而家都唔到我決定…我唔肯放手都冇用…
都係等我再冷靜一下吧…等他的怒氣再減一點再面對吧…

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我覺得你太過執著係呢段感情上面!
你曾經受傷害,你唔甘心,所以變得走火入魔!

嘗試尋回自我!重新建立自己!
只要你唔好將你o既注意力集中係你C6同你地之間o既感情,多o的關心自己同個仔,
咁相信你、你C6,同小朋友都會同時得益!

或者就係因為你十幾歲就跟佢,
你o既世界變左只有佢,
試下搵返屬於自己o既世界啦!
局面將會變得好唔同架!

大宅

去"好文分享"睇吓這篇文章啦...

別讓「無心話」,傷害「有情人」
以眼觀世界,看清;以心待他人,真誠;
以勤為工作,奋進;以達對生活,知足;
以容經挫折,淡定;以卓迎成功,謙遜;
以夢向未来,美好。

複式洋房

樓主我也正一步一步地步你後塵....我也是對自己的老公毫無信任, 他在大6工作, 雖然末曾有証據他有第三者, 但我已經像"有"了咁去相處...去操控, 近來成日為此爭吵....我都唔想...好多mama在此幫過我, 勸我, 叫我睇医生...我現在都在'迫"自己改變...点解迫?因為好像去到边緣了, 要突然把10年相處方式由大女人变小女人, 真的不容易.....其實我也是為了對仔女甘做....希望為時末晚...

大宅

原帖由 AAA-Mom 於 10-9-21 11:31 發表
樓主我也正一步一步地步你後塵....我也是對自己的老公毫無信任, 他在大6工作, 雖然末曾有証據他有第三者, 但我已經像"有"了咁去相處...去操控, 近來成日為此爭吵....我都唔想...好多mama在此幫過我, 勸我, 叫我睇医 ...

我睇個D書大部份都係咁講…

如果佢真係有第二個…我又可以點呢?你接受到嗎?接受唔到…點解仲要去強求呢?

佢要去搵第三者…即係我唔夠好啦…我既世界唔係得佢一個,佢可以掉下我去搵第二個…點解我唔可以呢?唔好以為係鬥氣…當佢真係接受第二個時,你仲要一真等佢嗎?反醒自己有乜做得唔好…唔好俾自已重覆犯錯…

我知道…2個人相處…用操控真的好辛苦…我要無時無刻去擔心…佢要無時無刻俾我好像審犯咁…可必呢?一齊唔係要開心咩?點解要變到咁痛苦?咁我仲係愛佢咩?

做大女人時的確好似好威咁…但…掉轉諗一諗…做一個大女人真的很吃力不討好…我只想躲在他身旁…有他呵護就夠了…一齊相處點解還要分大男人/大女人呢?

唔好因為小朋友而去維系呀!你咁諗只係令你越黎辛苦…只會另自己好像好偉大咁…轉左去牛角尖。加油吧~

複式洋房

我很明白你的惰況, 因為我而家都和我老公是這樣, 在我發現他有第三者至現在差不多三年了, 在這三年裡, 真的是大家活在痛苦之中, 因為我會成日懷疑他, 所以他也覺得我成日好似審犯一樣, 我們也有一個五歲大的女兒.....

其實, 他在我發現後已經表明不會再和她聯絡, 但是他之前一次一次的欺騙, 使我無法相信他這次真的會改...所以我時常問他為什麼會這樣對我, 當初他也很有耐性地回答我, 但是我時常也重重覆覆地問他, 他也有時會發脾氣....會鬧至離婚....但每當我態度軟化的時候, 他又會對我好番, 其實這個情況已經維持了三年, 時好時壞, 但他還沒有走, 但是, 我始終都不能原諒他, 所以, 每有一點事我便會懷疑他, 其實他也說很辛苦, 但雖然他做了很多東西去証明他沒有再做錯, 但我的陰影教我無法放開...

我也不知道怎樣做, 但我發覺自己好難再信他, 和他好像從前一樣的開心, 想離開, 但又唔想女兒在單親家庭長大....真矛盾....不錯, 你們說要維繫一段好的感情, 是要放手, 對自己有信心, 但真的說易做難.....

不知何時才可以解決.....因為老公常常說這是我的問題, 問題不在他那邊....其實我不明白, 要不是他先欺騙我, 我也不會這樣懷疑他......所以也會因為他成日說成是我的問題而吵鬧.....nightmare!

首頁

尾頁

跳至