婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

宜家b 食緊明治食到肥肥白白 但99 就差唔多由day 1 開始
就同我講唔好, 日本野又乜又性
轉番香港d 奶粉啦

c6就次次都夾係中間
我明 99 同我都係鍚 bb , 所以先出現問題
不過可以避開爭吵我都想避開

大宅

有D99真係嘜野都要理,好似我99一樣。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

BB是否由奶奶照顧?

複式洋房

原帖由 Ericang 於 10-10-7 20:48 發表

但你99 會唔會管奶粉 ?
佢成日係到講叔仔個仔食惠氏果D 咪幾好
點解係要買日貨

複式洋房

原帖由 wcpcelia 於 10-10-7 20:55 發表
BB是否由奶奶照顧?

不是只係357日就會黎一次然後東指指西指指

複式洋房

你理佢呀,個女係你,奶粉係你買,你想點就點.
BB唔易轉奶粉架.我亞B食緊明冶,而家肥肥白白,皮膚又靚.

洋房

真係唔明個bb係你生既關d奶奶鬼事咩,咁多嘰咭,唉!!我係你唔鬼理佢呀,我鐘意買日貨呀唔比呀!!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

洗咩理佢,佢有佢講,你有你唔聽
我生大仔時佢都有話過要我比呀仔飲呀姑仔個女既牌子奶粉
咁我無買到既,佢就叫老公買
好LA,點知呀B飲左勁唔掂
咁我即轉我BB時飲既奶粉

男爵府

育兒性格勳章

唔駛理佢啦....

個囡係你既, 錢又唔係佢出.....

佢發下UP 風je
妳咪哦哦哦哦哦 算啦~~

點止奶粉 可以嘈...
連BB 著乜衫 都係 婆媳爭吵原因之一....
如果你看到面前的陰影,別怕,那是因為你的背後有陽光!

地球是運動的,一個人不會永遠處在倒楣的位置。

人不能太方,也不能太圓,一個是會傷人一個是會讓人遠離你,因此人要橢圓!

別再用0.5的思維管理這個2.0的世界了!

[強國]搞笑+發人深省的句子
http://forum5.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=2706370&highlight_id=0&page=1

珍珠宮

好彩我媽同99唔係d咁既人, 否則肯定日日開片~ 我好增人煩我架, 一煩我我就會發din, 所以我媽知我性格, 唔敢煩我~ 而我99, 不知幾多孫, 排隊都輪唔到煩我~~

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你99係咪以日本奶粉貴D怕你地嘥錢?

大宅

細B初生開始食森永, 奶奶見到都有意見架
問做乜要買到咁冷門嘅牌子(佢覺得), 又話價錢貴, 講吓講吓又講到我好大洗 (我係working mun, 自給自足, 唔需要靠老公, BB亦唔係奶奶湊), 遇上呢d情況, 只好當聽唔到, 求其應咗就算, 因為唔單只奶粉, 番playgroup/買書/玩具/衫褲/甚至一隻碗仔佢都會有意見, 我無咁好氣同佢逐件解釋

複式洋房

原帖由 Ericang 於 10-10-7 20:48 發表

我99又係樣樣都要理,連用什麼奶樽佢都要管,由 bb出世到宜家都成日話要轉奶樽,我都費時理佢,仲要買多幾個相同嘅新奶樽!!

大宅

我小朋友本身都係媽咪幫我湊,我話轉日本奶粉時媽咪聽到都覺得好貴,日本嘢重唔貴,後來我同媽咪去啲有標奶粉價錢嘅藥房一睇,媽咪就知道唔貴,之後再冇叫我轉,原本尿片用開P牌,後來媽咪見到H牌平啲之後重叩我唔好買咁貴,因為小朋友好快又換一條,哈哈。

男爵府

好媽媽勳章

果時我99咪又係咁 ,
初時bb食韓國奶粉 ,之後c6覺得難買 ,2個幾月果時幫呀b轉明治 ,
99成日問 ,點解食呢隻奶粉d屎咁臭既 ,問好多點解點解 ,問咩都好 ,佢到最後都總會彈一句 ,食人奶咪好囉 ,可以慳返d奶粉錢mouth:

別墅

如果係我,我會講笑咁話:培養佢第時大個去日本做間諜,爭番釣魚台番來。
一於九唔搭八發up風,啋佢都傻。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

自己個B, 食咩野梗係我話事啦, 駛鬼理佢.
我B細時, 我每半年會轉一次奶粉, 因怕長期食同一牌子奶粉如果有咩問題(而冇人知), 就即係長期食有問題奶粉, 所以每半年轉一次奶粉, 好似穩陣d, 阿b又食咩牌子都OK.

複式洋房

當年我奶奶, 仲阻止我餵人奶tim. : 在人前, 又話我好叻, 餵到人奶. 在人後, 又話人奶無益喎~

總知咩都佢講晒.

大宅

Oh my 99 same same too.. 她 是 一個 " 超級8 壇大主".. 咩事她都要比意見.. 由我買件clothes比 亞 女 , 她 都 要 拾 嘴.. e.g 我買得 剛剛好 的 (不 大 也 不 小)- 她會說 "買得咁小".. 當 你 買得大時- 她也會說 "咁大 ? " 當 我 屋 企 要 裝修, 她又比意見.. 因她會在我家 cooking , so 她比了好多佢自己喜歡的design, 再加一句 - "唔好理我個廚房"... ..大佬呀- 間屋我架, 個廚房都係我架.. 我 + c6 比$裝修架..點唔好理呀!! ..其實我 99 是好心的, 但 她時常管住我地 d野, so 另 我 好 反 感.. 有 咩野 方法 可以另我無咁容易"火" ?? 我 覺得自己好無 禮貌 :cry:

男爵府

育兒性格勳章

回覆 19# MonkeyGirl 的文章

被人咁管法, 好難唔火wo............

仲要 入到人地屋企 , 話 "唔好理我個廚房".......

發火 又被人話"無禮貌"...妳真無奈~

唔好理佢....照按你自己心意裝修個廚房囉! &....第日佢上到黎, 咪close kitchen door, 話 裏面裝緊修, 唔入得~

唉, 有時d 99 呢d "喧賓奪主"行為...
真係好難頂....
佢地無尊重 "新抱" 作為 "呢間屋女主人" 既身份...

叫你c6 出手la...(but 佢應該唔識ga la...=.=?)
如果你看到面前的陰影,別怕,那是因為你的背後有陽光!

地球是運動的,一個人不會永遠處在倒楣的位置。

人不能太方,也不能太圓,一個是會傷人一個是會讓人遠離你,因此人要橢圓!

別再用0.5的思維管理這個2.0的世界了!

[強國]搞笑+發人深省的句子
http://forum5.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=2706370&highlight_id=0&page=1

首頁

尾頁

跳至