跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本來媽媽話黎陪月 點知依家有d事唔得閒過黎
我又唔會開口叫99幫手..又唔想請陪月姨姨..

依家得返自己一個 又係第一胎 ...唉

大宅

舉手先...我又係

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

阿媽話過黎幫手煮野我食
但關於BB GE野..包括沖涼等
我打算自己搞掂哂
始終佢地咁耐無湊..
鬼記得點湊咩

複式洋房

candy 我情況都係同你一樣

唔好咁擔心喇...船到橋頭自然直

99唔幫手唔緊要呀...最緊要唔好EE哦哦... 如果唔係我實唔客氣!!!!

大宅

上一胎我自己攪掂,今次都係自己一個,我亞媽靠唔著,最多買外賣返黎食,煮d容易d囉,而且今胎又係餵人奶,有經驗,咩事都順其自然,有時有人幫唔到手自己仲''興''仲衰~

大宅

我個潮99直頭一知我有左, 就話唔會幫我手. 佢話已經係成年人結左婚, 以前都有經歷過俾99"EE我我"既日子. 講到好明白做媳婦之苦咁. 仲話愈幫我, 自己愈唔識照顧bb, 為左我好, 唔會幫我wow.....
冇人幫都可能唔係唔好既, free d唔識咪問人low

複式洋房

原來有同道中人 呵呵...*U*

不過坐月有冇話邊D一定要食架?

仲有呀 我老公返工唔定時 得自己一個時咪唔可以行開去沖涼囉?
(行開左冇人睇住阿B呀ma..唔通帶埋佢入廁所??)

男爵府

very easy! with my 1st son, I took a bath when my son was sleeping and I didn't close the bathroom door. If I heard any crying, I would just run out of my bathroom!! hehe

原帖由 candy2ka 於 10-12-27 20:07 發表
原來有同道中人 呵呵...*U*

不過坐月有冇話邊D一定要食架?

仲有呀 我老公返工唔定時 得自己一個時咪唔可以行開去沖涼囉?
(行開左冇人睇住阿B呀ma..唔通帶埋佢入廁所??)

...

大宅

我都得自己咋!
我同99一齊住!不過佢唔識湊b o拉!
我媽可能會來睇我掛!未知呀!
2011 新手媽媽^^
hello!我係201101王小b^^
12w1 彈o下彈o下 訓覺豬@@ 30w2  嘴仔勁似爸爸
16w1 又係訓覺豬><
17w2 吮吮食指  好鬼Q^^
20w4 郁手踢腳冇時停 原來係百厭仔><
28w1 原來係肥b= =

侯爵府

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

原帖由 bebedidi 於 10-12-27 19:49 發表
我個潮99直頭一知我有左, 就話唔會幫我手. 佢話已經係成年人結左婚, 以前都有經歷過俾99"EE我我"既日子. 講到好明白做媳婦之苦咁. 仲話愈幫我, 自己愈唔識照顧bb, 為左我好, 唔會幫我wow.....
冇人幫都可 ...

其實如果佢係真心咁講
係你有福咋
你睇好多mama係婆媳版呻
就知你99咁樣...係好受歡迎ga

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我99過黎幫手煮飯其他野唔洗佢搞費時我勞氣..我呀媽放假先會過黎幫手..湊bb都係我自己湊仲要兩個~我女女出左世幾日..晚晚唔肯訓..我又未上奶佢食緊和光堂食完就痾..1日痾n次..之後好快又肚餓,而家要轉奶粉..
大仔又病左...真係人都癲..

伯爵府

我都無陪月呀..
都係自己搞掂咋,煮食呢D呀媽黎到幫我就幫,
黎唔到既話我老公叫我叫外賣唔好煮...

至於BB換尿片沖涼等等既野,一切自己搞啦!

我99個邊唔知佢會唔會幫我,不過唔幫仲好,
反正大家既習慣性都唔同,免得到時我又搵佢個仔黎磨咋

複式洋房

回覆 1# 花花b 的文章

我都冇請因為要成萬蚊,靠自己

子爵府

魅力公主 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都係自己攪掂,阿媽住得遠又要返工,奶奶乜都唔識,今次靠自己仲要湊埋阿女,老公未必放到假,但一定可以湊女返學,放學就可能要我頂硬上

複式洋房

上次同今次一樣冇人陪自己搞掂, 上次已經7年前了, 好多嘢都要重新學過, 如果BB準時出世, 老公都有幾日農曆新年假幫吓手, 不過最緊要要識得補身, 上次唔識得補身搞到身子差咗好多.大家記住記得補身呀!

伯爵府

原帖由 JosephineLau 於 10-12-28 21:52 發表
上次同今次一樣冇人陪自己搞掂, 上次已經7年前了, 好多嘢都要重新學過, 如果BB準時出世, 老公都有幾日農曆新年假幫吓手, 不過最緊要要識得補身, 上次唔識得補身搞到身子差咗好多.大家記住記得補身呀! ...

係丫,補身好重要丫,大家要食D補D既野,
多D休息,身子好湊B精神都無咁吃力

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章

我整係請左個陪月返10:00am - 04:00pm
我c6要返大陸做野成日唔係度, 亞媽又住得太遠, 夜晚要自己一個人湊b ! 都唔知攪唔攪得掂 ! 又驚開刀傷口痛!

複式洋房

我99一直都話幫手,點知到上個星期先話唔幫手,激死我!!!!

大宅

畀面勳章

嘩~ 我問過6粒鐘都要成$7,000一個月,而且農曆新年又要放假
不如靠自己好過

原帖由 winnyto 於 10-12-29 15:48 發表
我整係請左個陪月返10:00am - 04:00pm
我c6要返大陸做野成日唔係度, 亞媽又住得太遠, 夜晚要自己一個人湊b ! 都唔知攪唔攪得掂 ! 又驚開刀傷口痛!

大宅

畀面勳章

我聽講今個冬天會凍,怕bb吹到風,所以請左鐘點送2隻馬騮返學、放學

原帖由 seven_cola 於 10-12-28 19:15 發表
我都係自己攪掂,阿媽住得遠又要返工,奶奶乜都唔識,今次靠自己仲要湊埋阿女,老公未必放到假,但一定可以湊女返學,放學就可能要我頂硬上 ...

首頁

尾頁

跳至