跳至

首頁

尾頁

男爵府

自從亞仔開始食粥,真係多左好多功夫,不過又整得幾開心
不過有時都唔知有咩好整,不如大家分享下!

我整過:

1. 南瓜粥(亞B麻麻地鍾意)
2. 紫心蕃薯粥(亞B好like)
3. 肉片弼(一般like)
4. 菜心蛋黃粥(今日初試,好香,亞B超like)

禁止訪問

男爵府

我都整過幾樣:

青豆蓉粥
粟米粥
CARROT粥
菜心瘦肉粥(瘦肉要味ONLY)
南瓜粥
薯仔粥
蛋黃粥
(有時會兩溝...即粟米+CARROT, 菜心+蛋黃...)

但阿囝都唔係好鍾意, 而家七個月都未代到一餐奶

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

南瓜carrot粥
南瓜翠玉瓜粥
蕃薯粥
覺菠菜苗西蘭花粥
翠玉瓜swede粥 (今日加咗瘦肉吊味)

複式洋房

節瓜豬肉粥
菠菜魚粥
粟米雞肉粥
蘋果粥 (十個LIKE)

大宅

我整過:
節瓜豬肉粥(另+黃心蕃薯 /紅蘿蔔)
菜心豬肉粥(另+黃心蕃薯 /紅蘿蔔)
南瓜粥(bb食完出濕疹)
蛋黃粥(bb食完出濕疹)
菜心薯仔雞肉粥
粟米節瓜豬肉粥
(全部肉吊味不食 另+一片"疆")

別墅

請問點樣知道個D係濕疹呀??我BB間唔中塊面都有D紅色一達達,同埋塊面好"鞋".
原帖由 小公主媽 於 11-2-23 22:29 發表
我整過:
菜心薯仔雞肉粥
粟米節瓜豬肉粥
(全部肉吊味不食 另+一片"疆") ...

男爵府

紅色一達達,同埋塊面好"鞋" ---> 呢d 就係濕疹.

原帖由 tamama_baby 於 11-2-23 23:55 發表
請問點樣知道個D係濕疹呀??我BB間唔中塊面都有D紅色一達達,同埋塊面好"鞋".

男爵府

小公主媽,你亞B係食一次就出定係連續幾日食先出?
我個仔好似有日都紅左少少......都好似係南瓜喎!

原帖由 小公主媽 於 11-2-23 22:29 發表
我整過:
菜心薯仔雞肉粥
粟米節瓜豬肉粥
(全部肉吊味不食 另+一片"疆") ...

男爵府

栗米點整呢?

原帖由 fishcowcow 於 11-2-23 17:53 發表
我都整過幾樣:

青豆蓉粥
粟米粥
CARROT粥
菜心瘦肉粥(瘦肉要味ONLY)
南瓜粥
薯仔粥
蛋黃粥
(有時會兩溝...即粟米+CARROT, 菜心+蛋黃...)

但阿囝都唔係好鍾意, 而家七個月都未代到一餐奶 ...

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我B都係南瓜,仲要食咗幾日先出.
F~粟米烚熟每行側邊介一刀,就會成行粟米掉出嚟,可以放入攪拌機攪.或者用食物處理器個濾網磨蓉.攪拌機會連衣一齊攪爛,食物處理器就會啲衣比個網隔咗.

大宅

請問大家俾左粥仔bb食咁仲有冇餵糊仔呀?

男爵府

大廚勳章

昨日同阿囡試左少少魚, 佢無敏感呀... yeah!

咁就有大把好野食了...

粥我會搭一種肉同一種菜. 如果BB食到芝士, 同蛋黃, 會加其中一種落D粥度.

蔬菜類: 菜心, 白菜, 菠菜, 莧菜, 紅蘿蔔, 南瓜, 節瓜, 翠肉瓜, 茄子, 日本蕃薯, 薯仔, 紹菜.... (蕃茄, 西蘭花, 大個D至食, 因為容易敏感), 再大D可以俾D菇佢食

肉: 豬肉, 雞肉, 魚, 大個D食牛.

今日好介紹: 菠菜魚肉加芝士粥, 好香好好味架.

大宅

原帖由 ferferfer 於 11-2-24 01:32 發表
小公主媽,你亞B係食一次就出定係連續幾日食先出?
我個仔好似有日都紅左少少......都好似係南瓜喎!

南瓜食完三個鐘就出了
粟米我切段(當天份量)用水煮熟,啲水用來浸米
跟著用食物處理器個濾網磨蓉放粥

別墅

你地有無試過煲牛肉呀??我BB尋日第一次試牛肉粥,塊面成晚都紅一達達,鞋十十...

男爵府

大廚勳章

牛肉係敏感食物, 唔好咁早俾佢食.

你個B對牛肉敏感了, 快D睇下醫生, 等醫生開D敏感葯佢食. 我個女上次對豬肉敏感, 所以依家都無俾佢食豬肉.

原帖由 tamama_baby 於 11-2-24 13:57 發表
你地有無試過煲牛肉呀??我BB尋日第一次試牛肉粥,塊面成晚都紅一達達,鞋十十...

別墅

我想問粟米BB消唔消化到呀???我有煲粟米不過淨係煲味咋mouth:

男爵府

本來我個仔係中午食粥、傍晚食糊的,佢一向都係中意食糊多d,點知尋日唔知係咪個粥太好味,佢好中意,傍晚我拎佢個碗出黎時佢仲好開心的,但食左一啖糊就唔肯食,之後我狂迫佢、佢又狂喊.....最終都係飲左枝奶!
睇黎佢已經唔中意糊仔了......婆婆成日話食多餐粥仲好,但我又覺得食糊仔起碼有D奶(佢宜家得早晚2餐奶)
原帖由 懶懶的豬 於 11-2-24 02:42 發表
請問大家俾左粥仔bb食咁仲有冇餵糊仔呀?

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

南瓜其實好濕, 可以的話大個D先比bb試
我個囡食過紅蘿蔔粥,三文魚粥同白粥
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

男爵府

我B女本身有濕疹 , 所以好難察覺佢對咩食物有allergy
好以今日第1次食pumpkin粥仔
1hr之後見到左邊眼肚 + 頭仔total起左5粒風"難"
唔知算唔算allergy ???

首頁

尾頁

跳至