懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

下個月要帶囡囡返HK搞簽証....係英國搭飛機返HK要十幾個中..又未試過帶囡囡搭飛機,我E家又有左6個月..老公又唔得閒陪我返,,,想問有咩要注意?小朋友食野點算?佢要食飯仔,又要食奶,係咪要自己準備?同埋我返HK 2個星期就會返Uk,,到時差唔多7個月係咪要醫生紙?幾多個月先唔俾上機?好驚係1個人係飛機搞唔掂個女="=

大宅

Take care!! I know Medical certificate is a must for play safe issue!

大宅

我大肚又答過, 咁岩上星期都帶左bb 返香港搞証件
6個月應該仲可以唔洗位, 有個bb 籃俾佢訓. 坐最前面
會有飯仔餐俾bb, 不過book 時要講定
仲有片片送俾你.
次所有位你換片~食奶就最好奶粉啦.人奶都唔知點搞...自己水可以帶上機
講明唔會幫你叮野, 如果bb 要食你整既野,你要帶定, 但唔會同你整熱. 基本上服務好好唔洗擔心!
記得帶醫生信check in

原帖由 KARY_ALIEN_BU 於 11-3-12 00:18 發表
下個月要帶囡囡返HK搞簽証....係英國搭飛機返HK要十幾個中..又未試過帶囡囡搭飛機,我E家又有左6個月..老公又唔得閒陪我返,,,想問有咩要注意?小朋友食野點算?佢要食飯仔,又要食奶,係咪要自己準備?同埋我返HK 2個星期 ...

大宅

補充: 7個月冇問題, 不過你最好check 定你坐既公司, 因為有d 係32wk, 有d 35wk 之後唔俾上.
同埋返去時都唔可以過, 如果唔係就留係hk冇得返去ga la.

大宅

sorry 又漏左. 你返hk 前要7日前醫生信, 返黎hk後, 要去睇多次醫生拎信.因為你返黎2星期過左7日唔可以用一封信
記得book 定香港醫生, 因為香港都幾多人睇成日full

別墅

THX~咁飛機上面係咪有水俾BB沖奶?BB1歲大,,正正係爬泥爬去GE時候..我又大住肚抱唔倒佢耐,,好怕佢會搞倒人/~\BB餐係食D咩嫁通常..我怕個女唔肯食...
原帖由 bebedidi 於 11-3-12 01:46 發表
我大肚又答過, 咁岩上星期都帶左bb 返香港搞証件
6個月應該仲可以唔洗位, 有個bb 籃俾佢訓. 坐最前面
會有飯仔餐俾bb, 不過book 時要講定
仲有片片送俾你.
次所有位你換片~食奶就最好奶粉啦.人奶都唔知點搞...自己水 ...

大宅

我諗應該有水你沖奶, 但係你咁長途最好自己帶定啦...如果架機坐爆人唔夠水俾你咪冇得飲?!
我bb 得2個月ja, 所以冇食佢個bb餐, 都係自己帶水, 驚佢飲唔慣肚柯~
你book 時佢會問定你bb 幾大, 會俾岩size 片片你, 同再整d 岩佢食既野.不過食咩我就唔知啦...
但係有俾你我諗你都唔好靠哂佢俾個d la, 拎定少少你bb 岩食既野啦.一陣佢唔肯食飛機餐, 煩足你十幾個鐘..
如果你怕佢坐唔定, 拎定多幾個玩具佢玩好d...雖然係服務好, 但唔包幫你睇住個女ga ma...
雖然好多野拎, 但係會幫你拎到出去.機場又有bb 車,就算自己個架寄左倉都可以推埋過境~加油呀!

原帖由 KARY_ALIEN_BU 於 11-3-12 02:58 發表
THX~咁飛機上面係咪有水俾BB沖奶?BB1歲大,,正正係爬泥爬去GE時候..我又大住肚抱唔倒佢耐,,好怕佢會搞倒人/~\BB餐係食D咩嫁通常..我怕個女唔肯食...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我個女2歲半前都來回香港歐洲3次...
搭過兩次BA,一次CX...

兩歲前都係無BB餐架...係2歲半果次先有..
不過CX見我有小朋友所以都比左個Kid meal我...

仲有佢地唔一定比第一排你坐,睇下果班機多唔多bb而定....不過多數都有既...

我女每次都有用保溫瓶帶飯/粥上飛機食...係Heathrow過關最煩,佢比你帶水/奶等bb野上機,除左葯外,一半既container都要開+試飲/食入面d野...(如你有3個bottles,兩個jar food,一瓶飯,你要開3 of those來試)...

我上次係自己帶個女(唔足兩歲半+懷孕3個月),係勁勁勁辛苦,因為d位好迫,要抱住個女黎訓....好難move囉..
落機時又要推buggy又要推行李,勁攞命...好彩亞女果次叫聽話,唔係實辛苦c...(佢一歲多d果次返,係飛機喊到嘔呀 )

別墅

聽你講完真係好驚好驚好驚...你有左3個月都咁辛苦,,咁我7個月點算/~\整咩俾佢係飛機食好...我隻死女包好煩,,最近唔肯食飯..都唔知帶咩上機食好..
原帖由 我愛Corina 於 11-3-12 09:27 發表
我個女2歲半前都來回香港歐洲3次...
搭過兩次BA,一次CX...

兩歲前都係無BB餐架...係2歲半果次先有..
不過CX見我有小朋友所以都比左個Kid meal我...

仲有佢地唔一定比第一排你坐,睇下果班機多唔多bb而定....不過多 ...

大宅

1)記得帶醫生信,要寫明周數o
2)如果吾飛,check清楚有無得退款?我本身買左上星期同下星期機票飛,剛7個月,但有少少吾舒服,所以都取消兩次行程o(特價機票,無得退,不過可以羅返機場稅o)
3)你亞女可否叫其他人帶佢返HK做簽証呢?

別墅

因為我都要搞簽証..所以要1齊返..我最怕係返左HK返唔倒泥,,要係HK生我就慘啦..
原帖由 哈理媽媽 於 11-3-13 23:18 發表
1)記得帶醫生信,要寫明周數o
2)如果吾飛,check清楚有無得退款?我本身買左上星期同下星期機票飛,剛7個月,但有少少吾舒服,所以都取消兩次行程o(特價機票,無得退,不過可以羅返機場稅o)
3)你亞女可否叫其他人帶佢返HK做簽証呢? ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 KARY_ALIEN_BU 於 11-3-14 00:20 發表
因為我都要搞簽証..所以要1齊返..我最怕係返左HK返唔倒泥,,要係HK生我就慘啦..

你果d 簽証同埋bb d 文件, 可唔可以去大使館度續期??

我個仔響8個月 (我一個人帶住佢) 同歲半大時搭飛機, 8歲半果陣都仲易攪, 歲半果次就煩好多, 成晚要周圍行, 要佢訓覺就勁喊. 我要陪佢行, 去到toilet 果邊既樓梯位 (上商務倉果條樓梯), d 人又排隊等廁所, 突然又有空姐要拎食物行過, 我趕唔切帶個仔上樓梯位度避(佢果陣未算識行), 咁d 空姐都冇理照塞入人堆入面, d 熱騰騰既食物響我個仔頭頂度飄過... 唔係話空姐唔o岩, 而係你顧到小朋友時, 大家都未必會留意到你/小朋友既需要.

你一個人帶住小朋友搭飛機, 冇必要既貴重物品都唔好帶, 因為你個女一扭計要你行要你扭果陣, 你顧唔到咁多野.

我搭klm, 佢地一向唔會預留可以放bb 籃果行俾d 客, 要一早去入閘再要求調位 (check-in counter 都幫唔到我), 總之係上機前至知有冇得調位. 如果你搭既航空公司都係咁, 你早d 出機場check-in, 睇下佢地俾唔俾到果行位俾你, 如果唔得就搵隔離冇人既位, 或者走廊位啦. 你個女要訓果陣, 你要全程手抱架.

你個女平時食開邊d baby food? 咪帶幾樽上機. 仲可以帶麵包, 烚好既雞蛋 (相信你女女應該食過蛋白?).

別墅

原帖由 bosch 於 11-3-14 10:18 發表

你果d 簽証同埋bb d 文件, 可唔可以去大使館度續期??

我個仔響8個月 (我一個人帶住佢) 同歲半大時搭飛機, 8歲半果陣都仲易攪, 歲半果次就煩好多, 成晚要周圍行, 要佢訓覺就勁喊. 我要陪佢行, 去到toilet 果邊既樓 ...

轉簽証1定要帶佢返,仲要係2個星期來回,,佢又唔食得蛋,,凍ge熟食食物佢又唔肯食唯有食面包啦...唉聽你地講完真係好擔心/~\自己d英文又唔好,,怕同d空姐雞同鴨講...又怕個女唔生性煩親人地..

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你BOOK左機票未?
如果夜機都OK D,因為BB都會係咁訓....

你有冇暖水壺?帶佢上機,食JAR FOOD時座熱比佢食(其實機應該有熱水供應,不過唔肯定有冇碗比你座野)..我仲帶埋grapes比佢,易拎嘛...

如果唔肯食野,就比奶奶佢飲啦...食少一餐唔會有咩影響架

尿片盡量比佢用褲片,因為換片易D(個Washroom太細)..

亞女有冇咩鍾意玩?我買左合泥膠比佢玩,佢第一次玩,所以捱到好耐...同埋ba+cx都有電視,有野比佢睇下,佢total搭過6程longhaul,除左14個月果次喊到嘔外,一次喊左半個鐘左右,其餘4程都無喊過(另外搭過數次短線,都無喊過架)..

仲有帶定2套衫仔比bb,等佢有得換...

如果買得多野,盡量寄過黎..唔好拎到自己好辛苦呀..
原帖由 KARY_ALIEN_BU 於 11-3-14 13:50 發表

轉簽証1定要帶佢返,仲要係2個星期來回,,佢又唔食得蛋,,凍ge熟食食物佢又唔肯食唯有食面包啦...唉聽你地講完真係好擔心/~\自己d英文又唔好,,怕同d空姐雞同鴨講...又怕個女唔生性煩親人地.. ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 KARY_ALIEN_BU 於 11-3-14 21:50 發表

轉簽証1定要帶佢返,仲要係2個星期來回,,佢又唔食得蛋,,凍ge熟食食物佢又唔肯食唯有食面包啦...唉聽你地講完真係好擔心/~\自己d英文又唔好,,怕同d空姐雞同鴨講...又怕個女唔生性煩親人地.. ...

搭得返香港既機, 應該會有華藉空姐幫到你. 至多係你轉機果程(如有的話) 冇o者. 就算英文唔好都唔駛怕, 大把人連英文都唔識都搭飛機, 一樣拎到野食野飲.

至你個女會點, 擔心唔到咁多, 到時見招拆招架咋, 同埋時間總會過去, 點難搞都會返到香港. 我個仔搭飛機, 降落時突然極速飲晒支水, 之後齋喊, 我埋身餵都唔掂(果次仲要係我第一次響街度餵.... 手忙腳亂又俾隔離行既伯父望實晒), 個仔喊到落左機就停仲訓埋.

你上機後要事事小心, 唔止顧住你個女唔好整到你, 仲有好多人唔理有大肚婆, 一樣照推照撞.

別墅

唉.其實都唔知個女個護照幾時搞好,機票都未book,話就話4月頭有得拎,咁就可以早d返,,如果1個唔好彩4月尾先有得拎,到時返hk果陣陀住成7個月...仲要返返uk,,個肚籮咁大,抱又抱唔倒佢幾耐..崩潰都似....返希望挨得過啦..

大宅

你女女搞咩護照呀?
好似唔只2個星期?!

原帖由 KARY_ALIEN_BU 於 11-3-15 22:57 發表
唉.其實都唔知個女個護照幾時搞好,機票都未book,話就話4月頭有得拎,咁就可以早d返,,如果1個唔好彩4月尾先有得拎,到時返hk果陣陀住成7個月...仲要返返uk,,個肚籮咁大,抱又抱唔倒佢幾耐..崩潰都似....返希望挨得過啦.. ...

別墅

特區護照囉.要60日...之前1路都未整..,要有護照先可以出境返HK..本身有諗過唔帶佢返,,但真係冇人湊佢..所以1定要返,,順便幫佢做埋簽証囉..我自己搞簽証要2個星期,,所以最快2個星期來回..
原帖由 bebedidi 於 11-3-15 23:41 發表
你女女搞咩護照呀?
好似唔只2個星期?!

瑪瑙宮

你個女拎特區護照?返香港拎,定係UK拎?

咁你返去整咩VISA?可唔可以生埋BB先返?

你老公呢?
原帖由 KARY_ALIEN_BU 於 11-3-15 17:33 發表
特區護照囉.要60日...之前1路都未整..,要有護照先可以出境返HK..本身有諗過唔帶佢返,,但真係冇人湊佢..所以1定要返,,順便幫佢做埋簽証囉..我自己搞簽証要2個星期,,所以最快2個星期來回.. ...

大宅

其實我返黎都搞緊呀,
好多野申請都可以上網整左先, 或者屋企人幫你申請定先ga
申請定, 你返黎即有得拎!再唔係有d 申請受權屋企人拎都得ga

原帖由 KARY_ALIEN_BU 於 11-3-16 01:33 發表
特區護照囉.要60日...之前1路都未整..,要有護照先可以出境返HK..本身有諗過唔帶佢返,,但真係冇人湊佢..所以1定要返,,順便幫佢做埋簽証囉..我自己搞簽証要2個星期,,所以最快2個星期來回.. ...

首頁

尾頁

跳至