興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

母親節係一個感謝母親嘅節日。喺美國加拿大同埋一啲其他嘅國家,每年5月嘅第二個禮拜日就係母親節。喺其他一啲國家日子就唔一樣。做母親嘅喺呢一日通常會收到禮物。康乃馨被視為送畀母親嘅花。

起源
母親節嘅起源係古希臘。喺呢一日,古希臘人會向希臘眾神之母赫拉致敬。之後去到17世紀中,呢個節日就傳到去英國。喺呢一日,出咗外面嘅後生仔會返屋企,送一啲小禮物俾媽媽
而家嘅母親節起源係美國,由安娜·賈維斯(Anna Jarvis, 1864-1948)發起。佢一生人都冇結婚,一路陪喺佢嘅媽媽身邊。安娜·賈維斯嘅媽媽心地好,又好有同情心,佢話應該搞一個紀念日嚟紀念靜靜雞付出嘅媽媽,但係呢個願望仲未實現佢就過咗身。
安娜·賈維斯喺1907年開始搞活動,申請母親節做法定嘅節日。節日喺1908年5月10號喺美國嘅西弗吉尼亞和賓夕法尼亞州正式開始。1913年,美國國會確定改每年5月嘅第二個禮拜日做法定嘅母親節,仲規定呢一日家家戶戶都要掛國旗,表達對媽媽嘅尊敬。安娜·賈維斯嘅母親生前最鍾意嘅康乃馨,就做咗母親節嘅象徵。

註:以上內容轉自維基百科

在此祝願所有為人母親的女士們母親節快樂!

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

早晨
一早比個深圳同事激到cc下,又要認叻,又嘜都唔識.
身為一個業務助理,連kg點化lb都唔識,仲要大大聲問即係幾多jet,教左佢點計,都要問即係幾多jet,挑佢老味,我同佢講,問你老闆啦
有個case,email上來龍去脈一清二楚,L/C都未開出,訂單才剛CONFIRM,仲要問幾時到香港,又挑佢老味,你都睇到EMAIL啦,所有野先剛ok,L/C都未開出,仲問交期,佢仲要衰到同我講,無睇wor,,你係唔識睇英文,就出聲,問下人,唔好同我講你無睇,扮晒野,態度好d,都會講比你聽,態度又唔好,我叫佢問下你老頂啦仲要叫個客打比我,頂你...你係業務,唔係我呀!!!

小路  就算唔識計,隨便上網都搵到點計啦!  發表於 11-5-6 20:51
錢多錢少,够吃就好。人醜人美,顺眼就好。
人老人少,健康就好。家窮家富,和氣就好。
老公晚歸,回來就好。老婆唠叨,顧家就好。
孩子從小,就要教好。博士也好,賣菜也好。
長大以后,乖乖就好。房屋大小,能住就好。
老板不好,能忍就好。一切烦惱,能解就好。
堅持執着,放下最好。人的一生,平安就好。

珍珠宮

早呀
想睇相o既就去我面書一遊啦

hehalady  聽日先 .... thx  發表於 11-5-6 23:45

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

webjen 發表於 11-5-6 11:31
早呀

遊ED 啦

珍珠宮

包包魔怪媽咪 發表於 11-5-6 03:30
母親節係一個感謝母親嘅節日。喺美國、加拿大同埋一啲其他嘅國家,每年5月嘅第二個禮拜日就係母親節。喺其 ...

母親節好似係屬於我 99 o既,呢 d 時候無咩人記得我地呢 d 阿媽 mouth:
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

今朝真係搞笑,我 c6 今日去見工,QQ 聽到 daddy 見工,即係話 : daddy,你見工呀 mouth:

hehalady  Shuuuuuuuuu  發表於 11-5-6 23:46

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

webjen 發表於 11-5-6 11:35
母親節好似係屬於我 99 o既,呢 d 時候無咩人記得我地呢 d 阿媽

yes,係我lo mo同我99既~
我99問大伯兩個細路,點同佢慶祝,兩個話,你又唔係我lo mo,99慶左幾日

talkative  你大伯個細路好勁呀  發表於 11-5-7 03:15
hehalady  無答錯 wor ..... hehe  發表於 11-5-6 23:46
小草  haha....  發表於 11-5-6 14:13

珍珠宮

JENNYSKY 發表於 11-5-6 11:43
我99問大伯兩個細路,點同佢慶祝,兩個話,你又唔係我lo mo,99慶左幾日 ...

咁 d 細路又無講錯 wor,你要慶祝梗係搵你 d 仔同你慶架啦

hehalady  yes  發表於 11-5-6 23:47

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

JENNYSKY 發表於 11-5-6 10:46
早晨
身為一個業務助理,連kg點化lb都唔識,仲要大 ...

真係嘔血

版主

早呀

白熊屋好靚呀~

版主

母親節好似係屬於我 99 o既,呢 d 時候無咩人記得我地呢 d 阿媽

我都好似唔覺母親節關我事咁

珍珠宮

小草 發表於 11-5-6 14:12
白熊屋好靚呀~

係幾靚,果度唔少民宿都好靚,係條路就怕怕!
QQ 都話要再去白熊屋住,因為狗狗好好玩,仲有主人家話 : 有空再來探我們
真係聽人家話 mouth:

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

JENNYSKY 發表於 11-5-6 10:46
早晨
身為一個業務助理,連kg點化lb都唔識,仲要大大聲問即係幾多jet,教左佢點計,都要問即係幾多jet,挑佢老味,我同佢講,問你老闆啦
有個case,email上來龍去脈一清二楚,L/C都未開出,訂單才剛CONFIRM,仲要問幾時到香港,又挑佢老味,你都睇到EMAIL啦,所有野先剛ok,L/C都未開出,仲問交期,佢仲要衰到同我講,無睇wor,,你係唔識睇英文,就出聲,問下人,唔好同我講你無睇,扮晒野,態度好d,都會講比你聽,態度又唔好,我叫佢問下你老頂啦仲要叫個客打比我,頂你...你係業務,唔係我呀!!!

呢d同事好難得喎,好難得妳公司會請佢囉

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

早呀

去睇吓先............

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

母親節好似係屬於我 99 o既,呢 d 時候無咩人記得我地呢 d 阿媽 mouth:

包包話請我食飯

hehalady  包包 )))) 記得叫埋細佬夾 $ 埋單,佢有利是 $ gar ma .... 個 lo mo 佢都有份 gar  發表於 11-5-6 23:49

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

webjen 發表於 11-5-6 11:40
今朝真係搞笑,我 c6 今日去見工,QQ 聽到 daddy 見工,即係話 : daddy,你見工呀 mouth:

吓?工人冇喺舊公司做喇咩?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

JENNYSKY 發表於 11-5-6 11:43
我99問大伯兩個細路,點同佢慶祝,兩個話,你又唔係我lo mo,99慶左幾日

妳大伯果兩個真係有晒妳大伯真傳!一樣咁................................不孝呀!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

小草 發表於 11-5-6 14:14
我都好似唔覺母親節關我事咁

而家d細路,我哋都係算罷啦

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

webjen 發表於 11-5-6 15:10
係幾靚,果度唔少民宿都好靚,係條路就怕怕!
QQ 都話要再去白熊屋住,因為狗狗好好玩,仲有主人家話 : 有空再來探我們
真係聽人家話 mouth:

睇嚟最開心都係QQ

首頁

尾頁

跳至