嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

我30週啦! 仲未買bb野, 想請問要為孖b準備幾多個奶樽先好? 有朋友話沙巾要大量, 即係幾多夠?

男爵府

回覆:孖b的物品

唔好話你唔知點,我第二胎孖,我都亂亂地,我買左八大兩細奶樽先,沙巾,我上胎都預備十幾條,今胎新連舊有三十條,怕佢地嘔奶勁!

大宅

回覆:孖b的物品

紗巾我買咗20條,奶樽就是乎你餵人奶定奶粉

別墅

我餵奶粉...買咗avent10個細4個大...細樽用到依家都仲用緊~沙巾就買咗好多...幾十條...

禁止訪問

陪月勳章

別墅

可以的我想喂人奶, 但念著半夜的會泵奶, 咁可以多啲時間瞓. 所以奶樽都係要買一定數量.

其實兩個b可唔可能一齊飲人奶? 咁咪可以省啲時間. 我應該點按排bb食人奶的時間呢? 有冇人可以比啲意見! 謝謝

別墅

blacknancy 發表於 11-6-18 17:39
我早產左啦.所以樓主要提早準備呀.TWINS依個問題真係好難計倒架.

早產左! 咁bb都健康嗎?

大宅

奶樽唔好買咁多呀,分分鐘兩個b要用不同奶樽的

fg@BB  要用不同奶樽, 咁大獲!  發表於 11-6-24 10:11

大宅

紗巾真係要大量, 我當時買40條, 再大d口水肩仲要多.
奶瓶9大6小.

複式洋房

我當時準備12個奶樽,紗巾40-50條,孖b輕磅的(出世2.36&2.37kg),胃細,我對b經常嘔奶,都是要梗多紗巾。

大宅

係呀

原本兩個都用chuchu,點知家姐食奶好慢,易有風入肚,後來家姐要轉用另一隻牌子.你初初買同一牌子俾佢地試下先,最多初期洗樽洗密d,確定到用咩之後再大手買入.

仲有喎,奶咀可能都會用唔同牌子喎.之前睇有d孖b,兩個食唔同奶粉架.所以初期咩都試少少先,確定到用咩之後再大手買入.

紗巾真係要勁多,我應該有30幾條左右,因為每次食奶佢都會流少少出來,即每餐要1-2條,每日6-7餐,仲有平時洗面沖涼,每人每日都要用15-16條.

仲要準備多幾條包巾,一嘔奶,連包巾都要換埋.

大宅

其實孖b,好多野都唔一定一樣,次次帶佢地睇保健,醫生講得最多就係"佢地係兩個獨立個體,你唔好將佢地做比較啦.一個飲多d奶,一個飲少多,都好正常"

因為要同時照顧兩個b,一定會亂的,所以我就建議咩都用紙記低佢.好似佢地幾點飲奶,奶左幾多,有無嘔奶,有幾多次大便,有幾多次少便,幾時加左奶......等,我都會用紙寫下,每次做保健前就整理一下,見醫生時就會講得清楚好多.

大宅

尤其是多人照顧bbs, 一定要咩都寫下,否則一定會唔記得.

大宅

紗巾我買左60條...真係用得好勁...一d放bb房..一d放客廳...一d放我房...真係緊有一條係左近

奶樽又係用量勁多...細奶樽12個...大奶樽目前8個..我媽屋企4個..好似都唔係好夠用...我連蒸機都2部...mouth:mouth:" />

大宅

紗巾都要6,70條, 口水肩都用好多...特別呢排成日落雨又多d.
奶樽 有成30幾個...咁就可以有時間先洗(孖B會令你根本唔會有多餘時間)

別墅

多謝咁多位教路, 都係要快快去買奶樽, 準備好其它野先。

禁止訪問

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

男爵府

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

別墅

回覆:bbbonniebb 的帖子

真係要買咁多?

複式洋房

回覆:smkjf6088 的帖子

我有200條紗巾

首頁

尾頁

跳至