論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

之後的日子..會辛苦一點.但唔緊要..可以慳$$和唔使睇黑面..屋企再唔使多個人,,
期待...

男爵府

倒數60日..工人姐姐便完約..唔在請工人

路過搭咀,您千祈唔好同姐姐講唔再請工人,仲要扮下野去揀工人。

小心比人claim 遣散費!

男爵府

回覆 咕怪媽媽 的帖子

真架!? 我仲諗住同佢講我自己湊, 所以唔同佢續約...

KiuShaBB  係呀.  發表於 11-8-31 18:02
sillything  唔好呀.  發表於 11-8-29 00:02

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:bduck 的帖子

大宅

引用:路過搭咀,您千祈唔好同姐姐講唔再請工人,

原帖由 咕怪媽媽 於 11-08-28 發表
路過搭咀,您千祈唔好同姐姐講唔再請工人,仲要扮下野去揀工人。
其實佢地完 左contract 後就再冇瓜葛!我想知點解可以 claim 到遣散呢?因我之前炒個一個印印, agent 幫求情叫我簽名話暫唔用工人,方便個印印留港十四曰搵新工!

男爵府

倒數60日..工人姐姐便完約..唔在請工人

請睇返勞例:

受僱滿兩年,裁員便需付遣散費。

裁員,即同一職位不再請人,原先全職改聘半也算裁減職位。

樓上媽咪已被agent騙了,因為無論您炒工人或工人炒您,均可留港十四天。您白紙黑字寫明暫不請工人,對您非常不利,皆因法律有六年追索期。

大宅

畀面勳章

唔再請工人都要比遣散費??? 如果每2年都唔同姐姐繼約都要比???

sasatt  每2年請迎的就不用比  發表於 11-8-29 11:50

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

好羨慕你呀,我家姐姐仲有9個月完約,我都已經倒數緊.....總之幾好既工人都只係工人,因為佢一早同我講咗只做兩年就返印尼,佢自己而家都hea咗好多啦,等走咁款,而我就越黎越無耐性對佢,如果佢好d,我都唔會咁,但又未至於要炒,比起好多人果d都好好架啦,係比佢初黎差咗d....我而家只等妹妹一入n1就唔使要工人,貴d請鐘點好過:;pppp:

男爵府

回覆 huisylvia 的帖子

妹妹入N1就唔要工人,如果小朋友病你有無屋企人幫你呀?我都想個細o既返全日K1唔用工人,不過仲係心大心細。

男爵府

我都倒數緊, 不過係一百零幾日, 或者佢都開始搵緊新僱主, 揾到既我都希望佢可以早d走(等我唔洗補一個月比佢)

大宅

畀面勳章 陪月勳章

如果每2年都唔同姐姐繼約都要比???
咁滿約兩年唔同佢續咪得囉 ,? 唔係咩 ???

複式洋房

我個ex印(被炒果個), 我曾經比佢的行為激到唔想返屋企.
現今的僱主真係慘! 請工人請到想佢快d走.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 olivia0815 的帖子

放心,我媽咪一路幫我睇緊既,姐姐主要打理家務同煮飯,加埋妹妹會返全日,哥哥已經係全日班,所以日頭無人都得,只係夜晚煮餐飯同打掃一下就ok係假期我地兩公婆辛苦d,但都好過勞氣多個人呀

男爵府

玩具勳章

回覆 NamNamma 的帖子

Congrats, NamNamma!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

恭喜呀, NamNamma!! 我都等緊細仔升小一,到時兩個都讀全日我就唔使再用工人喇

魚子媽媽  祝你願望成真  發表於 11-8-29 22:57
魚子媽媽  祝你願望成真!  發表於 11-8-29 22:56

男爵府

回覆 huisylvia 的帖子

你就好,有媽咪幫手。
我媽咪係外國,99又要返工,所以無計要用工人。
好彩我果個都算唔錯。

侯爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 開心吸收勳章

我仲有一年呀個囡升F.1就唔用工人, 我等呢個日子等左1X年

我想問, 如果我唔請姐姐轉請鐘點, 要唔要比長服

別墅

我出年3月都到期, 都唔再用工人, 而家都係倒數緊, 都係寧願唔做, 老公辛苦些少, 自己湊, 自己教......

但係我都想問些少有關到期前, 我應該有乜嘢要做, 因我今次係第一次請人, 又係最後一次, 所以有無人可以詳細些少話我知, 我係邊段時間仲乜, 邊段時間又做乜呀....

thanks

tingbb@mama  me too,我今次係第一次請人, 又係最後一次  發表於 11-8-31 17:54

大宅

畀面勳章

回覆 kianmama 的帖子

如果你工人連續服務滿五年, 你吾續約一樣要比長期服務金.

而遣散費係當工人連續服務滿兩年後不獲續約既原因係僱主吾再聘請外傭就可以享有.

長期同遣散費吾會同時享有.

順帶一提, 吾請外傭之後就算你話請本地鐘點/家務助理/親人或自己照顧小朋友/甚至遲D先再請番外傭都一律要比遣散費(以工人做滿兩年計).

侯爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 開心吸收勳章

晟媽 發表於 11-8-31 15:20
回覆 kianmama 的帖子

如果你工人連續服務滿五年, 你吾續約一樣要比長期服務金.

THX

首頁

尾頁

跳至