單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我想離婚,但係最擔心係男方力爭小朋友撫養權..有無人係咁呀??

翡翠宮

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:有無人試過離婚,男方力爭小朋友o既撫養權???

你小朋友幾歲?平時邊個照顧開?如果小朋友年紀細多數判俾媽媽,除非媽媽有不良嗜好/虐兒記錄,個官係會以小朋友利益為前題去判撫養權,如果本身係你照顧開小朋友,咁就唔使太擔心。加油!

人與人之間的感情很脆弱~ 珍惜那個能夠讓你做回真正自己既人~ 活在當下!

男爵府

回覆 fiona920 的帖子

我bb11個月,平時都係我湊..阿囡所有事/用品都係我安排...但係男家經濟背景好我好好好多..我而家都係靠佢俾家用過活架咋...不過如果真係離婚,我就會出黎做野,都夠過活...我無不良嗜好..無虐兒...

我無錢請律師,而家未去法援..我係咪應該搵左律師先搬走??定係搬走左先搞離婚???我而家同男家&佢屋企人一齊住...我想同阿囡搬返阿媽度...我應該點做好???

翡翠宮

如果bb 11個月咁細+不嬲由你照顧開咁多數都判俾你,但你需要解決你離婚後住屋及生活問題,如你出黎做野bb會係邊個照顧;如果你可以番阿媽度住而佢又肯幫你湊咁你可以去番工搵錢咁其實已經解決左大部分難題。其實個官係根據邊個會俾較好既照顧俾小朋友多過其他因素,當然經濟都會係考慮因素之一,但唔係主要因素。如男方經濟條件較好,你可以申請多啲撫養費俾bb!你慢慢部署下跟住落黎要點做,唔使怕,有野唔明上黎問,依度好多媽媽都好願意解答,希望幫到你!

人與人之間的感情很脆弱~ 珍惜那個能夠讓你做回真正自己既人~ 活在當下!

翡翠宮

佢同意離婚嗎?一般離婚只需要去家事法庭申請就可以。如牽涉任何爭議,例如物業,資產分配,子女撫養權問題傾唔掂數而需要法庭介入,你就可以申請法援。佢地會安排律師幫你

男爵府

回覆 fiona920 的帖子

謝謝你的意見!!!!!!!! 我心都定左少少... 我打算搬返阿媽度,阿媽亦都會幫我湊BB,咁我就出去做野..其實住同湊BB既問題都解決到...我出去做野,有人工,唔叫富裕,叫做岩岩夠駛...都叫基本問題都解決到...

佢一定唔同意離婚,我同佢&6299一齊住,所以我一日未走,一日都唔會同佢攤開黎講...走左先講...但係,我咁樣走左,會唔會人情上/法理上有其他問題出現,e.g.會係我咁樣做好唔岩,之類咁呢???

其實,我搬返阿媽度之後,我都唔知下一步應該點做...等佢搵律師搞離婚?定係我申請分居?定係到時再算呢??我其實都幾徬徨....唔知一步一步係點行好...

我都知呢度好多媽咪/版友都好好人,會俾意見,所以我呢排成日都上黎睇下大家講既野,亦都希望拎多d資料,了解多d...我唔可以俾個囡佢架!!!!!!!!!!!

大宅

畀面勳章

點解要離婚? 不可以和他好好談一次?
子非魚 焉知魚之樂

男爵府

回覆 黃恬恬 的帖子

性格不合...同6299一齊住..夾唔到...見過社工,社工都建議搬,但佢唔肯...99好鍾意3字經,又唔衛生,講野尖酸刻薄..阿囡學講野架喇,咁樣既言語對BB真係好大影響...阿囡係一個好敏感既BB,有濕疹,有鼻敏感,屋企養左好多狗同貓..雖然佢地在GARDEN不入屋,但係都唔係咁好..老公唔肯搬..

同老公又有好多問題...岩岩先又嘈完,話我成日帶阿囡去街(我係帶阿囡去上playgroup),話我唔管下屋企工人,唔叫工人做野,又話我好搞bb生日會(夾左bk30個1歲bb一齊搞生日會),話其他bb&媽咪我都唔識,無野可以分享,唔需要一齊慶祝...又話呢個唔係阿囡生日會,生日蛋糕俾29個bb分左去..叫佢幫手佢話我好叫佢幫手....

另外,已經唔係第一次,我同老公講99成日三字經,叫佢注意下..老公當然同99講,99當然唔高興..之後見到佢叫佢佢都唔應唔睬..我唔想bb學左無禮貌,人地叫佢唔睬,望都唔望...身教好重要...而家老公仲話我俾面色佢睇...基本上老公放工返黎就係食飯睇電視上網打機玩電話睇漫畫..其實我地都無咩交流...只係叫做住埋同一間屋...尋晚我問佢,星期日佢放假有無安排,佢話無,我話咁我返阿媽度..佢就即刻發脾氣,話:你鍾意咪反囉..之後叫左去另一間房訓...話我成日發脾氣..咁我無野講咪唔出聲...唔出聲唔笑就叫發脾氣??

傾又傾唔到,搬又唔肯搬,社工都見埋...實在相處唔到...我已經諗唔到其他辦法...

我生完bb,99一次補品都無整過俾我食,我都無咩所謂,開頭個幾月老公訓另一間房,覺得bb嘈住佢訓,我全部都係一個人承擔所有心理壓力...我一句都無出過聲...除左放棄呢段關係,我唔知可以點..佢都唔想去維繫..唔想做d野,我可以點???

大宅

畀面勳章

或者, 你先搬回娘家, 等大家冷靜下來, 才決定是不是離婚吧

與其你們也要分居1年才可以申請離婚, 單方面申請要2年分居期

佢暫時都feel唔到你受的壓力, 委屈, 你同BB搬了出去, 就是迫他去面對, 什麼結果也好, 總之就是有一個turning point.

女人唔返工留在家照顧孩子, 就好容易變醬油女, 而且有時不自覺的羅羅疏疏起來, 而且2公婆溝通很重要
子非魚 焉知魚之樂

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

親愛的...

如果你仲係15/16 唔知離唔離婚好, 提議你去夫婦情感版, 看看"全為愛"寫的留言, 可能會有些啟發性, 祝好...
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

男爵府

回覆 黃恬恬 的帖子

你講得都岩...離婚同下一步係後話...所以,我已打算搬返阿媽到了....

男爵府

回覆 catfitfit 的帖子

親愛的,

謝謝你的意見...我會搬走睇下點...佢會唔會黎搵我我唔知..就算搵,我都唔知點....都唔知有咩可以補救...其實,我搬得走,其實,都差不多等於無彎轉...

大家相處唔黎,呢樣野,有得改有得變的嗎???

大宅

畀面勳章

我唔知你同老公拍拖時是不是已經這樣的相處方式了, 但是在子女處理上的分歧真的要溝通好, 雙向的找共識, 欠溝通就很難白頭到老
子非魚 焉知魚之樂

男爵府

回覆 黃恬恬 的帖子

拍拖時無問題...結婚後好多問題...其實我成日都有問自己,呢個男人可唔可以一世...如果我可以'忍忍忍忍忍'...係可以一世..但係,我做唔到...同埋,已經覺得呢個男人唔值得付託終身了...

大宅

畀面勳章

不過我想提醒你, 他們的生活習慣, 你是應該去尊重及適應, 唔好因為生了個囡, 就一下子想整屋人去配合你. 貓狗已經唔入屋, 其實唔會影響很大. 勿過份挑剔, 這樣婆媳問題會更加嚴重. 而且, 你仲有工人洗, 唔乾淨, 唔衛生都不難解決. 你仲可以同老公訂一些親子活動一起參與. 有些爸爸, 還是未feel到角色的轉變, 囡囡會叫爸爸未呀.你星期日返阿媽家, 佢沒有習慣陪你返去?
子非魚 焉知魚之樂

男爵府

回覆 黃恬恬 的帖子

我有去適應, 由阿囡在肚既時候開始,我已被狗吠聲吵到成日訓唔到..我接受...我胃唔好,要食飽幾個鐘先訓,佢地夜收工,成日8點幾9點先食飯,我都接受...佢地鍾意講野大大聲,無所謂,但係成日XYZ掛在咀邊就對小朋友影響好大..

唔衛生,講緊我99...佢同阿B換完片唔會洗手,俾野阿B食前又唔會洗手..仲鍾意你一啖我一啖咁餵我阿囡食野..我都唔會咁做,係衛生問題,口腔最多細菌...又係都要吹下D粥先餵我阿囡食,咁3個人輪住餵,咪碗粥有哂3個人既口水??好唔衛生...怕粥熱,咪放多陣先囉...阿囡身體算唔錯,幾次病都係因為99病仲要抱阿囡哄阿囡傳染俾佢...一次係咁..兩次又係咁...老人家,尊重佢先唔出聲唔話佢...

之前無工人,我1個人洗哂9個人既衫,連佢D囡既朋友既衫我都要洗埋收埋分埋摺埋..佢地仲話:無叫我做...係我自己做...我真係無野好講..我唔做,佢D囡就放哂O係度..咁我唔做邊個做???

SUNDAY有叫我老公同阿囡去PARK,佢都會去下,但係又成日話唔知去邊,好TIRED...我返阿媽度,佢呢半年一次都未同我返過,我阿媽同細佬生日佢都無陪我返去食飯..下下都話忙唔得閒..朋友約食飯就得閒...就可以早走去食飯...尋晚我話返阿媽度,佢就發脾氣...我已經再忍受唔到...

我已經好努力,如果唔係,之前都唔會主動搵社工啦....

大宅

畀面勳章

恩,姊妹, 雖然我已經是單親媽媽了, 也真的想你幸福, 我唔覺單親路難行, 是心態的問題而已,

其實你老公只要肯搬出去, 很多問題都可以化解, 但是他會不會是因為財政原因才唔想搬家? 你也可以投其所好, 去參與他的一些活動

只要撫心自問, 你有嘗試去努力救這段婚姻, 也可以自強再站起來. 就無謂勉強自己. 先同家人好好討論一下情況吧,

我離開前夫之後, 才發現家人才是永遠支持自己的人, 不管你的決定是什麼, 佢地都不會離棄你, 無條件的支持你

p,s,你99的所作所為很outdate, 我半點都接受唔到.
子非魚 焉知魚之樂

男爵府

回覆 黃恬恬 的帖子

其實你會唔會覺得對小朋友唔住架???我會咁覺得架...覺得小朋友好慘...
最慘就係佢唔肯搬..佢有時會用錢黎做excuse..講真,佢屋企做生意,有地有鋪有樓,車無10架都有8架...點會搬唔到???係想搬定唔想搬o既問題吧....
我已經同屋企人講左架喇..所以,只係等,幾時行呢一步...
你講得好岩呀,屋企人真係最好,佢地係永遠愛你的!!!!!!不離不棄...esp媽咪~~
至於我99..我已經無話可說...更outdate的仲有,e.g.人奶唔夠營養俾bb,人奶會過氣,etc....不過唔緊要,好快再不關我事...仲有幾日...好快...忍忍忍忍忍....

大宅

畀面勳章

我的雙親感情並不好, 作為女兒的我, 整天見到他們吵吵鬧鬧 , 很累, 唔想看到家中整天家噪屋弊, 當時只可以選擇16歲就有咁遠搬咁遠, 半公讀辛苦些也唔想住在屋企.

所以, 我想你在另一個角度去唸, 勉強保留一個"家", 又是不是唔慘, 很幸福? 只要你感覺自在, 又確定搬出去後, 女兒的福利不會被影響, 都唔係好慘啦. 重點還是早日攤牌

這裡很多單親孩子, 他們一樣過得很幸福, 雖然大部份都比同年齡早熟, 但是反而比那堆"港童"可能更有生活智慧吧
子非魚 焉知魚之樂

翡翠宮

我又要口水多過茶講下,之前依度有位媽媽講過,離婚是為了給孩子更好的照顧!所以,只要你係全心全意去愛你的孩子,盡你全力去照顧好你既寶貝就夠,無需要感到內疚,畢竟家庭不是靠任何一方能維持,造成今天的局面也不只是你一個人的責任!

首頁

尾頁

跳至