興趣嗜好

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

醒目開學勳章

你地好,我用ep3,暫時得支kit 鏡,同埋45.8!
你地呢?

子爵府

回覆 yukiyck 的帖子

之前用EP1 岩岩前兩日入左EP3 黑色好型仔

KIT 鏡、45mm F1.8 (訂緊)同埋、14-150mm

仲有好多功能未試

大宅

醒目開學勳章

回覆:有無Olympus M4/3 用家?入黎交流吓吖

45.8真係

我而家煩惱緊入支20.7好定係25.4好?

大宅

我剩係入左pan記兩支.
20 1.7
14 2.5

男爵府

45.8 & 20.7 大分別嗎?
我EP3+kit+45.8, 想入支40-150, 想問你40-150用途多嗎?
:

大宅

醒目開學勳章

引用:我剩係入左pan記兩支.20+1.714+2.5

原帖由 dikko 於 11-11-14 發表
我剩係入左pan記兩支.
20 1.7
14 2.5
你覺得支20.7影動態(尤其小朋友)係咪唔係咁得?追焦ok嗎?

大宅

醒目開學勳章

引用:回覆+yukiyck+的帖子 45.8+&+20.7+大分別

原帖由 citygirl 於 11-11-14 發表

2支唔同焦段,45.8要遠少少影,通常大頭半身多
20.7適宜snapshot,又夠細支,夠sharp,但聽人講對焦速度係差啲,影動態會比較困難!
所以我諗左好耐,都唔知入20.7定25.4好!差成2千蚊呀

大宅

我自己用epl-2.....
個人意見.
追焦ok.
我用法係影人要20 1.7.
影movies用14 f2.5
至於點解我唔會買25 f1.4
一個字.貴!
我20 f1.7我易手2500買.
個時週街無貨.
現成條旺角都有......
成成3080.
兩支選一支.sure 20 f1.7

大宅

citygirl 發表於 11-11-14 09:46

你自己認為長鏡多唔多玩?
我自己D長鏡9成9買來寄位......唔多用.
最緊要知道自己想影乜...

大宅

醒目開學勳章

引用:我自己用epl-2.....個人意見.追焦ok.我用法

原帖由 dikko 於 11-11-14 發表
我自己用epl-2.....
個人意見.
追焦ok.
無錯!25真係好貴!睇番2支影出黎嘅效果其實我覺得分別真係不大!我只是擔心對焦問題

btw...都唔明點解m43啲鏡咁C貴,以前用D90都唔捨得買支8百幾蚊嘅定焦鏡,而家閒閒地要拎幾千蚊出黎買鏡仲覺得好應該咁!傻左

大宅

我用緊 GF1 同 EP3
現有 m25.4, 45.8, 25餅, 14-42RII(kit), 45微奶
曾有 20.7, 14-140
想有 9-18, 45-175

大宅

回覆 citygirl 的帖子

焦段越長, 越唔常用45-150 可以去香公影下雀仔, 撲下蝶
畢業禮大禮堂坐頭10行都可以大派用場
日常生活好少用到, 但留有一支可以預備不時之需

大宅

我就棄 20.7 取 m25.4
色澤、層次感表現的確係好過20.7
對焦快過 20.7 呢方面係絕對肯定
不過 20.7 對焦速度都 OK 可以接受
未有 m25.4 之前我都係靠佢影 BB/小朋友
其次棄 20.7 既原因最主要係 m25.4 光圈大半級
已經可以幫到快門快不少
同一環境下 f1.8 要 1/60s, 而 f1.4 就可以去到 1/100s
對影小朋友或暗黑環境都好有幫助架
另外仲有 20.7 變型控制靠 software 修正落P記機就好好
但落 OM 機用因冇 software 就有會少少變型
m25.4 因為 Leica 認証唔準用 software 修正要全靠光學控制
所以落OM 機用變型控制都會好好多
呢個亦都係點解咁貴既原因之一

( 平常一支正宗 Leica 鏡最平都講緊要幾萬至幾十萬一支
同樣係 f1.4 光圈個支LEICA要25萬幾 )

註:
4/3 時代已經有出 Leica 25mm f1.4 (25.4, 又稱奶皇鏡, 停產!)
現在 m4/3 同樣都係 Leica 25mm f1.4 (m25.4)
所以簡寫加返個m字劃分會好d
25.4都可以落 m4/3 用, 而且AF都唔慢(同20.7對焦差不多)
效果比 m25.4 更 sharp 更好...更貴更重

大宅

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+HaRo2+於+11-11-14+14:28+編輯

原帖由 HaRo2 於 11-11-14 發表

真係要試下2支鏡先決定到!
如果老公肯補番千幾蚊差額就即刻易話為好多即入25.4

男爵府

m25.4真係好吸引, 影小朋友movie比45.8更方便......下一目標!
:

複式洋房

回覆:yukiyck 的帖子

:
Good choice

大宅

醒目開學勳章

其實點解有啲ching教ep3嘅NR同NF set 做off ?
唔係應該開左去會有幫助啲咩?

大宅

NR / NF off 左可以保留最多細節, 相對 NOISE 會提高
相反 NR / NF on 左可以抺走 / 減少 NOISE, 但同時會抺走細節

有 CHING 認為既然要後製
不如保留最多資訊返去用電腦執
會好過靚過係比相機 software 執出黎既效果

我自己就 set NF 為 "標準"
都已經可以影到隻錶見到好多塵
如果影人, 仲洗咩要保留更多暗瘡同細紋啫

大宅

醒目開學勳章

吓?唔怪得我啲相成日都好似唔夠滑啦,我又真係矇姓姓咁聽啲ching講2個都off哂去!我都唔執相嘅!頂

大宅

醒目開學勳章

咁係咪即係2個減嘈都開番去好啲呀?

首頁
12345...9

尾頁

跳至