自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章

公爵府

回覆:BB而家6個幾月仲未識反身,正常嗎

係唔係太肥?

禁止訪問

畀面勳章

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

引用:回覆+幸福黃太太+的帖子 唔係呀,反身既定

原帖由 purple79 於 12-03-04 發表
回覆 幸福黃太太 的帖子

唔係呀,反身既定義係咩
反轉扒係度

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

有無教下佢 ?

大宅

回覆:purple79 的帖子

有無試過幫佢反轉扒過係度?之前我女四至五個月都無意欲想反身..一幫下佢兩三日就識左..

男爵府

BB而家6個幾月仲未識反身,正常嗎

可以幫下佢轉下身 睇下轉左身個頭仔岳唔岳到高..

大宅

得閒幫佢做少少練習,拖住心口幫佢反轉幾秒,等佢練下頸力,也可以幫佢做半滾動動作,兩大腿交疊,然後輕推背部讓他反過來,好快BB就會學會。

伯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

回覆 purple79 的帖子

purple...係我哎....kemosabi哎....見到你啦....

bb有無時唔時想自已反下反下咁哎?? 如果有...你見到佢想反身...你可以用手幫下佢....不過唔好太大力喎....佢自已試多幾次,咁就好快識反架啦....

個個bb發展唔同...唔可以用把尺去量ke..........有d野...可能佢學快過人地d bb呢....

水晶宮

樓主,你有個大嘅,應該有經驗。

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

好媽媽勳章

禾果件聽日就半歲,隻肥豬仔都係未反到,反極都差隻手攝唔到出黎,而家成日係床上邊三百六十度咁自轉
禾又唔係好擔心,阿女又肥,d衫又厚,係慢d架嘞!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:我識有個人,+佢個孫女而家九個月仲未識轉身

原帖由 Ling_P 於 12-03-04 發表
我識有個人, 佢個孫女而家九個月仲未識轉身
我bb而家4個月都唔識轉, 仲要趴係道一陣就唔想趴了@.@ ...
咁呢個9月大bb識唔識坐

大宅

小朋友著太多衫太厚都會好難反身。

http://hk.knowledge.yahoo.com/qu ... E%E5%80%8B%E6%9C%88

5~6個月會翻身, 聽到自己的名字或小名會轉頭,

禁止訪問

畀面勳章

大宅

轉述﹕「老人家話三仆六坐九扶離,即三個月會仆轉身,六個月會自己坐起身,九個月會嘗試不扶著而企一段時間,但現在bb營養甚夠,父母又緊張,給予足夠的引導及環境刺激,即係有好多的引誘及用不同的方法教他們,如你bb尚未有轉身慾,可試下用有聲玩具引他去追尋,再用適當的力度推下他的pat pat及背部,因為轉身要用腰力,但要切記,若bb本身未有能力反來反去,頸仔又沒有力,如沒有成人看管下,仆轉身而又未夠力抬起頭,即刻有嚴重事故發生,是窒息!!!所以循序漸進,要知各兒童有個別差異呀!!」

我個B係四個幾月識自己轉身,但知道有不少BB兩個幾三個月已經識反。不過佢七個月已經自己爬起扶住床邊行來行去,自己學爬,九個幾月無扶住走兩步,差唔多十一個月會走路,十二個月坐豬仔車,都算快過部分本身早過佢反身的BB。但係,佢一直行得唔穩,遲個佢學行的小朋友好多都行得好過佢好多。
所以遲反身唔一定以後發展都會遲過人。

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

肥dodo會難D

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

引用:回覆+tc001039+的帖子 我BB未識呀,係唔係

原帖由 purple79 於 12-03-04 發表
回覆 tc001039 的帖子

我BB未識呀,係唔係唔正常
我個6個月,都係成功反過一次,到現在都係差少少先轉到。。。其實都無話正唔正常,冬天多衫轉唔到,可能係咁所以遲啲先識轉!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:肥dodo會難D +

原帖由 fatdenden 於 12-03-04 發表
肥dodo會難D
我個肥仔昨天七個月
都係足六個半月才翻身
咁多衫,真係難
我大囡二囝都係六月先翻身
依家走得飛咁快
追都追唔 切

[img align=right][/img]