母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

而家都成兩個月,每晚11點餵後,2am,4:30am都仲要餵.
2am唔比佢食,佢喊到成屋都醒晒,唯有餵啦!
係咪埋身餵,好難介夜奶?

有咩方法或心得分享下,救救我.

別墅

回覆:埋身餵,好難介夜奶!

都唔一定,我2個自然戒,女女一個月多啲,仔仔三個月

大宅

回覆 回覆:JP@希靈的帖子

我兩個小朋友都埋身餵,大仔四個月,細女兩個月戒了夜奶,個人覺得小朋友食奶同瞓覺定時就好容易戒到!

別墅

回覆 odiedie 的帖子

四個月先介到?
咩叫自然介?即係食完,由佢自己瞓過夜?

別墅

我見隔離食奶粉個邊, 一兩個月就介到啦!
我老公成日問係咪人奶無奶粉咁飽肚,所以有排先介到wor?

大宅

我仔就來3個月未戒到呀,其實之前我吾夠奶,一日補兩餐奶粉時戒左架,之後比多一餐轉人奶,就半夜要食返,不過我覺得無問題,因為佢吾食的話我谷到要泵奶仲麻煩

別墅

回覆 奶油B 的帖子

你點知吾夠奶?

複式洋房

你地好偉大,我半夜果兩餐一定食奶粉,因為想佢飽d, 瞓耐d,驚佢喊嘈醒大女, 其他時間就盡量食左我先,真係好唔飽就補奶粉

大宅

引用:回覆+奶油B+的帖子 你點知吾夠奶?

原帖由 todayisagift 於 12-03-19 發表
回覆 奶油B 的帖子

你點知吾夠奶?
我之前上吾到奶呀(因為生哥陣發燒,後尾開刀加打左3日抗生素,吾可以即時餵人奶),阿仔啜到我用手唧吾到出來就係度喊未夠飽,補返少少奶粉先夠,之後我好慢先進步到而家可以差不多全人奶咋。

todayisagift  好有恆心呀!努力,比bb最好!!  發表於 12-3-19 16:43

別墅

回覆 奶油B 的帖子

咁你bb每次食奶食幾耐?

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

我諗個個 b 唔同喇, 我個大女未夠兩個月就自己戒左, 而家到細女就到兩個月左右都係自己戒左! 都無乜野刻意做過架喎… 都係佢地想食就餵, 唔食就訓咋! 餵密 d 咪上多 d奶囉! 可能我地生活節奏比較穩定有規律呱~

繼續努力同堅持呀!!

禁止訪問

回覆 回覆:HO媽媽的帖子

大宅

我阿b 滿月就自己戒左夜奶, 戒唔戒夜奶好視乎bb

大宅

回覆:todayisagift 的帖子

我阿女都係未夠兩個月自然戒左夜奶,個個BB都5同,最好係任佢食5好理佢幾點食過,自然就得架啦

New Year New Start Go

大宅

半個鐘之內,夠奶哥陣佢食飽就瞓,如果啜吾到佢就會發脾氣,勁喊

別墅

回覆 nghuen 的帖子

但又話要餵完再隔2.5hr先再餵?我成日就係追呢d時間表,
我b仔有時一個鐘就餓,勁喊要食.都隔唔到2.5hr先再餵.

我都好想我b仔自然介到夜奶呀......好期待有呢一日.

大宅

引用:回覆 odiedie 的帖子 四個月先介到?咩叫自

原帖由 todayisagift 於 12-03-19 發表
回覆 odiedie 的帖子

四個月先介到?
其實大仔我一直都無打算戒,係到他四個月大左右我睇左"從零歲開始"呢本書才知道原來兩個月的嬰兒已可以自行睡過夜才決定幫佢戒…只要佢作息定時,定時食,玩,瞓,就會睡過夜

禁止訪問

水晶宮

引用:I+am+the+worst+one.++我個baby+成歲幾先戎

原帖由 parkbbtiger 於 12-03-19 發表
I am the worst one. 我個baby 成歲幾先戎夜奶,半夜實醒一次食奶!所以一路都冇覺好Zzzz!

...
你唔係!我先係。大仔時我應唔夠奶,佢日間可以個幾鐘就要食,但係佢2.5 月就戒左夜奶,但係佢5.5 月又食反到22個月先一覺天光。細女今次應夠奶既,好早就可以3個鐘食一次,但佢就快7個月,一路都仲食兩次夜奶

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

大宅

基本上我沒有理會幾多點,總之見阿女想食就比,這可能因為我係埋身餵5會知佢食幾多,而泵出唻可以知幾多咁咪約兩至三小時餵一次了。祝早日成功

New Year New Start Go

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊