跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

仔仔依家成功介日片,只係瞓覺先著。但我發覺仔仔去小便時間可以好密,正常半個鐘,但一飲多dd水,就可以10-15分鐘就去一次。想知係咪正常ka?
如果要介夜片,咁瞓前果餐奶咪要好早飲law...佢飲成200ml?應該要點做?

大宅

我女介左日片7個幾月, 夜片就剛介左 (一個月無賴過)
原因係佢連奶都介埋, 所以夜片就好順利地介左

如果夜晚要飲奶, 就要佢早d飲, 飲左痾左先訓.. 如果唔係. 你唯有係等佢訓左2,3個鐘, 叫醒佢痾. 不過大人細路都辛苦...

大宅

畀面勳章

回覆 yyy008 的帖子

囡仔真係咩都快d.....叻囡

我個仔一向瞓前痾一次先瞓,有晚佢2:30瞓瞓下自己叫痾尿,即時同佢去,第二朝見條片無濕過。我好開心^^
但相信好難瞓到一半叫佢痾尿,糟醒佢實.....無好日子過。
但再推早d夜晚飲奶就真係要唸下計。

洋房

你們的小朋友好叻, 我仔仔就快2歲半, 還未戒開始片啊, 請大家提供戒片心得, 我要同仔仔戒片成功

大宅

tammyng222 發表於 12-4-27 12:54
回覆 yyy008 的帖子

囡仔真係咩都快d.....叻囡
其實係架. 整醒佢痾係好辛苦架。小朋友點解要林訓前飲奶, 我覺得佢地係想有吸啜o個種感覺, 容易入睡。好似我個大仔. 4歲4個月架喇. 最係最近先介夜奶 同埋 夜片, 日抖片都係歲半介架. 但夜片一路都介唔到. 因為佢死都要訓前先飲奶。係最近我成日同佢講. 妹妹都唔洗夜晚著片, 又同佢講佢d同學仔都無人著片訓, 同埋個個都用杯飲奶唔會用奶樽. 佢先開始屈服.. 但成日訓o係張床度訓唔著又不停同我講好肚餓.. 要好狠心. 最後我都成功左! 佢3歲o個陣我試過半夜叫佢去痾. 真係辛苦死的. 佢第2朝返學又唔想起身.. 慘到爆

我女我估呢係因為我1歲都飲人奶.. 後來轉奶粉佢已唔係咁鐘意飲. 飲30-50ml . 好煩. 煩左3,4個月.. 佢直情唔飲. 我迫佢飲. 佢都唔飲。咁我慳返奶粉錢啦。

大宅

winnie731sin 發表於 12-5-2 15:04
你們的小朋友好叻, 我仔仔就快2歲半, 還未戒開始片啊, 請大家提供戒片心得, 我要同仔仔戒片成功 ...
我2個都係咁介. 方法就係日抖唔比片佢著, 佢賴一次就同佢講想痾要叫人幫佢去. 同埋笑下佢賴尿。賴2,3日就無再賴尿。要預左要抹囉。仲有. 其實尿唔難介.. 大先難.. 最好係先介左大先。

大宅

畀面勳章

依家介左日片,係有一次半次掛住玩,賴左,亦都唔雖要好似之前咁提佢問佢有無尿尿,會主動叫痾尿。至於夜片,我就慢慢la...,我個仔都係好鐘意飲奶,加上佢唔係肥,就比佢飲耐d。

大宅

引用:Quote:winnie731sin+發表於+12-5-2+15:04+

原帖由 yyy008 於 12-05-03 發表
我2個都係咁介. 方法就係日抖唔比片佢著, 佢賴一次就同佢講想痾要叫人幫佢去. 同埋笑下佢賴尿。賴2,3日就無 ...
已經成兩個星期無著片(在家)不過都仲係賴,點算..

複式洋房

仔仔已戒日片但訓覺仲有著片。

大宅

回覆:0911B戒尿片未ar?

呢幾日好左,識講要she she 試過日頭片無濕過,離成功不遠已

大宅

畀面勳章

Add oil !介左日片,尿片褲用少好多^^

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

用咗1個星期日夜片都戒埋!~~~2歲4個月戒咗。~

大宅

aa1117hk 發表於 12-5-6 21:28
已經成兩個星期無著片(在家)不過都仲係賴,點算..
咁試下定時定侯同佢去toilet。比如話飲完奶或水後1小時就帶佢去。隔1-2個鐘問佢一次要唔要去。

大宅

引用:Quote:aa1117hk+發表於+12-5-6+21:28+已經

原帖由 yyy008 於 12-05-09 發表
咁試下定時定侯同佢去toilet。比如話飲完奶或水後1小時就帶佢去。隔1-2個鐘問佢一次要唔要去。
...
已經每小時去一次,同佢講去vv佢又知係去廁所,仲自己跟足程序,但就唔肯講自己要vv,仲係次次賴。

別墅

引用:Quote:原帖由+yyy008+於+12-05-09+發表咁試

原帖由 aa1117hk 於 12-05-10 發表
已經每小時去一次,同佢講去vv佢又知係去廁所,仲自己跟足程序,但就唔肯講自己要vv,仲係次次賴。

...
我個女完全攪唔掂,唔比片佢我抹左幾個禮拜地。帶佢去VV佢從來都冇野去。諗諗下不如戒大先,成功左一個星期,呢幾日又唔得喇

大宅

日片歲半成功介左
夜片2歲3個月介左

大宅

回覆:0911B戒尿片未ar?

乜片都未介到,唉!一同佢去尿尿就俾2滴我,吾穿片就隻手系咁搞姑姑同patpat, 有時仲吾要用兜兜尿尿,直接痾系地,帶埋佢去廁所尿吾除褲,但又跟足我地做,沖埋廁所,已經無晒機了

大宅

畀面勳章

我個仔就比底褲佢著,就搞少d姑姑。您要計下佢幾耐一次尿尿,比多d水佢飲。要帶佢去廁所,有2滴都要讚佢...要令佢有成功感...放定尿尿玩具係廁所(魚果d膠玩具,入面係空心,我就整d水入去,就按返d水出呢,就好似去尿尿咁)我就話佢知魚同佢一齊尿尿,有聲ka...如果係地痾就無聲,又無得冲廁。去大時,又話佢知痾落廁所到有水聲....我個仔都去得好開心law...您都add oil...等您好消息^^

男爵府

醒目開學勳章

我囡囡自己日夜片一齊戒, 3日戒左日片, 1星期後放心戒埋夜片, 頭2日都成日濕褲仔, 我話佢知再濕就無褲仔著, 要掉左佢, 佢就好怕無褲仔, 之後就15分鐘叫我去一次, 夜晚自己都起幾次身要去VV,果時都有D辛苦, 出街成日要搵WC, 但過左1星期左右佢就好正常咁去WC啦

大宅

我個女一出街就要片,係屋企可自動坐"談罐",但只係小,去大就一定要我同佢著片,我唔同佢著就,最後忍不住就情願賴,日頭出街佢會叫去尿尿,但又唔肯去坐OR蹲廁,當然又係片,遲D返學就煩...佢成年夜晚冇飲奶,但一樣未介夜片

首頁

尾頁

跳至