跳至

首頁
12345...28

尾頁

男爵府

"閱讀報告"--- 分享...分享;-)

cway, JonasMaMa, esmehouse, carlychung & other moms,

終於的起心肝做下report喇!

今日o係拉記借左本書---"打開孩子心靈天窗"
未有bb時已借過一次,係幫我亞嫂借既,當時佢o係教女方面好頭痛.....今次輪到自己借黎睇....

睇左第一篇,好有意思
溫情的奧秘
作者的小女兒食物中毒,病得好辛苦,於是好煩躁同抱怨....
作者抱著女兒安慰佢:「......但人有病就會明白有病的人....窮困國家的小朋友,沒得吃沒得穿,又多病,好淒涼.....」不知不覺間就向女兒分享左惻隱之心、捱苦既毅力、感澈之心&分享既精神 女兒一路聽,亦由煩躁變得安寧!
過幾日,輪到作者病,兩個女兒摺左一樽幸運星比媽咪,而且仲爭著照顧媽咪.....

「小孩一顆善良的心開了花,無限安慰,病苦揭示了人間溫情的奧秘。」

男爵府

Re: "閱讀報告"--- 分享...分享;-)

一听到呢仲温情故事就会好感动,仲觉得自己有个家真的幸福

珍珠宮

fat,

我成日都諗我地真係應該咁樣教我地d 小朋友, 尤其係佢地都會喺物質豐裕既環境之下成長, 更加應該要教佢地呢方面既德育

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

fat

我覺得好有意思呀 & 感動,其實每個媽咪最想都係自己既兒女明白做媽咪既心意。

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

我都無諗過o係小朋友病時,除左唔開心、擔憂、辛苦...之外,仲可以灌輸咁正面既思想...

男爵府

小手
呢一篇作者分享佢十分享受每一晚同兩個小朋友既親子時間,最後握著佢地既小手入睡。
「...手心拖著手心,說不出的安全和溫暖。.....倒是我捨不得離去;溫軟的手握在我的掌心,竟是這麼小....柔弱得叫人心靈顫動。」
當bb仲o係肚裏,作者拿著bb衫,又興奮又感動,「怎麼一個人就曾經這麼『小過』?」

「小手啊,小手,願意握著你成長,握著你同走過人生未知的路。在那危機密佈的前方,默默祝禱,願你在繁雜的人世中出於污泥而不染。」

絕對是每個父母的心聲!打到呢度淚水已忍唔住流出黎,立即走去攬住日希,握住佢既小手.......
有一日,佢隻手唔會再比我握住喇....... :cry:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

fat

我都想立即返屋企攬實 Esme 呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

I miss Jun Jun so much

珍珠宮

我都好唔捨得梓淳越大, 佢越會離得我遠呀 :-(

男爵府

岩岩用左差不多1hour至攪掂日希---
拖住佢隻手,拖左好耐都未訓著,但又唔比我放手 最後唯有試下抱佢,好重呀--著左好多衫+睡袍+厚睡袋!抱左一陣又要落床仔,今次唔理佢,係要抱耐d :mrgreen: 將佢打橫抱,好似初生bb咁,佢又肯wor 跟住落黎lum C我喇 ....
日希用隻手仔好溫柔咁摸我頭髮&面,我話:「Close your eyes!」佢好乖咁合埋眼,手仍放o係我既頭髮上,實在忍唔住要kiss佢呀!佢竟然笑得好甜,再kiss,又笑,眼睛仍然合著!跟住就訓著lu!抱實佢,唔捨得放低呀!

珍珠宮

fat,

真係lum c 喎

珍珠宮

JonasMaMa,

5:00am 唔怪得之你咁眼訓啦 :-(

男爵府

Oh.....poor JonasMaMa!
仲洗唔洗陪佢食飯添呀?

男爵府

抱孩子

「孩子年幼時,抱孩子常常弄得手臂又痠又累,但只要想到這『抱』的歲月不過是短暫的相觸,不久,孩子就會走在地上,走脫父母的臂彎,走出自己的人生路程。每念及此,抱孩子時總是一分一秒的珍惜。」

夜晚訓覺時,日希o係床上仲未訓著,我都會要求抱佢,但佢總係比我抱一陣就要落番床,Daddy試過"幫口",同佢講:「唔好咁啦!媽媽想抱下你呀!」但都無用
唉....

珍珠宮

JonasMaMa 寫道:

我好珍惜抱住 Jonas 既每一刻, Jonas 亦成日都要我抱佢架 雖然手臂已越來越粗, 但仍是值得呢
係呀係呀

寶石宮

我每次抱或攬 Esme 時,我都一定會好實架,因為我好驚佢大個唔再比我攬呀,所以我每次都好好咁珍惜架

男爵府

我而家除左迫日希比我抱佢多d ,仲要佢成日錫我 Last week終於教識佢用咀錫我喇!而家同佢講:"kiss mami!"佢就會自動用個咀仔kiss kiss!但其他人仍然係用額頭

子爵府

fat,

我岩岩先睇到你呢個topic, 好感動呀, 好多謝你既分享, 雖然我未見過你真人, 但你真係好好人呀, 好想快d見到晒你地呀

珍珠宮

梓淳就一時時, 睇心情啦, 叫佢kiss mummy, 佢多數都會錫面+脷, 所以比佢錫完, 通常都會塊面有佢d 口水架 有時佢心情好, 會錫你個咀架 有時佢唔得閒(玩緊), 佢會將自己塊面孔埋黎比係錫佢囉

珍珠宮

JonasMaMa 寫道:

mr1212,

Fat is very very nice ga, it's true
係呀係呀

首頁
12345...28

尾頁

跳至