跳至

首頁

尾頁

大宅

兩間學校程度、校風、老師邊間好d?謝!

fullmama  據知蕭小D老師唔太有HEART 呀....HEA 住教.....  發表於 12-6-19 23:56
pineapple0983  只得 2 間選,我都選蕭小~  發表於 12-6-19 12:45

大宅

我只可跟你說蕭小, 因小兒正讀此校,

好處 :-
1) 環境寧靜, 遠離屋村....
2) 很少 新移民小朋友....
3) 附屬保良局, 資源充足. 課程比較深 (但比朱正賢淺)
4) 附屬保良局, 活動比較多

壞處 :-
1) 一定要乘坐校車 (除了住穗禾苑)....
2) 送飯, 參加課外活動不方便 (除非是 full time ma)....
3) 比較多蚊蠅.

請唔好點評我,因為我用手機版!

大宅

回覆:MCMT 的帖子

謝謝回覆!你囝囝讀得開心嗎?

大宅

蕭小係咪普教?有精英班嗎?

珍珠宮

小女剛派到蕭小, 註冊時派的小手子說是普通話教中文, 常識用英文教, 有 net teacher. p.2 夏天體育堂教swimming. 另有介紹升中派位, 好似都派得不差,
沙循網頁就不覺有升中袃情況提供

大宅

回覆:angiehouse 的帖子

蕭小好似有46% 派emi, 但沙循唔知,但就近我家

珍珠宮

46& 不算多, 六年後希望多 d 啦

大宅

咁即係校都係普教中?因為我見有d sch一級有2班普教
如果常識都用eng 咁又幾好喎

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我同事個囡讀緊蕭小二年級, 佢話數學係用中文教, 又唔聽見佢話有游水班, 佢個囡係响出面學游水的

大宅

回覆:417bbs 的帖子

讀得開心

fullmama    發表於 12-6-20 19:54

大宅

回覆:Miffy-miffy 的帖子

一至三年級是普教中,沒分精英班!

大宅

回覆:Miffy-miffy 的帖子

一至六年級常識是下學期其中一本書是英文版教學,不用串字,考試是選擇題or對錯題!以我知全港保良局小學都是這樣的!

大宅

回覆:Phoebe_snufkin 的帖子

是常識用英文,不是數學用英文!
以我知,好似五六年級數學其中一冊是用英文?
三至六年級-夏天有一個月既體育課是上游泳堂,強制的,如不想游,須寫原因的。由泳天教練到校教授,一至二年級不用上游泳堂。

大宅

del

大宅

del

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

大家好, 我仔都係讀蕭小既... 今年 9 月升小二, 當初我比佢入呢間學校就係保記學校有保証, 資源好O的, 最緊要佢收我仔間幼稚園學生都幾多, 我O個陣攪緊離婚所以唔使擔心四圍去 INTERVIEW 比人睇唔起, 同埋我見O的小朋友讀得幾開心, 校風都唔錯... 但係O的老師年紀都大, HEA 住教真係唔出奇!!! 朱正賢學校嚴O的.. 著重學校既一德一藝, 蕭小就無迫既~~ 我仔都無學樂器... HAHHAAH

不過樓主, 你要攪清楚自己既理想學校係點? 大家都知我地沙田校網有好多勁學校... 我個人就想小朋友讀得開心, 唔想太多功課迫得太緊既學校.. 因為我唔想教得好辛苦, 因為我係單親請工人湊放工返來好辛苦, 再教小朋友大家既關係會好差... 我仔上學期全級考第一既同學係佢以前既幼稚園同學, 所以我就唔擔心佢間幼稚園課程跟唔上....而我就採用佢自己顧自己既讀書心態, 唔係考最差O個堆就得了... 佢既成績算係唔錯, 上堂都留心聽書, 我返到家好少同佢溫習既除非係默書~~所以蕭小 hea 住教既老師我會接受到.. 但係佢地既行政麻麻... 網上手冊成日都錯既..... 校車安排差, 貴~~

剛上小一無咁快一開始就用普通話教中文, 應該係考完第一試之後先慢慢加多o的普通話... 佢地常識書同喇 X 小學一樣, 咁當然人家下學期係用哂 2 本英文版啦~
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

珍珠宮

DorDor1207,
您寫得好詳細, 你囝囝是否吳多泰好幼稚園的 ? 我個女都係, 她會今年升蕭小,
聽到你的意見我放心讀了

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

dordor1207 發表於 12-6-21 10:34
大家好, 我仔都係讀蕭小既... 今年 9 月升小二, 當初我比佢入呢間學校就係保記學校有保証, 資源好O的, 最緊 ...

DORDOR1207,

唔好意思 我想補充一點, 朱小係鼓勵有一體一藝
學校係希望學生可以係小學畢業前學識最少一種樂器.
但如果學生唔學, 學校都無迫, 係自由選擇的.

另外, 好奇一問, 常識蕭小唔係上/下學期, 中/英兩各兩本都會教晒架咩?

侯爵府

AndyMah 發表於 12-6-21 13:37
DORDOR1207,

唔好意思 我想補充一點, 朱小係鼓勵有一體一藝

唔好意思, o個陣我係聽 seminar 校長講得好肉緊,所以我放棄考朱小.. sorry~~ 引起大家不安!!

上學期 2 本中文常識...
下學期 1 本中 1 本英...

全部教哂, 6 月頭已經教哂書考哂試, 卷都已經派哂而家試後活動~~

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

侯爵府

回覆 angiehouse 的帖子

bingo~~ 我都無開名邊間..hahahahahhh......

多多指教, 交個朋友, 可以幫忙過o的料比你.... hahahah...

首頁

尾頁

跳至