自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

近呢2個月壞消息一個接著一個真係就來頂唔順..

上月份我爸証實得佐未期肺癌, 係政府醫院排佐期, 下個星期做化療, 醫生話隻藥係最新的化療藥(自費), 雖然話副作用唔太大, 但我爸年齡大.. 我都好驚佢頂唔住.. 係朋友介紹下, 我帶佢看中醫預先打好底, 佢食佐几日中藥都唔錯... 個人精神佐.

請問係化療之後或當日應唔應該停.. 隔一2日先食返中藥?

心好亂,好累 唔知下一步會點

如果你有好建議(有類似經驗),請提供意見!

Thanks!

侯爵府

回覆:未期肺癌

祝你爸爸早日康復!

公爵府

hashtag影視迷勳章

化療後要停中藥, 因為中藥可能會影响化療藥嘅功効.

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

公爵府

開心吸收勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

祝你爸爸早日康復!

珍珠宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

祝你爸爸早日康復, 加油

琥珀宮

畀面勳章

take care

禁止發言

男爵府

我媽上年尾又係驗出未期,醫生都說化療期間,不可吃中藥。一些補充劑也不可含有中藥成份的。

祝 您爸爸身體健康。早日痊癒。

現在除了化療,也要配合食療,因進行化療時,也會把好的細胞殺掉,所以要吃很多有營養的食物,化療期間,每個人有不同程度的副作用,但大部份也會口破損,導致沒有胃口,吃不到有營養食物來補充,您需要把食物用攪拌機把食物攪碎,加水當汁液吃。

我媽從指數幾百降至現在5點不到,希望幫到您。您往圖書館找多點癌症食療吧。
多吃 - 南瓜、紅蘿蔔 (不是甘旬)、西蘭花、芥蘭.....等等。

1. 海帶牛肉湯。
2. 維他命c-1000mg - 先問您的醫生

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 Talleung 的帖子

穩陣d同主診西医講声食過中葯,及化療期間停一停。祝患者早日康復!

公爵府

回覆:未期肺癌

我識的瑪麗醫院腫瘤科顧問醫生講,如果那些中藥材,煲完之後全家都可一齊飲用的話就唔需要停服,如果只係病人啱飲的就唔好煲住喇

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

大宅

祝你爸爸早日康復!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

搵d專睇癌中醫, 可以唔洗停的
[link=http://lilypie.com][img noborder]http://lb1f.lilypie.com/rqeAp8.png[/img][/link]

大宅

回覆 wingeman2011 的帖子

請問伯母係做邊隻化療? 有冇咩副作用?

大宅

好多謝各位之鼓勵及安慰!!

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆 回覆:柏架山莊的帖子

祝早日康復!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

祝你爸爸早日康復
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

男爵府

回覆 Talleung 的帖子

唔記得了,不是自費的。

我媽只是頭髮脫落,手、腳有點痲痺,沒有其他了。
我聽媽說,她的病友很多都口損,沒胃口,我媽就沒有,好肯定是因為食療幫助的。

大宅

我爸做佐第一次化療, 第1個星期好累同埋冇胃口. 但呢個星期正常返..

下星期會打第2次化療.. 希望keep住好似第一次的情況就好啦.. 好担心

珍珠宮

版主 的帖子

我公公兩年前中後期肺癌走左 但佢走左果陣係唔痛 因為我有個阿e 識得個中醫退左休 但佢都比食療意見我公公 方法一:飲蒜頭水 將蒜頭切開一片片 之後暴露係空氣半個鐘 再沖水飲 可以加果汁飲 方法二:食多啲青色食物 例如 菜同生果果啲 我阿公到最後醫唔到都有咁食 起碼日日飲蒜頭水 你試下啦叫你爸爸 你整比佢飲 比多啲關心佢啊

首頁

尾頁

跳至