0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日阿b返健康院打針磅重,35日人仔,出世6磅15安士,今日10磅13安士。姑娘話一個月重1.77kg太多,正常大約重1kg,叫我俾少d奶佢,又或是隔長些時間。但阿b仔一要食就喊到拆天,佢而家每三小時食110ml,有時便便之後兩個鐘多些又要食。之前都有問過兒科醫生會否食得太多會滯,醫生話食得落就唔會滯,佢唔想食自然會唔食,所以話肚餓就要俾佢食。而家令我好迷惘,究竟係咪我俾佢食得太多,令佢食到豬包仔咁?佢喊係咪真係未夠鐘唔俾佢食?有什麼方法可以拖延?

男爵府

其實每三小時食110ML又唔算好多呀,可能系佢吸收得好,又訓得好,所以成長得比較好

男爵府

重得快唔洗好事咩,冇重到先至驚

大宅

認識瑞士牛牛第二回

重得好怕咩,你食緊咩奶粉,SHARE下丫
我個B食緊S26~

男爵府

35日人仔每三小時食110ml,又幾多吖,我囝囝一個月時都系飲60ml吖

珍珠宮

身體健康就好喇,重點唔怕喇。

大宅

我個b出細都係六磅幾, 一個月都去到 10磅幾, 好正常呀,
因為b b 開頭果2,3個月 大得好快, 之後就唔會大得咁快既啦.....

大宅

回覆:健康院話阿b重得太快

我阿b食緊思敏兒,因為佢出世時氣促瞓咗幾日氧氣箱,無得食奶只俾葡萄糖水,所以出院後想佢快d肥番,佢夠鐘食一喊我就喂;有時未夠鐘喊又喂,試過一日食十餐。聽到姑娘咁話好似我做得唔啱咁,自己有啲唔開心!見各位咁講我都放心啲。佢昨晚打完針半夜喊到顛咗,未見過佢喊得咁厲害,應該係嚇親,於是乎未夠鐘俾咗60ml佢食,食完才定番。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

BB健健康康就OK喇

大宅

回覆:cclin2011 的帖子

咁你食奶食到咁唔定時, 真係有d 問題, 我阿b 一個月大都重11磅, 姑娘話由中碼變做大碼b, 但食奶係定時4個鐘一餐六安奶, 未夠鐘就喊未必係餓, 可能係其他原因, 見佢喊就俾奶, 醫生話食亂晒d schedule ,唔係咁好架

男爵府

都唔算話重得太厲害吖,佢餓你冇理由唔畀佢食架,最緊要BB冇病冇痛姐

子爵府

2024年龍年勳章 笑得好勳章 畀面勳章 陪月勳章

我覺得姑娘驚妳越比越多丫b食唧, 唔好咁擔心, 唔好餓親丫b最緊要呀

翡翠宮

可能BB消化得好,所以先食得多,最緊要BB健康

大宅

回覆:小鼠 的帖子

唔該晒,我都要試下較長啲時間俾佢食,希望逐步拉長到3個半鐘以上先喂,但佢喊真係想食架,俾奶咀佢會頂出來唔要。

珍珠宮

便便完又食?好似餵食時間唔係咁固定!或者平時俾d水佢飲

公爵府

叻叻勳章

可能健康院驚佢係肥胖BB...果時我家姐個仔都係..所以去到一個位....都唔比加奶..佢早世到大都係得6安..唔會比多佢架.....不過我自己覺得到佢識爬先決定..識爬會瘦得好快...放心..

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

我果時同你一樣, 4個月飲180ml後, 健康院唔俾我再加奶, keep住到冇加過, 因為我都怕佢變肥bb, 肥bb對身體有好多唔好處ga....

禁止訪問

引用:咁你食奶食到咁唔定時,+真係有d+問題,+我阿

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

如果佢長得幾好的話, 我覺得可以等佢肚餓先比佢食囉, 唔洗定時比佢食喇.

珍珠宮

無需太擔心啦,至緊要系健康

首頁

尾頁

跳至