美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

洋房

想開時裝店一問

我想係大圍開時裝店, 但我一點經驗都沒有, 有經驗的朋友可以分享一下創業心得嗎?例如在那裡入貨, 需要每日點算貨和埋數嗎? 開時裝店是我夢想, 但真不知從何入手, 我大約要預多少資金呢? 謝謝

?-( ?-(

伯爵府

Re: 想開時裝店一問

我見商務有一本創業書賣,我見都有好多介紹同祥細資料,請買本啦.

禁止訪問

伯爵府

我以前系香工附近返工,我覺得D衫都几貴

別墅

首先你要有舖位先啦, 當你 $5000一個月租, 要prepare 一年生約的租金先(cash) 再+按金上期, 即係 $7萬, 再加埋裝修, 少少地 $1萬喇, 入貨 $8000 (因為唔知你想入咩價位的貨), 款式要多啦, 第一次買貨, 每款最少3件, 又要睇下該區d人喜好咩款式, 你知啦, 唔係入d自己喜歡的style , 而係要入d賣得出的衫嘛 (除非諗住開舖係還心願+過日神唔志在賺錢)~另外生財工具 (櫃台, 衣架等傢俬) $5000..

好喇, 另外係人工喇, 當你自己看舖, 一日八個鐘, 當比自己人工有 $6000, 即係一日起碼要有 $200 "純利", 咁至請得起自己, 未計水/電/租($166一日)/管理費/雜費, 共 $250一日喇, 又即係一日起碼要有 $450 "純利", 至叫"打和", 但又未計賣唔出d衫, 責係度又唔知點算woo....咁你可想想, 一日要做幾多錢生意至可開始"有錢賺"~......
http://www.Fimakeup.com

複式洋房

我個朋友自己屋企人有做批發,無請其他人,租觀塘廣場,做左6個月就頂唔順無做 :-( :-( 因為真係要責貨,除非賣d特色野,即你有人無個隻

洋房

Chris,
thanks, 是嗎, 你記得書名嗎? 是講好多行業的嗎?
咁香工d價錢大約幾多呀,係咪d料唔係好得?

Rebecca,
thanks! 要有公司card片...即一定要有個shop先得呀? 要唔要向政府申請d咩的, why要公司card片呢...
深水涉是否平一點的呢?
日日點貨咪好唔得閒, 我都這樣想,但如果不是自己做,而是請人做便要日日點?
oh, icic..裝修同D貨大約要幾多$呢? many thanks ar!

makeup,
thanks! oh,要prepare 一年租金的? 好多呀...咩叫生約?按金是三個月?上期要幾多? sorry, 我真係咩都唔識..
em..有道理...3件會唔會做批發比我的?入貨 $8000, 如果我去香工入貨,夠唔夠的? 一般靚的要幾$件的,sorry, 好多野問tim..
未計水/電/租($166一日)/管理費/雜費, 共 $250一日喇,我唔係好明白呀,這已計租的了嗎? thanks again!

bobo,
我個朋友自己屋企人有做批發,無請其他人,租觀塘廣場,做左6個月就頂唔順無做...
咁lost幾多呀?

so many questions, thanks for all of you helping hands

洋房

你樣樣都唔清楚,就咁樣去開鋪頭,好危呀!
仲有,開鋪頭要好好數口 & 口才,咁先自有d機呀!
你不如試下去d boutiqe仔度試下做一排part-time sales先啦!儲下經驗先,知道一間boutiqe係點做,好過心口掛過勇字就去衝,分分鐘本都蝕突呀!
我附近間boutiqe做6個月,就蝕足6個月,唔好話租,連人工都冇呀!又要keep住入貨,到新年終於頂唔到,好在業主有人情味,冇罰佢租,但見佢pack貨走個日,眼濕濕呀!梗係啦!成間鋪d貨"責"晒係度呀!出晒血....... :-(
我自己就因為太困身,間鋪頂左俾人做喇!我埋單計數,都有成10萬走,仲冇責貨,都好心滿意足.如果,我個囡囡大d,我都可能會再做的.

禁止訪問

大宅

hi
你開時裝店要好多野...你沒有經驗,,第一次拿貨唔準就會無錢進,你選地點係大圍,你要多點去看其他店係賣d咩的衣服,
當然你現在錢唔可以只算開店的錢,,因為做生意,頭3個月月都可能會無錢進,你要考慮左你想開店幾錢以內,賣d咩的貨款,因為區區都唔同,你想賣貴的貨還是好平好平的貨,拿貨的地點都不同ga...所以你要先走走大圍係咩客路,看下人流,
店內的野同裝修都好平,可以的話你可以找朋友幫忙不用請人來裝就行咧,你唔可以不留錢而去開店,你一定要留反一定的資金係到,,重要看你有沒有sales經驗,不過你可以去人地d店到睇下一地d sales點sale你,賣衣服之外你最好加d手袋同鞋一起賣幫補一下,拿貨要多款,一色2件都已經ok,因為你可以去補貨,如果你拿太多回來,無人買,人地唔會比你退,除非同d公司關係好好.如果件衫有好多色的話你選幾個色就好咧.你重要去睇下大圍的客路係幾多歲至幾多歲,你最好日日去行一下,你要選店的位置,位置好重要,位置好你的貨好唔好都會有人黎買,位置唔好,你就會比人地的店生意無左一半,你留意下其他的店幾點開幾點關,如果你係自己睇店的話,你到時要找個pt反黎,如果你去拿貨的時間pt可以幫你看店.頭3個月係你ga回本其,如果半年到你的生意為起黎唔夠你店的支出的話就係有問題,第一個月,你會發現d人喜歡d咩3,你捉得緊客人的路,就無問題ga啦,埋數~~"當然天天都要,如果唔係就唔知每日的生意有幾多啦,而點貨咧.你要睇睇你店的大小lo,如果你自己睇,幾日點一次都唔係問題啦,不過請人睇的話,最好叫個sales點下貨.重有呀.你要睇下你想同咩方法去sales客人,如果係做街坊生意的,你就唔洗諗啦.平常心就ok
你去到旺角等果d店,好多sales會勁sales你.呢點做街坊生意係唔得,因為唔係人人受落,因為d街坊會反黎再幫親你,如果你有咩唔明就再問下啦 祝你成功

別墅

點解要prepare一年的租金呢 ?因為即使你每個月無錢賺, 你都要有錢交租ga嘛, 唔可能因為無生意而無錢交租的, right?之前有人講了咩叫一年死約啦, 所以就要prepare一年的租金囉
按金+上期+第一個月的租金=三個租金的金額~即係首先要比 $15000 (當 $5000一個月租金)

香工一般同款買3件已可係"批發"的了~至於我話的 $8000, 當然係唔夠啦, 不過因為我唔知你咩line嘛, 同埋而家都係入夏天衫啦, 會比冬天衫平d囉

"未計水/電/租($166一日)/管理費/雜費, 共 $250一日喇,我唔係好明白呀,這已計租的了嗎? thanks again!"

已計埋租金的了 ($5000/30= $166)即係舖頭一日的租金, 唯起係 $166一日~

你真係咩都唔識woo, 所謂"唔熟唔做",你不單係唔熟, 仲係咩都唔識tim, 你真的要比心機做多d功課喇~我都係因為有"心願",又係想開舖, 所以做過好多資料搜集, 並實仲有好多野, 不過其他姊妹都已講晒比你知了~

仲有, 以你而家的stage, 係有"閒錢"至好做囉, 要"些"要"借"就無謂了~

加油~

[quote]
reginetsui 寫道:

makeup,
thanks! oh,要prepare 一年租金的? 好多呀...咩叫生約?按金是三個月?上期要幾多? sorry, 我真係咩都唔識..
em..有道理...3件會唔會做批發比我的?入貨 $8000, 如果我去香工入貨,夠唔夠的? 一般靚的要幾$件的,sorry, 好多野問tim..
未計水/電/租($166一日)/管理費/雜費, 共 $250一日喇,我唔係好明白呀,這已計租的了嗎? thanks again!

http://www.Fimakeup.com

洋房

Thanks for the replies :)

洋房

Thanks, Belle_ma,

是的, 但我會做足功課先! :) 口才, 我唔知, 我只係知我好中意同人扮靚, 一講起扮靚, 我好開心.. 你講得對, 我最好做下part time先, 但我有份正職的, 不知我part time 一兩日有無人請呢...如果人地知我只想學野...會唔會更唔請我呢...

你埋單計數,都有成10萬走, 你是指一個月的profit? 為何你的路線和對面的有何分別呢? thanks for advice 呀!

Dear Rebecca_Chan,

是的, 我都知道, 但這是我兒時夢想呢! 其實我想先做一陣網上買賣, 熟諳了入貨技巧先租shop, 但如果如此, 我無卡片, 他們便不會賣批發給我嗎? 要soso...物唔係自己得閒上去看貨的?我聽說d人差不多everyday都去看貨, 是否需要如此?

你說入貨時眾要睇吓自已間鋪想做咩年紀嘅人生意,做高/中/低價嘅衫,咩料,D料好唔好,款色,成本唔可太高,why成本唔可太高? 你說可還價, 第一次都可以講價的嗎? 你都好有經驗呢 :) 好多謝你的意見呀!!

Dear QQ,

多謝你的advice, 我想我一定會去看看其他店係賣咩,看下人流,我都想過去做part-time sale, 因為我唔係好急, 我自己都有一份大約二萬元的正職, 我想邊學邊做先 :)

em...如果半年到生意唔夠出的話就係有問題,第一個月捉緊客人的路,收到, 我想我會做ol同街坊生意, 我覺得你有好多經驗, 我仲想知多d sale人和點貨(我想我要請part-time)的技巧, 好新鮮呢:) 希望你有空可以和我分享一下呀, thanks!

Dear fi_makeup,

oh, thanks a lot, icic, I know how to calculate la, 我都不會借的, 我都儲了$, 想一還兒時心願, 細個成日經過d boutique都心想, 這兒的衣服都是我的多好呢...haha, 其實香工的零售和批發價大約相差多少, 我怕沒有card片, 拿不到批發價....

anyway, thanks for your help, you all are so nice :-(

民房

Hi Belle_ma,

想請你已前間舖大唔大架
有冇搵人裝修呀,大約幾錢呀
因為我間舖好細,D貨又多又去得慢......
所以成間舖好亂,都唔知點攪
重有你已前係邊區做架,
唔好意思 :mrgreen: 咁多問題

大宅

reginetsui
^^"你隨時都可以問我呀,雖然我的經驗唔算多,不過有問必答,^^"我現在是一個文員~~"係唔係覺得好怪呢,哈哈
其實呢係因為我成日要去醫院到覆診,所以先唔做SALES嫁.
我媽我姨佢地個個都係開店,由零售做到批發,由批發做反零售.我由細到大都係店到~~"小學反學前同放學後都要去店到等佢地關店,就算放假我都係係店到幫下手,多人改衫又要幫手拆線,之後我唔知點解就好LIKE買衫啦,做批發的時間,成家人都係批發店都幫手,好好笑,因為我都想唔到成家人一齊反工.之後因為D貨係外國海運反黎時比水浸左,所以先唔再做批發~~",開多幾間零售.
到我大左之後,我覺得係阿媽到根本學唔到D咩,所以我自己出去反工,真係學到好多野GA,,我都試過拎D錢出黎開間唔旺的店,諗住玩下,OR學下野,哈哈玩左幾個月,之後我就轉文員LO.
因興趣而開店係好好嫁,,因為會全情投入,你可以留意下有D SALES無咩心機SALE客,係因為佢地無興趣,SALES有好多種嫁,有D勁SALES你買野,明明你就唔岩著,但佢死都話你岩著~~"原因只有一個..就係佢地公司計私佣,所以佢地點都想你買左先比錢先.唔岩咪反黎換LO.甘個SALES就多D錢啦.
D客可能會覺得係黑店.但係係老闆來說.甘GA方法係想D員工比心機..多勞多得丫嘛.重有好多可以慢慢同你傾,
聽你講,你有2萬蚊一個月,甘呢我覺得喔,你開店都不要不做現在的工作,興趣興趣丫嘛..興趣都要資金..你明白嗎,,計一下你就明啦..你現在人工2萬~~"你想想..平均SALES 5~6千.
對比你現在月薪差很遠呢..SALES的薪金我可以教你,
你要請一個有經驗的SALES,但你不要給SALES知道你沒經驗,明嗎,因為SALES會覺得你沒了她不行,還有喔,你要看看別人的店怎裝修呀,,,要放多貨,別給客人覺得很亂的感覺,
這裡很難跟你長談耶.~~"你有MSN嗎..
加入我丫,, [email protected]
^^"加咧可以慢慢談. 順便可以跟你說一下sales客
不用thx我咧..因為sales33都係我的興趣
好好玩..客人滿意我感到好滿足哈哈

大宅

馬可
我看到你的問題,我想問你一下喔,
你店細到如何喔? 你賣的是什麼貨,在那裡開呢?
客人是多歲的?是女裝男裝喔?

男爵府

好媽媽勳章

QQ, 見到你地分享經驗, 我都好想知多d, 介意我add你一齊傾嗎?

大宅

唔介意呀pretty
^^
你加我啦

禁止訪問

洋房

reginetsui,
"我最好做下part time先, 但我有份正職的, 不知我part time 一兩日有無人請呢...如果人地知我只想學野...會唔會更唔請我呢..."
--我指做part time唔係做一兩日,係要做一段日子呀!唔係點浸經驗呢?況且,做一兩日係冇人會請的.,俾人知道你想學野,就更加唔會請呀!
"你埋單計數,都有成10萬走, 你是指一個月的profit? "
--哈哈....梗係唔係指一個月的profit有10萬啦!如果,有,我抱埋個囡開工呀!:mrgreen: ....我指係扣埋開鋪時成本,人工,鋪租,電費,電話費,租eps機費..等等,走時有10萬profit呀!仲要唔好責死貨wor.
"為何你的路線和對面的有何分別呢"
--呢d就係睇下有冇做生意命喇!
仲有,你唔好太倚賴個part-time,你乜都唔識,好易俾個part-time攞你著數,所以,請人要好小心....做生意力不到不為财,所以,我寧願將間鋪頂俾人,都唔想請part-time.

首頁

尾頁

跳至