婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我聽日就入院生第二胎!

問佢將大仔的BB帽仔放係邊, 細B出世要用, 佢話駛唔駛呀!我話怕出院時BB吹親頭仔, 佢仲話我有必要咩?

成日用佢生果陣時黎比(佢果個年代資源唔夠, 要搵食無得比), 又話我執果個走佬袋多野!又話我巴閉!又叫我老公唔駛準備咁多野!又話生仔好簡單, 好容易!又話都未見過人有BB好似你咁失眠!又話都未見過人有BB好似你咁嘔!…唉…

好X煩呀!最慘係佢成日同我老公講, 攪到我老公真係好似覺得係一件好簡單的事咁!

佢全職媽媽, 我要番工!
佢32歲生哂第5胎, 我35歲先生第2胎!

luck_tang  一切同錢挂勾的野,99都覺得唔駛!(拒仔女除外):;pppp:  發表於 12-10-10 10:57

伯爵府

回覆:奶奶咩都話唔駛…

一齊住嗎?

大宅

回覆:showman 的帖子

係呀!

所以無得避,無得躲。

大宅

我都有比99說過我,我答佢,無得比較架wo,以前夠無免費教育,夠無掉垃圾罰錢,夠唔會照bb超聲波啦!係因為以前無,依家有,人的確貴左架wo,你唔可以唔接受現實,舊陣時係點都無用,依家有資源,點解唔可以對自己同bb好d?唔通想我對bb天生天養?

大宅

仲有,我已經係用最少既資源去做最合理化既事啦!!

大宅

哎詎成日用以前果套,咩都吾使,我99手套,尿片都吾使買甘多,吾知第時佢點湊b,又話生4個未嘔過,又話我地揀食,煩死人

男爵府

你問下呀99我直頭係屋企生等你幫我接好唔好呀?醫院費都慳返你係咪開心d呀?正Pk

大宅

以前用洗衫板架,掉左部洗衣機啦笨。:;pppp:

小肥楊    發表於 12-10-10 12:53

公爵府

引用:我聽日就入院生第二胎!問佢將大仔的BB帽仔

原帖由 yyyokehk 於 12-10-10 發表
我聽日就入院生第二胎!

問佢將大仔的BB帽仔放係邊, 細B出世要用, 佢話駛唔駛呀!我話怕出院時BB吹親頭仔, ...
問你奶奶佢個仔有無可能好似老爺咁本事一個養七個先啦:;pppp:

luck_tang    發表於 12-10-10 10:58

大宅

祝樓主順順利利,母子平安!其他野唔好理!當D人唱歌,或者借聾耳陳隻耳用下先!

禁止發言

伯爵府

BK Milk勳章

我陀第一胎時, 都係嘔得好厲害,

係食一餐嘔一餐, 所以唔長胎. 囝囝出世都係得6磅1左右.

之後, 奶奶都有係D 親戚面前話我嘔得誇張,

到最近, 佢D 朋友新抱嘔得比我更加嚴重,

奶奶先話, 原來有人真係陀得咁辛苦

早幾個月前, 奶奶無事做走左去學幼兒護理,

佢先知依家湊仔方法同N年前好唔同,

樓主, 加油! 老人家永遠都係懷念過去.......
認真就輸了!

男爵府

美亞 發表於 12-10-10 08:44
以前幾毫子買碗面食.200元可以足夠全家的生活費.宜家用200元俾99做為每月生活費得唔得呀 ? ...

講得好!

我都好唔鍾意99講以前點點點...
有少少覺得,99係因為以前自己無,唔抵得人地依家有囉~
我姑奶生小朋友,99又係話佢太緊張,成日睇醫生check住哂,又話佢好戒口,話自己以前咩都無理無做,生對仔女不知幾好!
唉,佢連自己個女要戒口都嫌麻煩,仲要同62係背後唱佢,到時我有b,實俾人勁唱

侯爵府

你話:99,你咁懷念以前D生活,不如你好似以前咁,唔好睇電視,唔好開風扇/冷氣,落街去公廁拎水返屋企用手洗衫,每日俾$20買幾餐送".
睇下佢得唔得?叫佢唔好成日用以前黎比啦,而且生仔人人狀況都唔同,佢再講,你答佢,而家d人經貴,所以咩都要用好著好.

珍珠宮

D奶奶儍儍哋嘅吾洗理佢,加油!祝你一切順順利利

複式洋房

好簡單姐,
你問佢攞乜佢都話洗唔洗呀?
乜都係明明自己收埋左就懶搵就話比你知"冇wo"又話唔係佢度既,
咁你咪叫c6去買過一大堆新架囉,
到時你99見你地買左一大堆新野回來又會係度嘈嘈嘈話你地浪費錢又乜乜物物,
之後你就可以當乜都聽唔到,時運高,
佢都吹你地唔脹架啦,
同埋細B有新衫著有新帽用~~
好多時都係D 99自己攞黎衰

小肥楊    發表於 12-10-10 12:56

公爵府

回覆 yyyokehk 的帖子

我奶奶以前都中意比較,話我地以前都唔使點點點,都冇乜乜乜,咪一樣搞得惦... (下刪一萬二千字)
我老公有一次唔知講開乜嘢,惦到呢個話題,我就借題發揮,話:一代係應該好過一代架喎,唔係人類點進步?你阿媽嘅生活係唔係好過你阿嫲?咁係因為你阿爸本事過你阿爺囉,如果我嘅生活好唔過你阿媽,你個仔嘅生活好唔過你嘅話,就即係你冇你阿爸咁本事啦,咁就係你失職啦。奶奶聽見,以後少左提

matthewconnielo  你講嘅都係事實!  無人想下一代比上一代差!    發表於 12-10-10 15:41

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

最錯係你叫佢"搵返頂帽" 其實不如自己搵啦, 你個走佬袋都咁多野, 放多頂bb帽都唔多. 另外, 可能你99 跟本唔想搵/唔知放左去邊, 所以咁答你, 可以自保, 唔洗煩.

下次唔好同佢講咁多.

子爵府

引用:以前用洗衫板架,掉左部洗衣機啦笨。

原帖由 lorrainesywong 於 12-10-10 發表
以前用洗衫板架,掉左部洗衣機啦笨。
我5年前搬到99家住,見99用洗衫板洗衫,至知原來現代仲有人用洗衫板架

男爵府

事事靠自己就唔使理佢, 如果頂帽仔係你自己收好, 使乜問佢?
其他嘢當佢唱歌!

首頁

尾頁

跳至