夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

事隔2年幾,仲未可以令到我死心叫自己離婚,原來離婚同樣需要好大勇氣

大宅

回覆:BB女樂樂 的帖子

如果大家有睇賤男系列,就知我咩事

男爵府

好多時候系因為細路仔

大宅

回覆:我要說服自己離婚

離婚的確需要勇氣。總好過意氣用事。

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有小朋友真係需要好大勇氣!

瑪瑙宮

做到呢個決定真係唔容易.

有時我都有同呢條友離婚的念頭, 但係望住佢, 個心就會銀住. 始終係咁多年感情同一齊.

大宅

引用:好多時候系因為細路仔

原帖由 天天晴 於 12-10-10 發表
好多時候系因為細路仔
冇錯,我做咩決定都影響到小朋友

大宅

引用:做到呢個決定真係唔容易.++有時我都有同呢

原帖由 Nancy20090615 於 12-10-10 發表
做到呢個決定真係唔容易.

有時我都有同呢條友離婚的念頭, 但係望住佢, 個心就會銀住. 始終係咁多年感情 ...
me too,雖然冇十幾年,但我會諗有時個天係咪早啲比我知,叫我盡快去搵第二個

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BB女樂樂 發表於 12-10-10 09:19
事隔2年幾,仲未可以令到我死心叫自己離婚,原來離婚同樣需要好大勇氣

...

當初我有jm同個賤男生左三個小朋友之後發現佢c6有小3.小4等
其中一個仲同賤男有左bb.後尾我jm check佢電話record. <-上網check
跟住check到幾個可疑電話就打去傾.
因為佢已經諗住離婚.只係唔捨得.
d小3仲理直氣壯同我jm講.「我知你存在架,大家出黎玩,有乜所謂」
好啦.最後我jm同賤男傾完決定分居
佢3個小朋友當時只係3-6歲,
佢都好想帶埋幾個小朋友一齊走.
不過佢係ftm.冇經濟能力.出去租套房既錢都要問人借.
結果佢放棄左撫養權.
個賤男仲只係比佢一個月探一兩次小朋友炸!
不過好好彩.5年後即係以家.佢已經有一個好好既先生lu.
所以有時放棄唔一定係壞事.
早d比自己重新開始....
我jm當時都好似你咁唔捨得架.
不過佢話愈諗愈覺得賤男好dirty.所以最後都選擇左離婚

bk_mommy  好難接受同三個小朋友分開喎, 個賤男咁鍾意溝女, 都吾會係一個好 daddy 啦  發表於 12-10-14 16:12
pat222  一個好好的正能量case  發表於 12-10-11 12:52

大宅

引用:事隔2年幾,仲未可以令到我死心叫自己離婚

原帖由 BB女樂樂 於 12-10-10 發表

...
我都有看過你既事,真係到左時候既話,放過自己!對自己好D!邊個話單親小朋友唔可以有好成長?有個壞磅樣咪仲衰!雖然分開係一件心痛既事,但係迫不得已時,唯有&#194597;往直前!

大宅

引用:Quote:BB女樂樂+發表於+12-10-10+09:19+事

原帖由 cky2009 於 12-10-10 發表
當初我有jm同個賤男生左三個小朋友之後發現佢c6有小3.小4等
其中一個仲同賤男有左bb.後尾我jm check佢電話 ...
我明白,但我又放唔低…………

大宅

引用:Quote:原帖由+BB女樂樂+於+12-10-10+發表事

原帖由 HappyFishBaby 於 12-10-10 發表
我都有看過你既事,真係到左時候既話,放過自己!對自己好D!邊個話單親小朋友唔可以有好成長?有個壞磅樣 ...
或者退一步海濶天空

複式洋房

引用:Quote:BB女樂樂+發表於+12-10-10+09:19+事

原帖由 cky2009 於 12-10-10 發表
其中一個仲同賤男有左bb.後尾我jm check佢電話 ...
恭喜找到幸福

大宅

小朋友成長真係好重要,我有個男性朋友離咗婚,個女跟佢,盡管佢囡囡媽咪出面溝仔,但佢依然好想同囡囡媽咪復合,因為佢個女開始大,懂性,佢唔想個女生長響單親家庭,唉。。。我都唔知點勸佢

子爵府

回覆 yukyiu 的帖子

小孩子不應是離或不離的主因,如果雙方都鬧得很僵,完全沒有任何感情,每天都是做著傷害對方的事情,孩子看來是會更痛苦,也會錯讓以為每個家庭就是這樣。有時候都不可以說捨不捨得,如果知道面前根本不可能再有改進,對方也不見得會回頭,自己也不見得可以重新像以前一樣愛對方,不如放大家自由能對小朋友更好。勉強沒有任何幸福,要留或走其實只要好好誠實地問自己就成,小孩子反而可以好好對其解釋為何父母不能一起,可能他們小時候不太清楚,但長大後必會明白。人生匆匆幾十年,又何必令自己每天都活在煎熬中?
mc <()>

大宅

引用:小朋友成長真係好重要,我有個男性朋友離咗

原帖由 yukyiu 於 12-10-11 發表
小朋友成長真係好重要,我有個男性朋友離咗婚,個女跟佢,盡管佢囡囡媽咪出面溝仔,但佢依然好想同囡囡媽咪 ...
你朋友個情況咪同我一樣囉

大宅

引用:回覆+yukyiu+的帖子 小孩子不應是離或不離

原帖由 mc 於 12-10-11 發表
回覆 yukyiu 的帖子

小孩子不應是離或不離的主因,如果雙方都鬧得很僵,完全沒有任何感情,每天都是做著傷 ...
其實我明白,只係想找一個理由說服自己放手離婚

子爵府

回覆 BB女樂樂 的帖子

不用太迫自己作任何決定。當你準備好時,你自然會作適當的決定,這種事未有心理準備很難可以說怎樣做才是最好!留下來其實在某個層面來看更難,離開那一步真的要鼓起萬般勇氣才成!人最重要是要活得開心健康,這才是最重要的!
mc <()>

大宅

引用:事隔2年幾,仲未可以令到我死心叫自己離婚

原帖由 BB女樂樂 於 12-10-10 發表

...
確實真係要好大&#194597;氣

我個電話上吾到BK呀?有邊位高人教我點做,謝謝

大宅

真係好難的,我睇見我朋友都好慘,我唯有成日同佢講早啲搵個新媽媽囉,趁小朋友仲細。。。

首頁

尾頁

跳至