跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

討論東涌幼稚園-多多賜教!

請各現幼稚園家長請給我們這班本年度要幫仔女報名的家長一些東涌幼稚園的資料或者建議!

謝謝幫忙!

大宅

Re: 討論東涌幼稚園-多多賜教!

等了兩天也沒有現幼稚園家長給意見,那麼今年要幫仔女報名的家長又有沒有好介紹呢?

聽說富東'青草地'及'保良局'都幾好,知不知何時有開放日呢?

而上次太陽島開放日沒有時間去,請問有無家長去咗呢?感覺如何?

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章

Jessica,
請問視學報告中指保良局有d mud 野要改善? My girl is still 2 and she is going to have interview at Greenfield for PN. I am planning to have her transfer to 青草地 or 保良局 when she's in N1.

jessicalau 寫道:
我都想知青草地好唔好?有些媽咪說幾好,但我真的想知那方面好?它的賣點又是什麼?可唔可以具體些,其實我想去觀課,但怕校方覺得我煩。

另外,保良局在教署的視學報告中好像不太好,但我知道映灣園好多媽咪都替小朋友報這間學校。

禁止訪問

大宅

Dear Laputa,

Why you don't let your girl to join N1 at Greenfield, is not good? 其實我的女兒也曾在此上過三次playgroup,但感覺好像很多時間也在玩耍呢!不過那裡的環境的確很好!

我相信妳在非繁忙時間去參觀'青草地'不是問題的,我有些朋友也曾走進去參觀呢(好像是星期六或日吧)!

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我囡囡上年9月k1開學時,就讀於Greenfield,後來讀左2個半月就轉校,千祈唔好只係睇環境,間學校D老師無經驗,經常轉老師,有某D外藉老師對小朋友好惡,唔有善,學校有好多好多地方尚有待改進.....
總之....我就勸各位媽咪,如果真係想係 Greenfield讀的話,要好好想清楚!
以上只係代表我本人的立場及意見
My Two Princess

大宅

幸好妳發現得早,不用浪費小朋友太多寶貴的時間,因為我認為小朋友在6歲前的學習和吸收能力是最好的,不應浪費及要好好把握呢!

那麼小朋友現在轉了那一間幼稚園?老師及學校如何?請多多指教!

洋房

pigpig 寫道:
我囡囡上年9月k1開學時,就讀於Greenfield,後來讀左2個半月就轉校,千祈唔好只係睇環境,間學校D老師無經驗,經常轉老師,有某D外藉老師對小朋友好惡,唔有善,學校有好多好多地方尚有待改進.....
總之....我就勸各位媽咪,如果真係想係 Greenfield讀的話,要好好想清楚!
以上只係代表我本人的立場及意見

Agree!!!! We joined when they just open, the "westen lady" never introduce herself to everyone for half month ah, until I asked my maid to ask her. And........very confuse on everything, such as they cancel the class but never inform me, I went there but found no one, finally a teacher get off from the taxi and open the door, I asked her why, she said " Oh, I think we informed your maid...."
Not only one time, but twice..........and take 2 months to return the cheque to me after I paid the other class but suddenly cancel (they even don't know I joined, took my money....... ?-( ) but after almost a year, I don't know they get improve or not, I just never think about this school anymore.....

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

clarachel 、funnymama,
我都覺得好好彩,囡囡只係讀左2個月時間.....
Greenfield的老師好離譜,囡囡由開學已經成日喊話唔番學,初初我以為只係未適應,但一個一個月過去,佢都係甘樣,我咪差不多日日去睇佢上堂,了解一下,點知有一次俾我見到班上的英文老師好大力拉扯我囡囡,但一見到我就放手,我個心當時幾痛呀!老師又經常大聲呼喝小朋友,囡囡經常話老師好大聲﹙我自己去睇囡囡上堂,都有同感﹚,我囡囡因為唔鐘意英文老師大聲,所以唔鐘意英文老師,點知學校竟然同我講俾我囡囡對英文有抗拒
囡囡係學校撞到個嘴腫晒,老師一句唔知就算 可憐我囡囡幾日食唔到野
班上的小朋友唔收玩具,只係初初開學3個星期,又係k1,班上老師竟然熄課室燈嚇小朋友!實在好過份!
跟住到退學後,囡囡同講話,原來佢番學喊的話,英文老師就叫小朋友圍住佢,然後開音樂,一定要佢收聲,先熄音樂 我當時聽到之後,好嬲好嬲! 打電話去學校,話要去教育署投訴佢地
以上我所講的全部屬實,並無虛言!
所以各位媽咪,真係要小心!
到今時今日,我諗番起將囡囡曾經放過係一間甘既學校,都會感到非常內疚 :-(
囡囡依家係愉景灣的弘志幼稚園讀,老師好好,會用時間去了解小朋友需要,學校設備都ok,但就無Greenfield的設備甘新.....弘志唯一缺點,就係學費比較貴

禁止訪問

洋房

pigpig,

我係你一定一定一定會寫信去教署投訴!這個心靈創傷多多錢都補唔返。
本來我打算給阿女在這間學校讀n1,好彩最後都無。

大宅

大宅

Dear pigpig,

真可怕呢!幸好早點認識妳!

請問弘志是不是國際幼稚園?有沒有中文學?上課時會不會很自由的?

琥珀宮

pigpig,

我係你一定一定一定會寫信去教署投訴!這個心靈創傷多多錢都補唔返。
本來我打算給阿女在這間學校讀n1,好彩最後都無。

jessicalau ,
當時我真係有甘諗,因為下唔到度氣.....但我老公話,你無証無據,點投訴 因為我估學校一定會話小朋友細個,講既野唔可以當真 所以先會不了了之.....
但我話過,如果我身邊的朋友話要讀呢間學校,我一定會將實情告之,唔想有小朋友再受到傷害.....

琥珀宮

clarachel 寫道:

真可怕呢!幸好早點認識妳!

請問弘志是不是國際幼稚園?有沒有中文學?上課時會不會很自由的?

clarachel,
不過,說也奇怪,雖然我覺得呢間學校有好多不是的地方,但我囡囡有個弘志的同學,就剛剛同我的取決相反,佢由弘志轉校到綠茵,佢仲話覺得囡囡讀得好好....所以真係每個人的觀點與角度不同....
弘志有分中英文部及國際部,中英文部上午班,就由中文老師負責,外藉老師每日上堂約35分鐘,下午班為英普班;國際部就全英語教學。
我覺得佢地上課時氣氛好輕鬆,唔係太多規則要守,現在k1只係做一D線條練習,佢地行活動教學、蒙特梭利...
其實,選擇學校,最重要係小朋友讀得開心,其他的我反而覺得屬其次,搵一間適合自己小朋友的學校,將來的路會易行好多

大宅

請問宏志有沒有n1讀呢?如有,是不是要返星期一至五?

其實有無係返三日的n1?因為我覺得小朋友有咁快返五日學都幾辛苦! :-(

大宅

大宅

Dear jessicalau,

今天12點經過'青草地'便走入去參觀一下,雖然剛好是放學時間,但校長也出來帶我們參觀校舍呢!妳有空不妨去下啦!

她們主要是用中文上堂,每星期好像有三堂英文和一兩堂普通話學!在九月左右開始報名,而十月也有開放日.

她們沒有n1,但有playgroup在星期六九時半王十一時,但要排隊等下呢!

我都想知青草地好唔好?有些媽咪說幾好,但我真的想知那方面好?它的賣點又是什麼?可唔可以具體些,其實我想去觀課,但怕校方覺得我煩。

另外,保良局在教署的視學報告中好像不太好,但我知道映灣園好多媽咪都替小朋友報這間學校。
:

禁止訪問

首頁
12345...10

尾頁

跳至