論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

出 Warning Letter 定報警好?

事原最近大囡(15歲)話好似成日唔見錢, 懷疑印姐偷, 昨晚瞓前特意一齊數佢銀包乘幾錢, 今晨返工途中, 大囡打黎話銀包少了22元, 應該唔會係細囡(9歲)做, 因昨晚數錢時佢已瞓了, 所以應該係印印。

我每星期都要上大陸, 只有2天留係香港, 無人可以幚手睇囡, 比你, 你會出 Warning letter or 報警炒印姐呢?

請幚忙比d 意見, thanks

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

Re: 出 Warning Letter 定報警好?

遇到呢d事,我會先同工人及agent talk,因為發生呢d事件唔係第一次(如果已經覺得唔係屋企人做o既話),我會同工人講,你唔認唔等於你無做過!d錢係無腳走o既!!!咁同放個賊響屋企無分別,呢d手腳唔干淨工人叫僱主點再相信佢~如果工人最終認左我會先出warnning letter俾佢(如果佢平時做野都算ok o既話作warnning letter先),但再有下次就炒~
但如果最終佢都唔認有做過,咁呢d工人都炒得架啦~~~~
***之前睇過好多bk媽咪話工人偷野報警係無乜作用,因為話證據不足***

祝你好運~wish you good luck~

複式洋房

報警!
偷錢、借錢、打小朋友....呢D係死罪,無得救架。今日偷一個幾毫,日積月累難保偷光你全屋

大宅

我唔會問佢住,
但係你可以試多一次,
就係數錢之餘,
(唔好放散銀,放紙幣,$10 or $20面額)
抄低銀紙既 no. (永遠唔會有重覆)
第二日再唔見既時候,
你就即刻問佢...
話已經抄低左銀紙 (佢肯認既,就睇你仲信唔信佢喇,可以出warning letter) ,
如果佢唔認,or問好多次之後先認既.. 報警處理~
因為佢既誠信好大問題,唔可以信佢照顧小朋友!

男爵府

雪瑩媽咪 寫道:
我唔會問佢住,
但係你可以試多一次,
就係數錢之餘,
第二日再唔見既時候,
你就即刻問佢...
話已經抄低左銀紙 (佢肯認既,就睇你仲信唔信佢喇,可以出warning letter) ,

AGREE!同埋一定要炒,萬一佢懷恨在心,俾D月經湯你地飲就

男爵府

多謝各位回應

我依家真係好火 , 明知係佢都唔可以即炒佢( 兩個囡無人睇), 出 Warning 又驚佢係我唔係香港時攪/玩我d囡報復。佢夠膽死亞囡銀包得$122, 偷晒 $22 only 乘番張1百蚊紙, 偷都偷得蠢過人 :evil:

我決定等我搵定幚手睇囡後, 就用雪營媽咪個方法試多佢一次, 如果有証據就一定報警, 即時 out , 無得留低

正一衰人 , 上星期仲夠膽問我, 11月到期同唔同佢續約, 要聖誕放假 :tongue:

別墅

別墅

男爵府

如果真係偷野,一定要炒,今日唔炒,以後一定後悔比機會佢架。

別墅

別墅

記住一定mark低銀紙no.報警, 唔可以便宜個工人, 因為證實係佢偷竊, 妳唔使補多倨個月糧過佢. 但警察黎之前唔好"抄"佢d野, 費事到時佢話妳屈佢, 又係證據不足冇佢符, 等差人"抄"啦

河馬 寫道:
多謝各位回應

我依家真係好火 , 明知係佢都唔可以即炒佢( 兩個囡無人睇), 出 Warning 又驚佢係我唔係香港時攪/玩我d囡報復。佢夠膽死亞囡銀包得$122, 偷晒 $22 only 乘番張1百蚊紙, 偷都偷得蠢過人 :evil:

我決定等我搵定幚手睇囡後, 就用雪營媽咪個方法試多佢一次, 如果有証據就一定報警, 即時 out , 無得留低

正一衰人 , 上星期仲夠膽問我, 11月到期同唔同佢續約, 要聖誕放假 :tongue:

禁止訪問

等待驗證會員

呢個方法一定要在她身上找到錢,要小心唔好俾佢運咗錢走,否則報警都唔入.

雪瑩媽咪 寫道:
我唔會問佢住,
但係你可以試多一次,
就係數錢之餘,
第二日再唔見既時候,
你就即刻問佢...

男爵府

唉~~亞囡話原來依2,3 個月黎耐唔中都發覺銀包唔錢, 以為自己用咗唔記得, 不過上星期開始就一兩日一次, 所以先同我講, 比佢激死.

都唔明d人點諗野, 屋企野已經任佢食(包括小食/生果), 衛生巾都供應埋, 買開衫有岩都會買埋佢份, 兩個囡返全日,買"食送"買3個鐘我都無出過聲,依d 工去邊樹搵, 咁都唔好好珍惜

複式洋房

WanWah 寫道:
Terminate the maid la, this kind of helper is better never to work in HK, waste our money.

agree!!!

伯爵府

河馬 寫道:
唉~~亞囡話原來依2,3 個月黎耐唔中都發覺銀包唔錢, 以為自己用咗唔記得, 不過上星期開始就一兩日一次, 所以先同我講, 比佢激死.

都唔明d人點諗野, 屋企野已經任佢食(包括小食/生果), 衛生巾都供應埋, 買開衫有岩都會買埋佢份, 兩個囡返全日,買"食送"買3個鐘我都無出過聲,依d 工去邊樹搵, 咁都唔好好珍惜

嘩, 聽妳咁講, 份工真係好嘆wor.....

個工人梗係偷野la, 佢平時做野咁過份妳都唔出聲, 仲唔變本加厲咩, 以為妳傻ge, 一於裝佢彈弓, 殺佢一個操手不及.....炒鬼左佢.

3個鐘買送wor.....出街行咁耐, 點都要駛$$$$$嘛, 咪去妳囡囡度攞囉.

男爵府

買3個鐘都無出過聲 ??? 縱壞左佢啦 !!!!!

男爵府

我會即炒, 我印印都試過比我發現偷過COINS, 我沒有問過是否佢做, 因為如果唔係即場發現好難迫佢認, 報警又告唔入; 件事差不多過了一個月, 我都會驚佢會再偷野, 始終佢的誠信巳經沒有了, 你又要繼續用佢, 好易搞到自己神經衰弱!! 因為我覺得一個工人的誠信比任何野緊要, 無理由放一個小偷在家

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

首頁

尾頁

跳至