自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日遇到一件事,那是在早上8:45左右,在厚德村迴旋處有一輛校車,車內坐著一個男小孩(穿著了灰色紅字的幼稚園校服),我圍了校車一轉,發現車內沒有其他人,只有一個小孩獨自坐在車內,而校車門是開著的.我感到很不安,為何車內只有小孩而沒有成人,於是,我站在車門等候.過了一會,有一個著白色上衣,長髮及帶黑框眼鏡的女仕上車,後面有一個著紅色上衣的手持車匙的男人出現.
見女仕上車後,我問:為何你們會獨留一個小孩在車上,係好危險的!
車上女仕的反應係O咀.而男人(係司機)竟然大聲話:我唔覺有問題喎!我已經打開左車門,而且佢咁大個啦!(指個男孩)有乜問題!總知就無問題啦!
然後,我聽到以上歪理後,好嬲!跟著我見到佢校車有個牌係寫"慶恩幼稚園",於是我問佢:"你地係慶恩幼稚園架?"個男司機大聲答:係呀!
之後就好快開車走左
我立刻記左佢車牌:GC7056(前面兩個英文字可能有誤,但個數字就一定係)
其實我真的很氣憤,為何會有樣不負責任的司機,還要是幼椎園校車司機.
最重要係這個司機還覺得獨留小孩在車中係無問題的!
如果有將軍澳區的媽媽發現以上校車請加倍小心!因為你的小寶貝可能每天坐著這個不負責的司機所駕的校車上.

珍珠宮

回覆:將軍澳區不負責的校車司機

樓主你可以直接打俾學校,要求學校通知家長

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

向幼稚園反映吧!可能家長會感謝你的

複式洋房

回覆 ngokwan 的帖子

我當然會,但今日我5:25PM打去學校已經無人聽!
所以我明天一定會再打去的!

公爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章

獨留幼稚園學生響車真係好危險! 要向學校反映下!

子爵府

一定要反映下 .. 如果個小朋友比人拐左去咁點 ?

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

支持你!一定要話比學校聽!

翡翠宮

引用:回覆+ngokwan+的帖子 我當然會,但今日我5:

原帖由 Kampor 於 13-03-12 發表
回覆 ngokwan 的帖子

我當然會,但今日我5:25PM打去學校已經無人聽!
支持

大宅

回覆:NATCHENG 的帖子

太過份

複式洋房

支持通知學校

公爵府

支持通知學校!

男爵府

引用:支持通知學校!

原帖由 yipsiumee 於 13-03-12 發表
支持通知學校!
一定要通知!

翡翠宮

牛年勳章

支持樓主!

子爵府

支持

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

要通知學校,支持

男爵府

侯爵府

唉!而家d校車吾休做,所以佢哋先咁放肆

複式洋房

有關12/3日獨留男孩在校車內的事件,跟進如下:
於事發當日下午5:25打去有關幼稚園,唯沒人接聽而作出留言,
今日13/3日校方有主動聯絡本人,但因工作關係未能接聽,直至中午時段我致電幼稚園,
當我表明要反映有校車事宜,接聽電話的書記即表示有聽到昨天的留言,也
希望知道更多詳情作出跟進.
我將整原原本本的說出,當時書記表示明白事件嚴重,會積極跟進.
同時我也表明會再致電校方了解事件.
同日下午五時十分,幼稚園書記致電本人,表示已了解事件及向相關校車公司查詢.
結果如下:
1.書記話校車公司個男司機昨天有向老板提及在早上時有一個女人(即係我AHBALL)係佢輛校車前前後後行來行去,仲企正係校車門口,以為個女人想上車偷野!(即係個男司機覺得架車D野係重要過個男仔啦!而且佢見到我存在但無阻止啦!)
2.點解個司機不在車上,原因係個男司機煙癮起,要食返支煙,但為學生著想,唔想煙
味留在校車上,所以就落車去左十多呎範圍外食煙!仲話自己視線範圍內係見到架
校車的
3.保姆當時係要送其他幼稚園的學生返學,所以落了車.
4.書記向校車公司查証後,証實當時的男生就係"慶恩幼稚園"的學生,而當時男生著
住係灰藍色校褸.
5.因為事件中男生係"慶恩幼稚園"學生,所以校方會開FILE及會出信滙報給其辦學
團體.
最後,書記表示明白及多謝我能向他們舉報這件事,並會同校車公司對男司機的行為及態度方面作出投訴,而我已表明如發現以上事件會即時報警!
其實我不是要校方炒左個司機,而且佢東家唔打咪打西家囉!問題是男司機的態度真係好差,佢完全唔明白其危險性,個小朋友真係好乖坐在校車內,但如果有個唔乖的人上左車做壞事個司機根本阻止唔切,同時,我明白點解個女保姆會O咀,因為佢去送仔去幼稚園,基本上唔關佢事,
但我個人相信以上事件可能唔係第一次發生,只係第一次有人發現而已!
希望各位可以手望相助,如發現同類事宜要立刻報警!(坦白說,我係好後悔沒有錄下片段及報警的)

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

做得好呀!

男爵府

引用:有關12/3日獨留男孩在校車內的事件,跟進如

原帖由 Kampor 於 13-03-13 發表
有關12/3日獨留男孩在校車內的事件,跟進如下:
於事發當日下午5:25打去有關幼稚園,唯沒人接聽而作出留言,
...

首頁

尾頁

跳至