跳至

首頁

尾頁

大宅

07/08 幼稚園收生時間表

各位街坊:
好耐無上黎留言啦,大家好嗎?

我問左兩間幼稚園的收生時間表:
(1) 禮賢會
24-25/10 (星期二及三) 到學校取表,另外可以上佢的網站download
禮賢會幼稚園網址
4/11 (星期六)會有open day,11/11 (星期六)面試

(2) 救恩
4/9 (星期一)開始派表,亦可以上佢的網站download
救恩幼稚園網址
14, 21/10 (星期六) open day, 11/11 (星期六) 面試

我只係問左以上兩間,我應該會幫呈芝報呢兩間。呈芝07年1月會讀nursery,係北角衛理堂,所以我都會報埋衛理堂的k1先。

大宅

Re: 07/08 幼稚園收生時間表

呈芝媽~

Hi 好耐無 chat ,你們一家好嗎 ?
呈芝大個咗好多,面珠仍然好可愛呀! 想搣兩下

呈芝去北角 衛理堂返nursery,返半日 or 一日,因為都幾遠,你會自己帶返學 or 比bb搭校車?

凱晴11月會返 sjs 全日 ! 如果佢讀得 okay 就繼續上!
得閒去 2004 topic 傾呀!

男爵府

hkclownfish~

Hi,真的好久不見!你報北角會否遠了少少!

我都問了兩間︰

(1) 聖心 - - 11月上網download表
嘉諾撒聖心幼稚園

(2) 明愛凌月仙 - - 現在可以取表(正式收生是10月),23/09 和 21/10有個 新生簡介會,11/11接見新生。

禮賢會我都有問。

以上三間我都會報!

大宅

聖公會幼稚園 Oct 28 9am - 4pm ~ one day only親自去
真光幼稚園 (Caine Road) 網上download form, 十月尾截止,十一月interviewhttp://www.truelightk-c.edu.hk/

我同chimchim一樣,睇吓亞囡返sjs返成點,因為so far 好似幾好,有好多課程係學校同出面d機構攪,唔洗再俾$出去學,eg fun fun english, ballet (當然學校就support 唔到考試,要額外俾加當費同考試費, but this is fair enough, only if 佢學得好咪送佢去考試囉

hkclownfish 寫道:
各位街坊:
好耐無上黎留言啦,大家好嗎?

我問左兩間幼稚園的收生時間表:
(1) 禮賢會
24-25/10 (星期二及三) 到學校取表,另外可以上佢的網站download
禮賢會幼稚園網址
4/11 (星期六)會有open day,11/11 (星期六)面試

(2) 救恩
4/9 (星期一)開始派表,亦可以上佢的網站download
救恩幼稚園網址
14, 21/10 (星期六) open day, 11/11 (星期六) 面試

我只係問左以上兩間,我應該會幫呈芝報呢兩間。呈芝07年1月會讀nursery,係北角衛理堂,所以我都會報埋衛理堂的k1先。[/quote]

複式洋房

Dear all,

I am a very "green" mother and would like to hear your advises.

I would help my daughter apply 禮賢會 and ,明愛凌月仙, however, the date of interview for these 2 kingergartens will be the same (Nov 11). Would it be too demanding for her to attend 2 interviews on the same day?

男爵府

cl9409

聽你們禁講其實sjs真係一間不錯的幼稚園,希望你的小朋友在那兒讀得開心!

大宅

KP_128,
凌月仙, 你可以打去同佢地講你果日唔ok, 佢地應該可以安排另一日俾你既...
一日兩間真係會幾攰....

大宅

Dear All,

我都打算報禮賢會, 凌月仙, 仲會試SJS同基恩.

Hi Monica, 係我呀.

上星期六去參觀凌月仙, 係葉校長介紹學校, 佢講得好詳細好清楚, 講左成個半鍾呀. 聽完佢介紹後, 明白晒佢地的教學模式及理念, 終於都明白其他媽媽講佢地"好活動教學" 是什麼一回事了.

Yonnie

大宅

yonniemarn,
依, 你星期6去左學校見葉校長呀? 係咪入去k1課室呀, 我果日都帶左阿仔返去學校玩喎, 響課室見一對父母同個囡囡+工人, 我會唔會見到果個係你呢?

大宅

Willin,

Hi, 係我呀. 不過果個唔係我老公. 係另一個family. 同工人一齊個囡囡係我個女呀. 我見到你地呀. 校長都有講你仔仔未太適應, 所以你帶佢返去. 校長好細心, 佢同我地講緊野時, 見到你地係出面, 即刻同個老師講話見到x太同小朋友, 叫老師出去幫你地呀.

Willin 寫道:
yonniemarn,
依, 你星期6去左學校見葉校長呀? 係咪入去k1課室呀, 我果日都帶左阿仔返去學校玩喎, 響課室見一對父母同個囡囡+工人, 我會唔會見到果個係你呢?

大宅

Willin,

Hi, 係我呀. 不過果個唔係我老公. 係另一個family. 同工人一齊個囡囡係我個女呀. 我見到你地呀. 校長都有講你仔仔未太適應, 所以你帶佢返去. 校長好細心, 佢同我地講緊野時, 見到你地係出面, 即刻同個老師講話見到咩太同小朋友, 叫老師出去幫你地呀.

Willin 寫道:
yonniemarn,

男爵府

yonniemarn

禁你有沒有報名呀?我已經交了表!

大宅

monica,

未呀, 臨走時我問校長係咪可以報名, 佢話正式報名其實係十月, 俾左張form我, 叫我參加23/9新生簡報會先,
, 我諗佢覺得我好心急咁, 咪唔好意思即刻交form law.

複式洋房

Dear Willin,

Thank you for your advice.

May I ask one more question, in case both schools (凌月仙 and 禮賢會) admitted my daughter, which one you think is better?

Thanks again.

男爵府

yonniemarn:

禁個新生簡報會你會去嗎?我會去!

大宅

monica,

你知唔知新生簡報會幾點? 我囡囡9-10要返PG.

另你知唔知佢小一派位如何, 果日唔記得問校長.

monica_kam 寫道:
yonniemarn:

禁個新生簡報會你會去嗎?我會去!

男爵府

yonniemarn

個校長有沒有俾份資料你?那份資料內有的!

大宅

monica,

等我返屋企check下先.

monica_kam 寫道:
yonniemarn

個校長有沒有俾份資料你?那份資料內有的!

大宅

呢邊講收生時間表, 我地去第度傾吧...
凌月仙, 呢邊喇!!

大宅

Sharon、Monica:
凱晴都大個左好多,睇佢玩bubbles個樣好開心。瑤瑤係唔係好鐘意睇書,見佢睇書時的開心樣可以用黎做書店的推廣照! 我間中都有入去2004個topic睇,但係通常溫左幾頁書之後,就要熄機訓覺或者去服侍大小姐!

呈芝返北角衛理係半日,如果繼續讀k1先會讀全日。我要自己帶佢返學,因為學校無校車去西環,我遲d會問下有無保母車。

選衛理因為結婚前一直都係衛理附近住,覺得佢d學生都幾好,學校又近我娘家,學校好大,戶外的地方都算大。其實搭18P 返學都好快,30分鐘就到。我年頭時報左偉思先,學校話當時呈芝太細,要7、8月先會interview。於是我又另外報衛理,唔駛到年中先知道有無學校收。到而家都未收到偉思電話通知,我見衛理收左呈芝,於是又無打去問偉思。

首頁

尾頁

跳至