自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

先申報我是學佛的,但我並非在此傳教或導人迷信。

只是我相信對衆生該有慈悲心,所以想分享下,用“不殺“的方法,都可令昆蟲離開你的住宅。
但先天条件是:
要恒常保持家居清潔,
例如:剩餘食物應包好放入雪櫃,
食物殘渣要用袋扎好才掉進垃圾桶,
家居廢物必須扎好才掉出走廊,
以上都是因為避免吸引“小强““螞蟻“黎揾食同繁殖!

經驗1:螞蟻
一次煮飯時不小心倒瀉砂糖,因為大意無清潔晒在洗碗盤旁邊的砂糖,第二朝早吸引了半張A4紙甘多的螞蟻(家中一向有很多蟻同蟻路),我諗“一早殺生,仲要甘多,實在不忍“,於是好認真甘同d蟻講“各位螞蟻吾該快d離開,因為我要用水,怕水會淺到各位,到時你們會浸死!“
然後在洗碗盤旁邊再放一張已塗些小蜜糖的A4紙,請d蟻爬上去可以方便放生。3分鐘後d蟻真係爬晒上去,我跟手就將佢地方在露台放生,仲叫佢地吾好再番黎!自此以後螞蟻絕跡我家!

經驗2:小强

男爵府

回覆:解决“小强“方法,真人真事!

經驗二係咩?

大宅

我女識行後常進出廚房,搞個廚櫃,有一次呀女係廚櫃内發現小强bb,吾止一隻,於是就好慌張甘同我講“媽媽有蟲蟲,驚驚“,c6見狀就話要去買支殺虫水黎噴下!
我又慈悲心起,即晚就係廚房同d大小强講“現在講聲比各位曱甴昆蟲知,3日後就要用殺虫劑,吾想死就請各位快d離開我屋企,地址xxxx,請你地去你地該去嘅地方,吾好留係度!“然後專心誦“波若波羅密多心經“三遍,回向各位曱甴昆蟲。如是者一連做了三天,結果大小强都byebye !不見了,當然無用殺虫水啦!

希望各位對衆生多一份慈悲尊重的心,放下殺念,積善積德!
殺虫劑越强力,小强就越强!

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

對住呢d咁既害蟲我不得不殺

水晶宮

carmen111 發表於 13-6-10 00:04

大宅

好多時出黎既都係敢死隊。。。

珊瑚宮

我試下我方法,學習

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

公爵府

畀面勳章

禁止訪問

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:carmen111+發表於+13-6-10+00:04+

原帖由 bluetulip 於 13-06-10 發表
我做唔到嘛

侯爵府

引用:經驗2:小强我女識行後常進出廚房,搞個廚櫃

原帖由 naynay 於 13-06-10 發表
我女識行後常進出廚房,搞個廚櫃,有一次呀女係廚櫃内發現小强bb,吾止一隻,於是就好慌張甘同 ...
我又唔覺得呢樣叫迷信或傳教,……不過……你是否通昆蟲話?又,你叫D小強離開你屋企,咁去邊,邊樹適合小強生活又唔影響人類衛生環境?

大宅

當乜方法都出齊,但無效時,不妨試下放下屠刀,好work 架!家宅都和諧d!

子爵府

牛年勳章

' 但先天条件是: 要恒常保持家居清潔, 例如:剩餘食物應包好放入雪櫃, 食物殘渣要用袋扎好才掉進垃圾桶, 家居廢物必須扎好才掉出走廊, 以上都是因為避免吸引“小强““螞蟻“黎揾食 同繁殖!'

呢d我認同!無野食仲點會響度住

男爵府

玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋

我唔信,笑左

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

引用:Quote:原帖由+naynay+於+13-06-10+發表經驗

原帖由 Fion_Chan 於 13-06-10 發表
我又唔覺得呢樣叫迷信或傳教,……不過……你是否通昆蟲話?又,你叫D小強離開你屋企,咁去邊,邊樹適合小 ...
我吾識昆虫話,溝通不止在語言,仲可用意念!很多朋友試左work,信不信由你

大宅

引用:Quote:原帖由+bluetulip+於+13-06-10+發表

原帖由 carmen111 於 13-06-10 發表
我做唔到嘛
試下啦,貓比蟻咬會中蟻毒的!

水晶宮

好多年前黃霑有講過,叫隻大強離開佢視線,我有照做,但其實係唔得,尤其村屋,根本成間昆蟲館咁,我又乜都怕最終都係
我要瞓八個鐘

男爵府

首頁
12345...7

尾頁

跳至