在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

由我舊年大肚開始, 公司既HR已經好唔妥我。因為我未過試用期就大肚, HR試過暗示要我自己走, 又暗示我老闆唔鐘意我, 總之咩招數都出齊, 就係想我自動消失。我有咁大個擋箭牌就梗係唔走啦。到我放完產假返黎, 我老闆(係鬼佬黎)簡直係當我完全透明。近排, 有時我朝早撞口撞面見到佢, 會同佢講聲「morning」。但佢, 明明係望前方見到我既, 都會突然望另一邊, 行過就算。你想點呢? 你咁憎我既咪炒我囉, 點解要咁對我?

因為咁, 我都覺得唔可以再咁落去, 我日日都要自己搵野比自己做, 佢地D野出左事就賴晒比我。我唔會死, 只係會極委屈。咁我咪搵工囉! 好啦, 有份見到有眉目啦。今個星期三打黎, 同我傾好晒價錢同福利, 就話比佢地大老闆endorse埋就可以正式出offer比我, 叫我等多一兩日。我日日就望住個電話, 佢地幾時打比我呢? 今日已經係第三日啦。宜家個電話每響一次我個心都好似跳左出黎咁, 可惜都等唔到最想要等到既電話。大家覺得點? 係我心急姐, 應該無問題架嘛? 唔會傾好晒都有變卦嘛? 我真係再受唔起咁大既打擊啦! 我好辛苦呀!!!!!!!!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

唔好心急啦..等兩三日好閒... 祝你快D有OFFER...

子爵府

祝你好運, 加油媽媽

水晶宮

畀面勳章

再等下~
加油

洋房

回覆:snownik 的帖子

加油!加油!

子爵府

回覆:係公司被老闆當我透明, 好難受! 新Offer又遲遲都唔落實...

加油,依家D公司係咁,我公司internal簽名都攪幾曰

伯爵府

加油, 再搵下, 有幾手準備 ^^

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:係公司被老闆當我透明, 好難受! 新Offer又遲遲都唔落實...

唉,點解啲公司可以咁,大肚就針對佢,樓主好慘,加油呀,好快新公司就會覆

爆愛車縫作

大宅

樓主, 新公司回覆jor未呀?

大宅

回覆 corn819 的帖子

所以我話香港地,一樣周圍係歧視,我之前情況同你差唔多,不過我係試用期後,老闆唔敢當我透明,因為我果陣時係開荒牛,乜都幫佢做,只係冇人工加,HR變面咁。依家D公司都係咁,衰到死。祝你快D有回覆

子爵府

BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你可以自動打去問下呀. 得唔得都有個答案

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

good luck

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

加油加油~
.........................................

大宅

加油呀!! 我地好多媽媽支持你架!!!

大宅

有冇消息呀..... 其實可以自己再打去問下, 我都試過自己打去問, 得咪得, 唔得都有個知字.....等待好辛苦

公爵府

回覆:corn819 的帖子

打去问

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

別墅

算啦!我老細都當我透明,唯有忍!鬼叫要份糧開飯咩!

大宅

多謝各位姐妹關心同支持, 我終於得左啦! 可以離開呢個鬼地方。雖然我唔知新公司好唔好, 但總算係間大公司, 應該會好少少嘛! 其實我宜家個間都已經係上巿架啦, 但D架構真係衰到無朋友囉!

其實, 比老闆當透明都無問題, 學JM話齋, 鬼叫我等份糧開飯咩! 最慘係, 堂堂一間上巿公司, 三個月唔埋兩個月就話炒人, 都唔知有無搞錯。咁我梗係自己快D搵返法走, 好過坐以待斃嘛! 比人劃花個底就唔好啦!

新工呢, 人工好D, 福利好D, 但就會辛苦D。但我唔介意架, 唯一就係無一間可以比我隨時泵奶既房囉。我有問佢地HR, HR只係話, 我可以book conf room去泵, 但就無特定一間房。我都唔知第一日返工點算? 人生路不熟, 又無book房。第二日重慘, 要去做orientation, 肯定無得泵... 點算好呢? 唔通真係要掛泵? 到我返新工, 仔仔已經9個半月了。希望可以堅持到仔仔一歲啦!

子爵府

引用:多謝各位姐妹關心同支持,+我終於得左啦!+可

原帖由 corn819 於 13-07-24 發表
多謝各位姐妹關心同支持, 我終於得左啦! 可以離開呢個鬼地方。雖然我唔知新公司好唔好, 但總算係間大公司, ...
恭喜晒,加油

大宅

congrats

首頁

尾頁

跳至