論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

每天都好勤力咁清潔 仲好自覺抹理其他櫃 櫃𥚃面啲野重新執過晒啲位 內面有咩佢仲清楚過我...

第一激: 佢星期二黎 我星期六都俾佢放假...放假前好慘咁同我講話放假無錢 唔放假... 但根據勞工法例 每做夠7天就享有一天假期及不能以薪代假 況且我有陪月EE ... 佢咁好戲 真係無佢乎 所以我請佢放假 再俾一百蚊利是仔佢放假撘車食反...放完假仲攞左同卿d衫返黎話人地送俾佢 4件開一機洗.., 我都未試過咁洗衫法!!!

第二激: 話唔記得同我攞permission , 買餸時叫左EE 買面包俾佢做早歺 話我坐緊月 唔會去marketing ,所以叫EE 買... 我即刻話佢下次唔可以自把自為買野 仲有我今個月唔方便去 先生可以去買野

第三激: 話m到 黎香港時無帶m巾 可唔可以用我嗰d ... 唔通我唔俾你用 依家由你流到我成屋都係呀!!! 根本無得楝

第四激: 同佢fix 個cleaning schedule, 邊日要大做清潔 邊日洗邊個d衫 床單等... 佢即時話唔好咁定喇 mum, 我有時間就會做mouth: 我當堂O 左嘴, 我話我同先生返工后得星期六日係屋企當然要定喇 嗰兩日我地可以睇住BB, 咁你可安心清潔 唔係你係房時鬼聽到BB喊呀

第五激: 今朝叫我睇下佢隻眼 話尋日開始好痕好紅 我俾番我對眼佢睇 我話仲紅過佢 佢就話佢好唔舒服 我話咁你請假去睇醫生喇... 我遲d話你知醫院係邊...
我諗住叫佢請假等agent去醫院同佢排街症 一排實成日等佢唔好下下話病 費時俾佢去私家hea 同晒我d錢...有無JM話我知咁得唔得 依家啲公立醫院點排睇街症???

重有最後一激: 請佢返黎照顧BB, 但佢零警覺 BB喊到死 都係一碌木企係廚房.. 由我自己同EE睇BB... 教左成個禮拜 仲未識計4個鐘係幾點食奶 唔識預早暖定d人奶俾BB食... 次次都要嗌先識做 有時仲走左去洗廁所或做其他野 唔記得左

我覺得佢每日試緊我底線 仲得寸進尺!!! 屋企每個角落都被搜索過咁... 要小心財物..
救命呀... 諗緊點算

jump.jump  你放鬆D個人啦,一黎就要野野岩心水,總要有適應期架嘛!  發表於 13-9-1 09:59

大宅

BK Milk勳章

SiuBok 發表於 13-8-2 11:23
每天都好勤力咁清潔 仲好自覺抹理其他櫃 櫃𥚃面啲野重新執過晒啲位 內面有咩佢仲清楚過我...

第一 ...
第一, 一開始就唔應該俾佢用洗衣機, 佢自己既衫, 一定要用手洗, 要洗, 就好似出街磅洗咁, 計番錢

第二, 你唔應該做好人比佢放假, 俾佢有位入, 未夠 7 日, 冇假放,

第三, 佢唔似有心清潔, 真係想睇下間屋有乜野, 照咁睇, 主人房衣櫃唔好俾佢掂

第四, 佢地最叻扮傻, 點會教極都唔識畏奶, 似主有你同陪月响度, 仲唔 kIU 埋雙手等食, 佢地真係采你都傻, 佢知你想叫佢做, 佢地就一定係去做其他野, 等你叫唔到佢做野, 早餐, 買定一條生命面包俾佢慢慢食, 幾日都唔使買

第五, 佢地好鐘意扮病, 咁就可以蛇去話睇 E 生, 咁就咩都唔使做 , 記得話佢知, 病嗰日係冇人工架

[img align=right]http://b3.lilypie.com/6jN8p8.png

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

一開始已經咁樣,睇怕好難可以忍兩年完約喎,我之前件賓賓極品就係一開始已經好惡頂,我搵埋agent同佢照肺傾計,但都無改善,用咗四個月我已急急搵新人,最後新人一到即炒咗佢,但我都前後忍咗七個月

樓主試下搵agent同佢照肺傾計先,如果全無改善,妳準備換人都得了

大宅

引用:Quote:SiuBok+發表於+13-8-2+11:23+每天都

原帖由 dodo214 於 13-08-02 發表
第一, 一開始就唔應該俾佢用洗衣機, 佢自己既衫, 一定要用手洗, 要洗, 就好似出街磅洗咁, 計番錢

第 ...
佢依家唔用機洗, 日日係廁所洗3件衫...
已叫左佢唔好成日匿係廁所... 唔通廁所都要裝cam!!!

我都係買生命面包佢食 一個禮拜食2條, 咖啡買舊街埸佢飲 我算係過得自己過得人

大宅

引用:Quote:SiuBok+發表於+13-8-2+11:23+每天都

第 ...
主人房我長期關門 我係度先可以入去清潔 衣櫃唔開得 我唔係度時 房會鎖門

我寧願每事做足小人都唔會俾機會佢

josephinekaka    發表於 13-8-28 17:10

大宅

BK Milk勳章

SiuBok 發表於 13-8-2 12:05
佢依家唔用機洗, 日日係廁所洗3件衫...
已叫左佢唔好成日匿係廁所... 唔通廁所都要裝cam!!!

要沖完涼先可以洗衫, 沖涼不可超過30 mins, 你話 GAS 貴, 要慳D, after 30 mins, it will be off.

我唔會供應飲品
[img align=right]http://b3.lilypie.com/6jN8p8.png

大宅

BK Milk勳章

SiuBok 發表於 13-8-2 12:11
主人房我長期關門 我係度先可以入去清潔 衣櫃唔開得 我唔係度時 房會鎖門

我寧願每事做足小人都唔會俾機 ...
無錯,

仲有, 邊會有女人出門唔帶巾, 擺明一心嚟用你嗰 D, 你買一包俾佢, 叫佢响張單度簽名, 講明响人工度扣番

大宅

引用:Quote:SiuBok+發表於+13-8-2+12:11+主人房

無錯,

仲有, 邊會有女人出門唔帶巾, 擺明一心嚟用你嗰 D, 你買一包俾佢, 叫佢响張單度簽名, 講明 ...
我會叫佢聽日放假自己去買要用既日用品
佢依家已經問緊我幾時返工 佢幾時可以放星期日.. 請佢時講明放星期六 佢話有個親戚係附近做 想同佢一齊放星期日... 我話暫時唔得住 EE 放星期日 我要佢係屋企幫手煮反睇B, 佢夠膽死問點解EE可以放 佢唔得 可唔可以掉假

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你件野, 唔係來做野嘅, 似D博炒專家, 比人炒慣炒熟. 你揾定工人. 呢件野唔擺得耐

大宅

BK Milk勳章

SiuBok 發表於 13-8-2 12:28
我會叫佢聽日放假自己去買要用既日用品
佢依家已經問緊我幾時返工 佢幾時可以放星期日.. 請佢時 ...

佢咁既 "服務態度", 你唔炒佢, 佢都唔會做得長, 樣樣都揾著數

佢地一街都係話係自已 relatives, 個個親友都係住附近既........................................有冇咁 KIU 呀, friend 就 friend 啦, 講咩 relative

男爵府

樓主, 5好咁燥. 你工人係蠢D啫. 放假方面, 我工人都有問我叫我比住D糧佢先, 我又覺得OK. 冇你Permission就買野食就同佢講清楚囉, 其實佢食你屋企D野米一樣. 清潔方面, 或者試下flexible先, 見dirty米叫佢再做過囉. 湊B方面, 其實如果糸我, 見到你有EE幫手, 真系5知原來你expect工人都要幫手的. 餵/暖奶時間我都系次次提, 比D時間佢啦, 雙方都要慢慢識應.

大宅

引用:Quote:SiuBok+發表於+13-8-2+12:28+我會叫

佢咁既 "服務態度", 你唔炒佢, 佢都唔會做得長, 樣樣都揾著數

佢地一街都係話係自已 relatives, 個個 ...
佢衣家問乜 我都叫佢問佢既relative

大宅

引用:樓主,+5好咁燥.+你工人係蠢D啫.+放假方面,+

原帖由 toffeecat 於 13-08-02 發表
樓主, 5好咁燥. 你工人係蠢D啫. 放假方面, 我工人都有問我叫我比住D糧佢先, 我又覺得OK. 冇你Permission就 ...
我已經同佢再講清楚 請佢係湊B 依家睇多幾日 唔得就搵個先炒

大宅

引用:樓主,+5好咁燥.+你工人係蠢D啫.+放假方面,+

樓主, 5好咁燥. 你工人係蠢D啫. 放假方面, 我工人都有問我叫我比住D糧佢先, 我又覺得OK. 冇你Permission就 ...
佢一d 都唔stupid ... 係度扮晒野 扮好學 門面工夫做足 每次我講乜佢都mark 低 但從來唔睇 淨係識sorry mum, I forget !!!

男爵府

SiuBok 發表於 13-8-2 12:57
我已經同佢再講清楚 請佢係湊B 依家睇多幾日 唔得就搵個先炒
你請佢湊B, 咁EE呢? 平時佢洗5洗做家務同煮飯嫁? 如果你想佢湊B, 咁你米5好幫佢, 叫佢做, 同睇住佢做吧!

大宅

引用:Quote:SiuBok+發表於+13-8-2+12:57+我已經

你請佢湊B, 咁EE呢? 平時佢洗5洗做家務同煮飯嫁? 如果你想佢湊B, 咁你米5好幫佢, 叫佢做, 同睇住佢做吧! ...
EE 係陪月 照顧我飲食 同教佢煮反湊B 但EE 餵奶換片時佢走去洗廚房同洗廁所

男爵府

SiuBok 發表於 13-8-2 13:32
EE 係陪月 照顧我飲食 同教佢煮反湊B 但EE 餵奶換片時佢走去洗廚房同洗廁所

佢地系5識自己安排時間嫁. 你BB依家幾耐食一次奶?食幾耐?你要佢做既家務要幾多時間?現在剛開始, 不如你幫佢安排啦, 佢做完一樣你就叫佢做下一樣, 慢慢幫佢build up 個time table. 睇下會5會好D

...

男爵府

SiuBok 發表於 13-8-2 13:32

...
Btw, ee餵奶換片時你想佢做咩呢?如果你想佢做你米出聲囉, 然後叫ee睇住, 佢地賺你$4000, 糸5會有主動性, 叫左肯做右做到已經算系咁, 你見呢版有好多case差or慘過你10倍呢. 5好咁勞氣, take care la

侯爵府

SiuBok 發表於 13-8-2 11:23

第一 ...

根據勞工法例 每做夠7天就享有一天假期及不能以薪代假 <--乜係咁既咩?!!!?

大宅

原帖由 Aidenlo 於 13-08-02 發表
根據勞工法例 每做夠7天就享有一天假期及不能以薪代假
第四章休息日

首頁

尾頁

跳至