論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

如題!

一年多以來, 大大小小既錯失, 我地都忍忍忍!

但哩兩日收到既意見, 無一個可以肯定 哩個系大罪, 可以 即炒 唔賠一個月!!
大佬呀, 8 號風出左意外, 保險唔包咁點算呀!!!

好無助呀!!!

有無律師 或者 專業人士可以解答到我呢!!!???

子爵府

引用:如題!+一年多以來,+大大小小既錯失,+我地都

原帖由 準媽咪 於 13-08-16 發表
如題!

出硬warning, 礦工

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

伯爵府

naomichoi 發表於 13-8-16 15:03
出硬warning, 礦工

以前都錯唔少野, 但無記低佢

今次唔忍所以已出一個月通知!

聽講兩次 warning 就可以即炒, 唔賠, 真唔真?

昨日親自帶工人送放學及買餸, 唔駛 10 點就返到屋企!

工人昨晚夠膽死仲要求繼續 10 點半先返 (因為一向係咁!!)

想佢早走早著!

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

準媽咪 發表於 13-8-16 15:21
以前都錯唔少野, 但無記低佢

今次唔忍所以已出一個月通知!

係睇事件性質, 唔係睇幾多 warning....

如果係只係嚝工, 我估未必可以即炒唔賠.

翡翠宮

準媽咪 發表於 13-8-16 14:33
如題!

或者你試下打去問下勞工處, 8號風球下私自出門算唔算大錯, 是否可以即炒不賠.

伯爵府

chan803 發表於 13-8-16 15:32
或者你試下打去問下勞工處, 8號風球下私自出門算唔算大錯, 是否可以即炒不賠.

...

問左啦! 但有所保留囉!
佢話你當然可以炒佢, 但工人找MA 煩去勞處告狀, 一樣可以! 睇到時法庭點判!

唉! 老公又怕事, 話法庭一般都幫弱勢喎, 我地僱主通常衰硬!

自己 agent, 無句肯定既, 朋友介紹 agent, 又系!

如果外出時家中無其他成年人看顧小朋友先系大罪!

翡翠宮

準媽咪 發表於 13-8-16 15:51
問左啦! 但有所保留囉!
佢話你當然可以炒佢, 但工人找MA 煩去勞處告狀, 一樣可以! 睇到時法庭點判!

打風當日, 家有小朋友, 無大人, 佢自己都一個走咗去?

伯爵府

事原系咁:

自從 1 號風之後我自己出街買野, 買齊返來, 佢根本無須出去! 因怕工人出意外!

8 號風果朝, 7:30 叫佢落 惠X 買包, 就對面即, 來回唔駛 10分鐘!

9:20 我入厠所, 佢就拍門要求去買早餐! (佢以往每朝送返學之後 10:30 先返, 因要食早餐!!! 估都知佢去HAPPY 啦!)

我在厠所內來不及阻止, 佢已經走左人! 又係10:30 先返!!

昨日我專登一齊出門, 送返學及買餸, 工人不斷話自己去, 借口走開, 我話你去邊我去邊! 乜都買晒, 返到家 10 點都未夠!

但今朝依舊懶理你, 10:15 先返來! 問佢買晒餸未? Only 菜! 食左早餐啦? 大大聲答我 "食左"!

一日唔去 HAPPY 都唔安樂!

平安夜被我意外發現, 佢日日 4 點出去接放學系假既, 其實 5 點幾先接!

即早晚各至少一個鐘 HAPPY HOUR!!!

平時至愛玩電話!

唉! 仲有好幾單野...未能儘錄!

伯爵府

chan803 發表於 13-8-16 15:54
打風當日, 家有小朋友, 無大人, 佢自己都一個走咗去?

我當時在厠所內! 佢拍門話要去買早餐!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆:工人未經批准 8 號風出街個幾鐘! 竟然唔系問題

應該唔係死罪

Minniemouse:-P

翡翠宮

準媽咪 發表於 13-8-16 16:06
我當時在厠所內! 佢拍門話要去買早餐!

咁我覺得要俾一個月通知

伯爵府

chan803 發表於 13-8-16 16:11
咁我覺得要俾一個月通知

換句話說, 佢 like 幾時出街都可以!??

出左意外又系僱主負責!??

唉! 難道請工人, 要預左每日有兩個鐘吞 pop 時間!!?

自己返 offfice 都唔會有如此優待啦!

咩人啊!!!

伯爵府

minniemouse 發表於 13-8-16 16:10
應該唔係死罪

冰封三尺非一日之寒!

況且唔知佢幾時又比驚喜我!!!

真係好想佢即時消失!!!

好唔忿氣要比多個月囉!!!

翡翠宮

準媽咪 發表於 13-8-16 16:21
換句話說, 佢 like 幾時出街都可以!??

出左意外又系僱主負責!??

唔係話 "like 幾時出街都可以", 只係覺得未致於即炒唔賠姐.

況且佢個 case, 去到個官度, 佢大把理由可以 up, 例如話已經同你講咗要落街, 因乜事要落耐咗, etc....到時都係睇個官點判.

翡翠宮

準媽咪 發表於 13-8-16 16:23
冰封三尺非一日之寒!

如果真係咁唔忿氣要比多個月, 咁你都可以即炒唔補水.

咪睇下個工人去唔去追討, 去的話, 個官到時又點判囉.

無計喎

珍珠宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:minniemouse+發表於+13-8-16+16:10+

原帖由 準媽咪 於 13-08-16 發表
冰封三尺非一日之寒!

好多仲衰過佢嘅工人,都要賠一個月,多的是!話俾你聽係出於好意,你都可以試下即炒唔賠,呢個係你自己嘅決定。

Minniemouse:-P

男爵府

回覆:工人未經批准 8 號風出街個幾鐘! 竟然唔系問題

你要有足夠証明、理據比個官睇,工人不服從or 刻意沒有跟著工作指引。 第一,工人有無簽過工作守則? 如有,咁要記錄她沒有依從指示,私自離開工作剛位。(例如,拍片,錄音……) 第2,你要出警告信/勸說信,寫明工人違反/犯錯/不當,亦要工人簽收。 勞工法例上,無話幾多封warning letter 係可以炒人唔使補錢,只要有足夠証明到工人刻意犯錯,其實可以即炒,而不需要代通知金。勞工守則有寫明。
所以,你要有心有力去“裝”佢,當然,你亦要合情合理既工作要求啦!
你要出多d black n white. Keep 好,出糧record 做好放好, 休息日工人有無簽收?工人有無假放?
總之,唔好有“痛腳”比工人揸手。

伯爵府

minniemouse 發表於 13-8-16 17:13
好多仲衰過佢嘅工人,都要賠一個月,多的是!話俾你聽係出於好意,你都可以試下即炒唔賠,呢個係你自己嘅決 ...
唉!!!

伯爵府

ihv2kids 發表於 13-8-16 17:43
你要有足夠証明、理據比個官睇,工人不服從or 刻意沒有跟著工作指引。 第一,工人有無簽過工作守則? 如有 ...

冇什麼工作守則。我講過幾次,佢做掂 d 野循
規蹈矩,我唔 like 做 checker !!

8 號風當晚 我就比 解僱通知信 佢,一個月後走! 佢唔肯簽! 錄影左過程。
第二朝再比,但今次冇寫佢衰咩,簽左。以往既大大

小小錯誤卻冇寫低!

我地一向守法如期出糧,做足簽收。亦有放假。

總之我地冇欠佢,但佢就 得寸進尺!

8 號風 朝早 7:30 都去過買野,點解當時唔買埋? 要 9 點幾再去??!
咪因為平時去開果度有 party 囉!!!

今早都一樣,冇理我既要求如期返家,亦即系又衰啦! 但我就算出信比佢,佢都唔簽㗎啦!

講到底工人可以做乜都得,所有野都系僱主既問題!!!

伯爵府

ihv2kids 發表於 13-8-16 17:43
你要有足夠証明、理據比個官睇,工人不服從or 刻意沒有跟著工作指引。 第一,工人有無簽過工作守則? 如有 ...

屋苑電梯記錄算唔算證據? 7 點幾出一次,9 點幾又出!
但佢大可以話系我叫佢去??!

首頁

尾頁

跳至