親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛從新加坡回來,去了6日5夜,我們一家三口,仔仔就快6歲,行程如下 :

第一日 : 16:00 入住Sentosa, Hard Rock Hotel
16:45 - 18:45 酒店泳池游水
19:45 馬來西亞街食晚飯
第二日 : 9:30 - 10:45 酒店泳池游水
12:00 - 13:45 Port of Lost Wonder
15:00 - 17:00 Adventure Cove Waterpark
18:15 - 19:45 Skyride Luge
20:30 - 22:00 Vivo City食晚飯
第三日 : 9:45 - 11:00 酒店泳池游水
12:00 check out,寄存行李
12:30 - 16:30 USS
17:15 入住Fairmont Hotel
18:15 - 20:45 Buffet Town
第四日 10:30 - 12:30 Little Big Club
13:30 - 18:15 Legoland
20:30 買外賣回酒店
第五日 11:00 - 12:00 消防博物館
13:30 - 17:00 烏節路和牛車水行街
17:45 - 19:30 酒店泳池游水
20:30 - 23:00 克拉碼頭食晚飯
第六日 9:30 - 10:30 Hotel Poolside breakfast

1)個人認為如小朋友似我個仔甘喜歡玩水,Sentosa最好住Hard Rock Hotel,個泳池超正,我個仔日日玩到唔想走,幾乎連其他景點都唔願去,如住Hard Rock Hotel,就連Port of Lost Wonder,都可以考慮唔一定要去,而Port of Lost Wonder,小朋友超過8歲就會覺得無乜野玩
2)個消防博物館,唉,如果唔系發燒友就唔好去,無野玩,只系睇新加坡消防發展,有好舊既消防車,喉等睇和有個模擬射水(等於大水槍)
3)USS,Transformer要玩,不過最好系大少少,8歲或平時好好動(如細過8歲)因為Fing到大人都覺得暈暈地,不過好刺激,但要排好耐,要有耐性,排完上樓梯,以為到,但兜入去後就不斷兜入幾個間隔,總之就轉到暈先有得玩
而史力加既4D影院就一定要睇

*我地原先編既行程唔多,因為只想仔仔玩得開心,我地又喜歡relax 點,結果我地都玩到好累!仲要提大家如喜歡水上活動就最好預備2套泳衣喇!

子爵府

回覆:新加坡,Legoland-6天遊分享

多謝分享

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

多謝分享,剛剛plan緊去。。。
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

樓主你住呢兩間酒店我都plan左、想問你機票十酒店係package定分開book?how much?thanks!

伯爵府

牛年勳章

回覆:bonbon16 的帖子

USS 玩4 個鐘就ok?
因小朋友比較細 3-5 歲啱玩嗎?
如果玩完 USS 再玩埋 Skyride。 5pm 前離開Sentosa, 應該ok, right? 因想當睌過新山。
Sorry, 一次問咁多問題

大宅

回覆 nisha 的帖子

對於細既少朋友,4個鐘夠了,除非你要勁買野(其實主題公園既gifts都千篇一律,無乜好買)同埋太細,有些太刺激又唔會玩,我仔差不多6歲,佢就坐咗2次芝麻街既車,1次Transformer,2次荒失失奇兵的船同4D影院,仲食埋個lunch!
你可以早上10點去USS先,因早上無咁多人,唔駛排咁耐!玩完先去玩luge,咁就彈性大d,時間多就玩多兩轉,時間少就玩少轉囉!
你會閒日去?

大宅

回覆 j.wong 的帖子

j.wong,你會幾時去?因我之前本來想去日本,後來系7月5號先經東怡訂,8月12號去,所以好貴,52大2細,坐星航,機票,酒店連保險,19200, 如果系5月前訂,應該$16000-$17000左右(agent話)

大宅

仲有,我哋克拉碼頭系近橋位置既 Jumbo食海鮮,應該系同香港同group,味道好好!

伯爵府

引用:回覆+j.wong+的帖子仲有,我哋克拉碼頭系近

原帖由 bonbon16 於 13-08-21 發表

仲有,我哋克拉碼頭系近橋位置既 Jumbo食海鮮,應該系同香港同group,味道好好! ...
D餐貴嗎? 另外仲想問你由V Hotel果個站去Legoland 定在 SGFlyer 去?
你仔仔未夠6歲可以玩到Transformer?幾高可玩?Adventure Cove Waterpark 多野合你仔仔玩嗎? 因我plan緊同5歲半囡去用你做指標合晒!仲想問 Fairmont 同 Hardrock 可住到三大一細嗎?Fairmont 泳池靚嗎? 大嗎?

伯爵府

牛年勳章

回覆:bonbon16 的帖子

Thanks for your info.

我plan 星期日去USS

大宅

回覆 nisha 的帖子

如果星期日,你最好一開門就去同埋預多少少時間,我果日閒日, Transformer排45分鐘,其他紀就15-20分鐘, 你睇下要玩乜,預下時間,又或者先諗下要玩乜,針對性玩最想玩既之後就睇住時間黎玩,玩得一樣得一樣,但7個區,有3你唔駛理,Mummy,要7歲以上,(希望我無記錯),Hollywood,New York New York,都系睇下跳舞,唱歌!

大宅

回覆 sn0629 的帖子

我系Fairmont Hotel 去,我訂架7人車來回Legoland,Little Big Club,一來我話我地要relax,再加上可以系車度過關又唔駛排隊,就算塞車都可以系車度訓下覺,帶住小朋友,可以舒服d!
Hard Rock Hotel 和Fairmont Hotel swimming pool都好正,Hard Rock Hotel 個池好大,好特別,有人做沙灘,滑梯,噴水圈,大人又可以坐系水中高椅嘆下Bar drink! 泳池深度由1-2歲去到成人都兼顧周全!而Fairmont Hotel系市區,能做到有2個池,兒童池又分到幼童和兒童,實在唔錯,又有poolside breakfast and bar!
用餐貴唔貴?我答唔到你,我package 系包早餐,Hard Rock Hotel ,超過4歲就要比錢,SD$11,食物選擇多,但就朝朝都人山人海,乜人都有特別國內和香港人,而Fairmont Hotel,就好好,我仔仔就黎6歲,系唔收錢,可能系老牌酒店,business man 多,外國人又多,泳池都系多外國人,少中國人,所以早上食早餐都可舒服,職員又好禮貌!

大宅

Transformer,無記錯系120cm,我仔仔比較高大,有124cm,而Adventure Cove Waterpark,因時間關系和仔仔唔系超大膽,我地只系玩漂流,值得玩,唔好睇佢坐系個水泡度漂漂下,漂完晒都成差不多20-30分鐘,途中又有驚喜!仲未有時間上下人做沙灘仔坐下,我仔仔好鍾意,漂2次!

大宅

唔好意思,漏答你,Hard Rock Hotel標房細架,你3大1細,佢有張類似沙化(都有差不多3.5呎x 6呎)靠近窗既,床就King Size,你可以2大1細訓床,另日大訓沙化都得既,Fairmont就大好多,一般標房都有28-32平方,而我好好彩又免費upgrade去套房,有成500呎,仲雙露台,因系轉角房!

大宅

好媽媽勳章

引用:回覆+sn0629+的帖子Transformer,無記錯系12

原帖由 bonbon16 於 13-08-21 發表

Transformer,無記錯系120cm,我仔仔比較高大,有124cm,而Adventure Cove Waterpark,因時 ...
Transformer肯定唔係120cm,因我細仔得105cm都玩得。

別墅

回覆 bonbon16 的帖子

大宅

回覆 candyPo 的帖子

可能我記錯,不過都系果句,要睇下小朋友大唔大膽和身體狀況,我個仔唔算好細膽亦系好動既,果日玩完,佢話好刺激,但真系有點暈暈地,我地都系,可能之前幾日都由朝玩到晚,累得滯!

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

樓主講個Transformer係4D電影定係玩紅藍過山車呀? 我睇係似講緊4D電影果隻.

大宅

回覆 goo_littlebb 的帖子

我系講緊坐系架車度,跟住架車會跟住個4D效果電影,轉黎轉去,fing 黎fing去!

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Transformer 係類似大阪USJ既Spiderman, 一架分四排, max 16人玩既4D 機動遊戲,真係轉得幾暈架!如果transformer 迷應該會好鍾意!
我家一共玩左兩次,係一入園第一個ride! 下晝見要排35分以上,所以無再玩!

Mummy就前前後後玩左7次

首頁

尾頁

跳至