自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

今年廿多歲,做開文職, 無心插柳報左醫院管理局的註冊護士課程, 居然收左... 讀3年就是註冊護士,讀完都廿到尾㗎啦=[出到來人工都唔錯,但成日聽人講做護士好辛苦... 呢3年共俾$84000學費,計落自己冇左返工可賺到的30多萬人工!讀的時候冇人工. 其實我自己冇乜家庭, 收入顧慮...你地覺得值唔值得讀呢?
定還是做番普通人, 做顧客服務工作果些, 都有萬零蚊一個月....雖然冇護士咁高人工...\
做開護士 的人話唔好只貪佢人工高...而且我都諗,呢行要輪更,身體可能差d,皮膚又可能冇咁好,睇落殘d.究竟值得嗎?!
其實如果唔睇人工,俾我擇,我是想做一啲唔使通頂(護士有時要返夜,一個月可能3,4次),又唔使咁体力勞動的工作……其實我有一份工,萬多元一個月我已經心滿意足夠晒使!
可能我就是貪護士人工高……
同埋大家覺唔覺出面揾份工都唔係咁易?我想揾份cs工都唔易……護士反而實有工……

hohoho_22  真係無興趣既, 不如留返個位/機會 比D真心有興趣好想讀既人啦  發表於 13-8-30 09:17
queen_sze  無人要你做政府醫院,私家有的出14月糧,做政府有D老人院唔駛返夜  發表於 13-8-30 08:54
queen_sze  讀啦!成班同學好開心嫁,好多人想入都唔收  發表於 13-8-30 08:52
michtony  不如去講鐵做學徒?  發表於 13-8-30 00:22
chunsamyuen  幾多歲 ? 投資3年之後就唔洗憂,係我仆到去啦.  發表於 13-8-29 14:12

大宅

回覆:讀唔讀護士好?

如果仲後生,一定要讀!

大宅

當然讀la,支持你!但要有心理準備,護士是一種非常厭惡的工作

伯爵府

想生BB熱投

回覆:ya114 的帖子

年齡?家庭?好多考慮因素

I am Agent P

男爵府

值得!做護士始終係專業人士!我都想報,想問下有冇年齡限制

大宅

回覆:ya114 的帖子

如果你年輕,二十幾歲,對護士行業真有興趣,可以一試,因為人生並無太多機會可以作出大改變,年紀越大,轉變的勇氣越少。

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

呢行好缺人,你年紀唔係大,無話要兼顧好多野就一定要讀,無邊份工唔辛苦,不過回報好好,你要認真考慮

水晶宮

始終係一個專業資格, 不過工作真係會好辛苦同可能要受氣囉
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

公爵府

對 街上 老弱傷殘 是否樂於相助?
eg.讓座,開門

覺得 老人家 好煩?

如果無愛心,無責任感 就無謂 累人累物

大宅

如果真係無心插柳下有機會, 請先了解一下工作性質, 看看自己是否可以做到 ?!
如果有心入行,而經濟許可3年都ok 既話, 而且有信心可搭書本的話,這未嘗係一個好機會!
最近見登記護士課程學費都好貴

大宅

引用:對+街上+老弱傷殘+是否樂於相助?eg.讓座,

原帖由 yk8ky 於 13-08-29 發表
對 街上 老弱傷殘 是否樂於相助?
eg.讓座,開門
有時有愛心都未必可勝任

大宅

要輪更,又要体力勞動ga..朋友叫我諗清楚....

chunsamyuen  讀左最後唔做都OK, 對妳黎講無損失,但唔讀將來後悔就無得返轉頭.  發表於 13-8-29 14:15

大宅

減齡達人勳章

回覆 ya114 的帖子

雖然我唔係做護士,但都有好多朋友做護士。的確係收入穩定,有一定社會地位,話曬係一個專業資格。不過是一個厭惡性的工作,有一定風險,要輪班工作,辛苦同要受氣在所難免,不過咩野工作都可能要受氣架啦。支持!

禁止訪問

大宅

更係讀啦!唔好放棄咁寶貴機會!有好多人想讀都冇機會吖!你一定會後悔架!試下先啦!但預咗真係好辛苦架!做做下就慣架喇!加油!

大宅

回覆 chunsamyuen 的帖子

一般都要讀理科生物。英文d

伯爵府

最近我家有白事, 政府醫院既姑娘個個都好年青, 但俾到我好專業同安心既感覺, 唔明講到你明, 佢地工作時間好長好忙, 我好尊敬佢地, 加油.

珍珠宮

熱血金章

回覆 回覆:ya114的帖子

你都話想揾時間穩定的工作,護士一定唔穩定的。如果自問冇乜愛心和耐性,放番個位比有需要人士好了.

我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

機會難得,好好考慮清楚

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

引用:如果仲後生,一定要讀!

原帖由 Ansonmimi 於 13-08-29 發表
如果仲後生,一定要讀!

首頁
12345...10

尾頁

跳至