跳至

首頁

尾頁

大宅

bb幾時開始可以食大人既飯做正餐呢?

囡囡一向都唔like食糊狀食物, 所以煲粥稀d都唔肯食.
未夠一歲已經開始食爛飯仔, 食量都係半碗至大半碗.
但近來開始連爛飯仔都唔肯食, 食唔夠三份一就吐番出黎,
跟住到我地食飯, 佢就係咁要我地畀飯佢食, 我就索性唔餵粥仔, 撈d魚同菜落我碗飯度餵佢, 咁又食到大半碗.
但大人飯始終都比較硬身d, 其實怕唔怕bb個胃消化唔到呢?

大宅

好媽媽勳章

Re: bb幾時開始可以食大人既飯做正餐呢?

yuki,

雪雪由10個月大開始已經食大人飯,(仲要係冇牙個隻)所以我會俾d魚肉、魚汁加菜剪碎撈飯,碎豬肉蒸水蛋撈飯,或者先用湯浸淋d飯,再加雞肉及菜剪碎撈飯,而飯就俾平時落多少少水,然後"筆"飯芯俾佢食,(因為飯芯俾較多水份同淋d)佢會食到大人飯碗大半碗,如果有湯就會飲一至一碗半大人碗,我都同醫生講過雪雪咁食怕唔怕唔消化,醫生話會,因為始終雪雪未有牙,唔會咬到d野好爛先吞,所以佢教我為有張d食物剪碎d俾雪雪食,同埋食多d生果(例如:橙),飲多d水,咁就會好d~
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

yuki,

臭b之前未開始唔肯食野佢都有食大人飯架~
其實我覺得佢自己食到即係代表佢身體消化既機能都OK~
佢果時只食大人飯添呀!!真係唔駛比"送"佢都食到1大碗飯...
至緊要晴晴鐘意食又食唔少~又屙到就應該冇問題啦~

臭b到佢11個月開始出左下面2隻牙後就食唔到一餐飯仔/粥,我地食飯時佢又要埋黎食幾啖...唔比佢食就大叫大喊,但如果比半碗飯加菜呀果d佢又唔肯食...佢只係為左過下口瘾囉我覺得~
佢真係食幾啖就含住死都唔肯再食,同埋半個鐘,我比半個鐘時間佢真係唔再食我就唔餵,因為如果係等佢真係試過等成個幾鐘佢都重含住啖食物,激到我屎!!
所以...我好心灰...見到你地好多10月bb都食到飯仔....我d奶粉...差唔多每個月都要叫一箱呀...真係好唔慣阿仔咁樣...到依家我都不斷嘗試...最比面我就係13個月有一日突然食左一碗野之後就唔肯再食...你知啦,飯仔都好有營養架,又有菜又有肉,有唔同既營養家嘛!!
淨食奶我真係覺得唔得,有d接受唔到,但奈何個衰仔係要玩野...我依家日日都會窯飯同買菜,肉果d整好晒,再剪好晒...佢唔食就算,我食!! :tongue:

大宅

多謝你地既意見, 咁我會多d留意晴晴既便便先, 至怕佢消化唔到.

kawai ,
咁你平時有無keep 住畀d 清熱消滯野凱豐飲呢?
我大約一星期就會畀一次開奶茶沖劑佢飲, 每次半包開4安水. 之前晴晴都肯飲晒4安, 可能而家我有畀bb果汁佢飲, 佢就開始唔多肯飲. 另外我又會每個星期都會煲一壺紅蘿白米水黎開奶, 婆婆話米水有助清熱消滯, 飲左佢又好似胃口特別好d咁.
我覺得而家bb成日要食大人既食物, 都算食得幾雜, 所以都會keep 住畀d清潤既野畀佢地飲, 等佢地無咁熱氣.
同埋我地既bb 已經唔再係bb, 識得分好唔好食啦, 所以食物方面都要花d心思, 每星期都會有一兩日食通粉或者米線, 咪一味食粥, 食得多都會厭架嘛, 好似我地大人咁, 食得多飯都想剧番次扒啦!
yuki

大宅

唔好心灰啦...總有一日佢會食飯,仲食得快過你添架~ 佢係咪懶咬野,所以中意飲奶多d?
kawai928 寫道:
yuki,

臭b之前未開始唔肯食野佢都有食大人飯架~
其實我覺得佢自己食到即係代表佢身體消化既機能都OK~
佢果時只食大人飯添呀!!真係唔駛比"送"佢都食到1大碗飯...
至緊要晴晴鐘意食又食唔少~又屙到就應該冇問題啦~

臭b到佢11個月開始出左下面2隻牙後就食唔到一餐飯仔/粥,我地食飯時佢又要埋黎食幾啖...唔比佢食就大叫大喊,但如果比半碗飯加菜呀果d佢又唔肯食...佢只係為左過下口瘾囉我覺得~
佢真係食幾啖就含住死都唔肯再食,同埋半個鐘,我比半個鐘時間佢真係唔再食我就唔餵,因為如果係等佢真係試過等成個幾鐘佢都重含住啖食物,激到我屎!!
所以...我好心灰...見到你地好多10月bb都食到飯仔....我d奶粉...差唔多每個月都要叫一箱呀...真係好唔慣阿仔咁樣...到依家我都不斷嘗試...最比面我就係13個月有一日突然食左一碗野之後就唔肯再食...你知啦,飯仔都好有營養架,又有菜又有肉,有唔同既營養家嘛!!
淨食奶我真係覺得唔得,有d接受唔到,但奈何個衰仔係要玩野...我依家日日都會窯飯同買菜,肉果d整好晒,再剪好晒...佢唔食就算,我食!! :tongue:
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

大宅

好媽媽勳章

kawai928,

你唔使驚佢唔夠營養喎,我姪仔而家2歲5個月,除左麵包之外,就係奶,佢都係唔肯食飯架,所以激到我阿嫂死,試過一晚半夜三更起3次身,3次都要食奶,唔俾佢就發癲勁喊,可以喊天光架,所以都冇晒佢符,而家我阿嫂已經放棄左,俾飯佢食,食就食,唔食就算,費時煩喎~不過好得意,我姪仔係我同我媽咪度,就好肯食飯,可能有我大女陪佢食啦,有差唔多年紀爭吓,會好D掛~
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

大宅

kawai928
我完全明白你的心情,因為我囡囡都係咁.咩都唔食,剩係對奶有興趣.食粥仔最叻果次,都係食到半碗bb碗咋.我都試過比爛飯佢食,一樣唔食,比我地大人飯啦,又吐番出黎.咁試下比通心粉呀,烏冬呀,abc粉呀,通通同我啜哂d湯再吐番出黎,我就黎比佢激c喇.每次要餵佢食野,我個頭就痛喇

等待驗證會員

哈,咁攪笑,識啜哂d湯再吐番出黎,其實你囡囡真係好鬼叻就真,我隻衰妹仔同你吔d囝囝囡囡就剛啱相反,佢好like食固體嘢,奶就喂到我發顛,我反而廉佢飲奶小囉!

pamila 寫道:
kawai928
我完全明白你的心情,因為我囡囡都係咁.咩都唔食,剩係對奶有興趣.食粥仔最叻果次,都係食到半碗bb碗咋.我都試過比爛飯佢食,一樣唔食,比我地大人飯啦,又吐番出黎.咁試下比通心粉呀,烏冬呀,abc粉呀,通通同我啜哂d湯再吐番出黎,我就黎比佢激c喇.每次要餵佢食野,我個頭就痛喇

大宅

carlson咪又係對奶最有興趣, 一係食大人嘢....激死我
歡迎進入Carlson BB => 相簿 +新加入的Blog
Carlson 媽媽卡臣媽放棄了廚藝學院學做西式包點學徒喇!!, 真可惜!

複式洋房

Marcus仔除左杰粥/yoghurt/罐裝BB果蓉外,其它如cake/ bread/discuit 乜都吾吼,"lam"一啖就扁嘴令歪面...

佢伯娘試過成功"劑"到D cake落佢個口,佢即刻"捲利"作嘔(但冇真係嘔)...自此之後99就冇比佢試...吾好話其它大人food...

唉,Marcus仔已經係1個有8隻牙仔既15個月人仔啦...重係乜都冇得食...

子爵府

YUKI,

查寊我懶得打咁多喳...粥仔/飯仔/粉類(ABC粉,通粉,意粉,螺絲粉,星星粉等等),烏冬,米線等等等等我都有試過~
由6個食粥仔仔開始我都係2日換一種味道~
但...佢係特別在由11個月出到下面2隻牙開始就唔肯食...
我懷疑過...係咪因為佢出牙出得咁快所以咁辛苦...因佢11個月開始...15個月已經出左8隻...唔知係咪佢遲過人出但又出得快,即係谷到好行所以牙肉果d唔舒服就唔鐘意食硬野囉...
打1歲針時已經同健康院姑娘講過...
佢既理論就係...
之前一杯米煲到2碗粥,咁佢食到電幾粥,依家一杯米煲到一碗飯,咁佢食幾啖其實已經差唔多等於一碗粥....喎...
我唔知佢咁講岩唔岩...佢又叫我,如果佢真係食左幾啖唔食都唔好再開奶比佢...
但我話佢真係1啖起,3啖止!!
姑娘就叫我試...
但我試左...仍然冇用...真係試過的起心肝餓鬼佢...都係唔肯食...咁做阿媽又點忍心咁餓佢咁耐喎...我成日都覺得佢瘦左好多...同埋佢唔夠高囉...佢不嬲都係身高體重50線以上,唔記得左實際邊條線...75掛...但1歲時...體重繼續直線上升,但身高...直線下降...跌左落50線下面...令我好擔心囉...
所以依家暫時我都係...夠鐘食奶時間仍然都會比食物佢食...但如果食得少幾啖就開奶開平時飲既份量~食到6,7啖我都開少...開6安到...開少成2,3安喇~
唯有咁樣慢慢睇下佢會唔會自己愈食愈多啦~
我真係唔想睇住佢瘦...唉...做阿媽...真係唔知點做先至真係"岩"~

子爵府

最愛=貓仔 寫道:
唔好心灰啦...總有一日佢會食飯,仲食得快過你添架~ 佢係咪懶咬野,所以中意飲奶多d?

我有咁諗過~
因佢出牙真係一出就巴巴聲...唔知係咪因為咁樣牙肉唔舒服唔想咬野...
一係就係懶咬野囉~
但佢細個時又唔燧咁,9個月開始都有食下大人飯仔/烏冬/粉果d架喇!!
係真係一出左下面2隻牙就係咁喇...所以我想佢快d出埋大牙可能好d掛... :lol:
不過我真係...日日煮野比佢食之後餵完唔食果下好鬼灰...不過我仍然會嘗試囉~冇計啦...鬼叫係佢阿媽咩~

子爵府

[quote]
小巫女女 寫道:
kawai928,

你唔使驚佢唔夠營養喎,我姪仔而家2歲5個月,除左麵包之外,就係奶,佢都係唔肯食飯架,所以激到我阿嫂死,試過一晚半夜三更起3次身,3次都要食奶,唔俾佢就發癲勁喊,可以喊天光架,所以都冇晒佢符,而家我阿嫂已經放棄左,俾飯佢食,食就食,唔食就算,費時煩喎~不過好得意,我姪仔係我同我媽咪度,就好肯食飯,可能有我大女陪佢食啦,有差唔多年紀爭

子爵府

pamila 寫道:
kawai928

pamila,

咁臭b又唔識啜晒d湯咁叻~
佢係直頭食2啖...第3啖果啖就含住9世都唔肯吞落肚~
佢一咁做即刻死都唔會再繼續食...
有時好

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

琳琳bb而家出緊牙但係冇影響佢食慾,佢最慘係冇得食 ,好早8~9個月佢就試大人飯,好咬口佢好鍾意,而家我哋食飯都會預埋佢,多數俾魚同菜佢揸住食,不過奶同粥都係主糧.

複式洋房

我琴晚食橙時見個橙咁甜而Marcus仔又望住我食,咪"摵"1條橙肉比Marcus仔試下,試左幾次先放到入佢口,佢又係即刻"那"埋塊面,但"妹妹"下又冇野...但99見剄佢"那"埋塊面就話我-吾好比佢啦,一陣連D粥都嘔番出黎牙!你個仔要2yr先食到其它野嫁..."
<br>
<br>明明個仔都肯食,我吾忿氣"摵"多幾條橙肉Marcus仔食,但佢擰歪面吾釆我...
<br>
<br>

大宅

SmonaChan 寫道:
我琴晚食橙時見個橙咁甜而Marcus仔又望住我食,咪"摵"1條橙肉比Marcus仔試下,試左幾次先放到入佢口,佢又係即刻"那"埋塊面,但"妹妹"下又冇野...但99見剄佢"那"埋塊面就話我-吾好比佢啦,一陣連D粥都嘔番出黎牙!你個仔要2yr先食到其它野嫁..."
<br>
<br>明明個仔都肯食,我吾忿氣"摵"多幾條橙肉Marcus仔食,但佢擰歪面吾釆我...
<br>
<br>

我bee bee食橙, 提子, 雪糕都係"那"埋塊面, 但又要問我攞食 :lol:

大宅

CINDY,
HA HA, 晴晴又係咁, 至like 食橙, 木瓜就試左一次之後就吐番出黎, 而家一見我地食野就飛樸埋黎, 我直頭畀一舊舊橙肉佢"梅", 又係"

子爵府

yuki,

最弊我屋企位大哥佢4個月開始食糊仔到6個月食粥,9個月食飯仔都好好地架!!
一食食成差唔多2個大人碗!!
係一出牙就唔肯食...有時真係好想喊~
不過我呢度又冇人話我既,我媽都知,因為佢餵過臭b佢真係唔食的,都冇話我~
但我覺得過唔到自己...一諗起佢唔肯食野就有d心up,眼濕濕~ :cry:

大宅

kawai928
唉~~~總之我地呢d唔係好肯食野o既bb媽咪,真係要好有耐性,又要好有阿q精神先得.如果唔係,見到自己一番心機煮出黎o既野,bb一d都唔欣賞,仲要食到喊.真係好大打擊.
我地唯有繼續努力,希望用冇限愛心,另佢地食慾增加啦.
不如我地d bb可以食粥黎當正餐時,上黎報一報喜啦.

首頁

尾頁

跳至