自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你點睇?....

有反對派立法會議員以「約三百名市民」的名義,在香港兩份報紙和台灣《自由時報》聯署刊登廣告,打出「反自由行、反中國化、反赤化」口號,倡議「源頭減人」,將社會問題歸咎新移民,觸發涉歧視新移民風波。實際上,排斥新移民既不人道又不利香港發展。「單程證」是體現兩地「家庭團聚」的重要基石,「源頭減人」剝削兩地婚姻家庭盡早團聚的權利,違反人道主義精神。香港今天有這樣突出的成就,原因之一就是因為香港是一個移民社會,正如美國一樣,移民常帶來新的刺激和能量,排斥新移民不利香港發展。

香港從來便是一個移民社會。從開埠以來,香港人口中常常佔去一半以上是內地移民。事實也證明若不是第二次世界大戰後有這麼多擁有才幹和資金的企業家移民來港,並加上眾多年輕力壯的移民不斷來港,香港不會有今天的繁榮。

現時是每日一百五十人.
可參閱以下網址
1. 大陸新移民來港的歷史與現況-特區政府及社會服務機構的回應 黃富強
SWIK - 社會褔利資訊網
http://swik.socialnet.org.hk/SWIKPortal/DesktopDefault.aspx?tabIndex=3&tabid=50&ItemID=443
() 八十年代初期至今的移民情況
基本法第二十四條列明香港居民在內地所生的孩子在九七年七月一日後將可擁有香港的居留權。香港政府遂於一九九五年年初把移民配額增加至一百零五人,及後再提升至一百五十人。此舉無疑可以減少積壓已久的民申請個案,但與此同時,卻為香港社會及新移民本身帶來沉重的壓力和不少個人生活適應上的問題。

男爵府

我覺得如果佢地自身可以做到獨立,唔需要領取香港任何資源,
做好自己言行舉止,唔好失禮人
我絕對唔歧視佢地

伯爵府

第一, 落黎團聚, 點解唔上去團?
第二, 政府入個D人既質數係點? 有眼睇....

唔好再用上一代個D黎比呀, 跟本就唔可能比, 上一代個D好辛苦捱反黎, EVEN李+X, 佢今時今日咁有錢都係佢自己捱反黎, 依家個D新黎既點呀?? 有屋住都嫌3嫌4...送埋錢比佢地落黎, 咁又對唔對得住人呀??

Miulo    發表於 13-10-19 12:08
Miulo    發表於 13-10-19 12:08
Ocean11    發表於 13-10-19 10:42

大宅

回覆:香港人, 我們如何看內地新移民

如果黎到會做野,唔洗拎綜緩,係無問題。

學習平常心

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

男爵府

回覆:香港人, 我們如何看內地新移民?

岐視無文化的人加社會寄身虫。。咁岩大部份係b6....

世界上有許多事情必須做,但你不一定喜歡做,這就是責任的涵義<<馬克思>>

伯爵府

一句到尾, 個個扑落嚟香港做乜?! 大家心照啦, 講到香港咁差D香港人又咁差, 無著數仲落嚟? 唔好講笑啦, 咁清高就唔好嚟啦!:pppp::pppp::pppp:

男爵府

如果來到做野,投資生意,製造就業,唔好炒高晒啲樓,唔搶我地資源,我冇所謂

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我同意要收緊單程證配額同取消一簽多行,另外要取締雙非福利

cnynicole  AGREE!  發表於 13-10-19 12:23
birdbird  同意!  發表於 13-10-19 10:48
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

歧視黎搶蝗蟲!:pppp:

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

佢地學識尊重我地的文化, 係首要條件, 但係香港已經實在太擠迫, 根本配套都唔足夠香港人自己, 要容納埋佢地.........

水晶宮

問題係, 現在150個單程證, 有幾多個是有資產及教育程度審查,
呢班人移民來到香港, 並不是香港的負累, 而是一個新力軍?
其他國家的移民政策都要審核移民人士的家庭背景與財力,
目的就是不想引入負資產到自己國家嘛.

現在, 香港就是輸入貧窮,
造成大量的房屋, 教育與福利需求.

單程證的審核, 必需要檢討.

伯爵府

佢地做埋D行為令人歧視佢地, 唔係人地想歧視佢地囉....

講野調轉黎講 :pppp:

水晶宮

:pppp:都唔明,團咩眾呢~
應該同其他國家咁,要團聚就慢慢申請,唔係指定每天放幾多個人落黎
團得個b6仔女,又要團個b6老婆,跟手團晒b6一家。

男爵府

回覆:babyhowie 的帖子

自生更生,歡迎

男爵府

醒目開學勳章

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20131019/18470430

複式洋房

佢哋黎係個事實, 其實香港可以在政策及行政可以做好D架,
可以參考其他國家架, 加拿大做公民要考試架。

佢哋入咗黎,都冇好的配套,例如:幫佢哋學吓我哋D文化,
教佢哋盡公民責任等,唔適應, 黎咗都唔開心啦!都冇用啦!

從前香港边有咁福利, D人咪勤力D囉,不過從前個社會,
又好似多D機會喎。

象牙宮

birdbird 發表於 13-10-19 10:51
問題係, 現在150個單程證, 有幾多個是有資產及教育程度審查,
呢班人移民來到香港, 並不是香港的負累, 而是 ...

有錢. 有學歷. 內地有生意人. 移民來到香港, 反而不住香港...

150個單程證, 背景多數係 貧苦. 香港就是輸入貧窮的. 房屋, 教育與福利需求超大.

不給佢入, 民主派, 又說歧視 ... 真二難.

150個單程證 有分类.
單非
家人團聚
獨立

單非來源 港男 愛娶 內地女. 數目超大....

citty  剛剛有個親友個23歲仔娶咗個內地女  發表於 13-10-19 12:05
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

十幾廿年前係街上唔小心碰撞,邊個錯對都好,彼此都會講聲sorry,而家,就算唔係自己錯都好,往往我講左sorry,對方無反應或眼啤啤。
唉…

男爵府

引用:Quote:birdbird+發表於+13-10-19+10:51+問

原帖由 333s 於 13-10-19 發表
近年港女娶內地男已好多。

333s  好事. 港女嫁內地男... 住港?  發表於 13-10-19 11:56

首頁

尾頁

跳至