自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

唔會, 但佢地讀到我都會盡能力供佢地讀

男爵府

讀書好難要求,因為無得迫~~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:你哋會唔會要求子女一定要讀到書,升到上大學??

一定唔會,中3或中5都可以。

公爵府

kat0318 發表於 14-3-27 08:40
我個年代美國已話大學生無工做, 要掃街.
我怕到阿仔年代, 讀大學係超基本, master都係基本, 博士可能先gua …
係,我都係咁同阿仔講,我叫佢疊埋心水預備讀到博士

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 啫喱黃 的帖子

我最驚就係出呢的大學生,心頭高能力冇,我情願佢冇讀大學而學會腳踏實地做人。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

吾會,但求兩個仔健康,快樂成長就夠,
我本身都吾系一個讀到書ge人,随緣

珍珠宮

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:Tungxxk 的帖子

好慶幸我有對咁嘅仔女,一個剛上大學,一個就攞埋獎學金去外地讀埋個博士學位。
我從來都冇迫佢地一定要讀大學,佢地全部都係自己努力讀書,最難得係佢地兩個可以根據番自己興趣讀自己鍾意學學系。
做媽媽嘅,更係想睇到自己仔女有好前途,唔係要佢地養我,淨係想佢地日後嘅路比較易行。

樓主你得16歲,希望你諗下自己日後條路想點行,set好左目標,就向目標進發。

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

時代轉變,當佢大個時可能大學係要必讀了

抱怨只會使人發瘋,
報恩才會使人發奮 ❣

大宅

畀面勳章

想就當然想
但唔會迫
我會說晴比佢知點解媽媽有咁既想法

男爵府

讀得到咪讀囉,讀唔到都冇得逼既,而家都多左好多出路啦,唔一定要讀大學先好

禁止訪問

引用:如題,即使子女讀書唔叻,興趣唔大

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

想就想..
不過佢開開心心, 健康, 做個有用既人..
唔洗我擔心都好好..
唔好宅係屋企

伯爵府

個個父母都想,不過仔女做唔做到又係另一回事,想當年我讀書勤奮,不過天資有限,上唔到大學,但父母無俾壓力我既,上到就上

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:如題,即使子女讀書唔叻,興趣唔大

原帖由 Tungxxk 於 14-03-26 發表
如題,即使子女讀書唔叻,興趣唔大
呢個係禾期望,希望企哋可以繼承媽咪喺同一間大學畢業,不過當然唔會迫企哋啦~

simple is the best~

公爵府

don't let the children regret when they grow up that they miss the chance to enter University

伯爵府

會希望,唔會強迫

大宅

回覆 mugtaitai 的帖子

但是我雙親他們兩個都是學院畢業出來的,講緊幾抬年前畢業喎,而我細老,他大學時,不肯讀第二年,叫我媽買BENZ 跑才肯讀,我叫亞媽不好咁順灘,要乜買乜.他讀書是他自己將來的幸福,點知亞媽話我小氣,妒忌細老,她不知道她這樣會種壞個仔,現在正在受緊氣,有孫無得湊,有仔無得見,財產轉哂給亞仔之後

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

mickey0721 發表於 14-3-27 11:25
時代轉變,當佢大個時可能大學係要必讀了
其實而家都差唔多係.
董伯伯時代, 已改左讀大學人數指標, 佢地set左目標係六成適齡學生可修讀到"大專"程度, 以前目標係2成以下入讀到"大學", 所以先衍生左副學士呢樣野.

而家佢地又加大左大學收副學士學額.
將來真的可能讀大學係必須.

子爵府

BK Milk勳章

我覺得學一種專業技能仲實用過大學畢業. 例如護士, 維修, 會計等等...好過讀咩心理學, marketing....我朋友讀完都搵唔返學過的工種. 有一個讀marketing, 讀完搵唔到工, 去牙醫診所做part time, 做做下決定考牌做牙醫助理....目標清晰可以慳返好多時間.
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

希望讀到

首頁

尾頁

跳至