時政擂台

跳至

首頁

尾頁

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 +3金熱血 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 爸B勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

所有錯版熱門時事及政治討論主題,會被移往時政擂台,包括任何離題而演變成討論時政的主題,管理團隊擁有移動主題的最終決定權,國民不得異議。屢次刻意發表錯版時政主題,可被警告或封戶。

本錯版時政主題是受到基本版規及時政擂台版規所規管,以上參與錯版討論的國民敬請留意,一旦留言,表示已了解及同意遵守時政擂台版規,日後如發生任何糾紛或發現違規行為,不得以原帖是發表於時政擂台以外之版塊,作為辯解理由。

大宅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章

回覆樓主:

小時不吃苦,不努力,長大只會更頹

子爵府

向小學生灌輸歪理思想,有不滿就罷課罷讀,不要自我檢討,什麽都是政府的錯,從小教育,製造將來又一批偏激青年,正是政棍將來利用來禍港的新力軍。

伯爵府

引用:傻的嗎?+邊會真係有人亂做搵學校同仔女既前

原帖由 廷廷媽 於 15-11-30 發表
傻的嗎? 邊會真係有人亂做搵學校同仔女既前途較飛?
呢班人根本為搞事而搞事, 如果佢地有比TSA更好既想法, ...

禁止訪問

醒目開學勳章

回覆:亂考?罷課 ? 咁樣教仔女

男爵府

熱血勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

如果全港超過一半小學生亂考、罷課,咁就取消啦。唔好小貓三四隻就代表全港小學生。我有2仔都是小學生一定唔會參加。

男爵府

亂考?係咪想做低啲分數,對政府做成壓力?係就好笑喇,

須知道一份卷想攞100分,故之然要識答晒,
如果專登想考0分,都係要識晒先做到,
如果亂撞,總會撞中答案,好難0分架。

罷考好啲,保證0分架。

水晶宮

引用:咁教仔女,小五小六程分試都亂考同罷課,我

原帖由 200yan 於 15-12-03 發表
咁教仔女,小五小六程分試都亂考同罷課,我就話你叻
我諗經呢役,D小朋友唔駛教都識乜試都亂嚟啦

男爵府

亂考只會累死自己間學校,恐怕有轉校潮,校長頭痕

大宅

我2個小朋友都未夠秤考TSA. 我對呢個試暫無意見亦很遙遠。有朋友話因為深過學校考試所以應取消, 我有疑問當年會考都係拉curve, 年年深淺有別, 無話幾分為合格。大家都用左咁多年無complain。唔多明TSA深過學校係咩意思。
不過我絕不會灌輸亂考/罷課思想俾小朋友。我唔擔心佢地對學習態度都擔心有報應到自己身上。呢班父母真令我費解

伯爵府

引用:亂考?係咪想做低啲分數,對政府做成壓力?

原帖由 chankawa 於 15-12-03 發表
亂考?係咪想做低啲分數,對政府做成壓力?係就好笑喇,

須知道一份卷想攞100分,故之然要識答晒 ...

子爵府

到最後,果然又係\"叫人地仔女去\"。唔知呢位大埔區家長王先生自己仔女有無罷課?

罷課抗TSA 被點名三小學稱暫無學生參與

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20151208/bkn-20151208113621982-1208_00822_001.html

【on.cc 東網專訊】 全港性系統評估(TSA)引發的操練文化爭議不斷,有大埔區家長早前在網上發動今日起一連三日罷課,以向港府施壓爭取取消明年小三TSA,又點名指區內最少有三間小學的家長響應,包括天主教聖母聖心小學、港九街坊婦女會孫方中小學及大埔循道衞理小學。不過,該三間小學今早統計學生出席情況後均表示,並未發現有學生罷課的迹象。

孫方中小學校長盧秀枝回覆東網查詢時表示,今日有8名學生缺席,除了其中1名學生外出參加比賽外,其餘7名學生均告病假,當中有三人來自小一,另小二、小四、小五及小六各有一人。她指,校方認為今日沒有出現學生罷課的迹象。

天主教聖母聖心小學副校長黃光照亦稱,今日有4名學生缺席,全部均有請事假或病假,亦沒有學生家長以罷課為由替子女請假。而大埔循道衞理小學亦指,今早沒有罷課個案。

而有份參與商討罷課行動的大區家長王先生表示,要下午才可得知最終有多少家長參與罷課。

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

csdenis 發表於 15-12-8 13:03
到最後,果然又係\"叫人地仔女去\"。唔知呢位大埔區家長王先生自己仔女有無罷課?

罷課抗TSA 被點名三小 ...
又係咁...
明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

首頁

尾頁

跳至