自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原文章由 KITKITDaddy 於 08-10-16 16:30 發表

既然唔睇好, 何必放一半呢?

純用BREAKEVEN去計:

(沽一半)
當50元買2000股 = 100000
25元賣1000股 = (25000)
15元買 1666股 = 25000 (撇除lot size)

現持有股數: 1000 + 1666 = 2666
breakeven price = $100000 ...

嗯嗯~~

我覺得賣一半係心理作用大於一切!!

唉~~ 其實唔係好想同我媽講呢個話題, 因為佢買之前我提過佢架啦, 不過唔聽, 可能覺得我係外嫁女(平時又冇呢d態度), 又或者佢真係鍚我妹多d掛~ (佢諗住用呢筆錢, 5年後比我妹做嫁妝結婚用, 我結婚果陣都冇呀....)

唔講, 我又覺得過唔到自己果關.... 好似明知前面有個氹都唔話佢聽咁.....

而家再提, 叫佢賣晒佢, 等低位買, 真係落到低位就話咋.... 如果升返, 肯定被人省!!

唉~~ 女兒難為也!!

ps, 我都係純粹吹下水!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

水晶宮

其實我心目中, 1800 上番8蚊我想沽晒手上那2000股, 941 上番100蚊 (睇怕都好難) 沽左手上的1000股

那麼1800 蝕12000
941 蝕35000

[ 本文章最後由 上校車 於 08-10-16 16:39 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 KITKITDaddy 於 08-10-16 16:35 發表

佢都痴痴地~~ 真係鬧上法庭, 未必一定銀行輸哂, 甚麼叫合約精神, black & white 再加 signatures呀!! 雷曼苦主要搵証據去prove 被銀行誤導都好困難!! ...

而家佢係咪想出口術啊? 定係做d樣比d苦主睇, 政府"幫緊"佢地架啦?!

禁止訪問

子爵府

原文章由 KITKITDaddy 於 08-10-16 16:30 發表

既然唔睇好, 何必放一半呢?

純用BREAKEVEN去計:

(沽一半)
當50元買2000股 = 100000
25元賣1000股 = (25000)
15元買 1666股 = 25000 (撇除lot size)

現持有股數: 1000 + 1666 = 2666
breakeven price = $100000 ...

嘩...你條公式我要時間消化丫. 不過我岩岩set左24.6放2000先. (因我當初上網買鬼迷咁按多個零丫 ) 若果放到. 即刻無40k. 救命丫.mouth:

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 KITKITDaddy 於 08-10-16 17:03 發表

您o既出發點都係為媽媽o者

多謝~~ 或者今個星期日飲茶時提下佢啦~~

禁止訪問

子爵府

原文章由 KITKITDaddy 於 08-10-16 17:14 發表

唔係好明

我$48.6入丫嘛..e+上網set左$24.6先放2000. 咁我每股蝕$24x2000=$48k . help!! 唔止蝕40k tim 丫.

男爵府

More companies are collapsing!

2008-10-16 HKT 17:30
本 港 上 市 公 司 合 俊 集 團 在 東 莞 的 玩 具 廠 倒 閉 , 導 致 數 千 名 工 人 上 街 , 立 法 會 議 員 梁 君 彥 表 示 , 中 小 企 正 面 對 金 融 海 嘯 , 如 果 全 球 經 濟 持 續 衰 退 , 倒 閉 潮 可 能 會 持 續 。
梁 君 彥 表 示 , 由 於 內 地 加 工 貿 易 政 策 及 法 律 的 改 變 , 令 珠 三 角 的 營 商 環 境 惡 化 , 業 界 年 初 已 預 計 會 有 過 萬 間 廠 商 倒 閉 。 合 俊 玩 具 廠 是 東 莞 樟 木 頭 最 大 玩 具 廠 , 《 南 方 都 市 報 》 報 道 , 昨 晚 深 夜 左 右 , 樟 木 頭 法 院 開 始 封 廠 。 報 道 引 述 工 人 說 , 廠 方 自 8 月 起 已 沒 有 出 糧 。 有 供 應 商 則 表 示 , 合 俊 的 老 闆 上 星 期 六 離 開 工 廠 後 未 有 露 面 。

男爵府

我好佩服d人搞廠架, 廠佬同果d炒炒買買既行業唔同, 困難又特別多, 而加執一間最大既, 跟住嚟唔知仲有幾多.

原文章由 WYmom 於 08-10-16 18:17 發表
More companies are collapsing!

2008-10-16 HKT 17:30
本 港 上 市 公 司 合 俊 集 團 在 東 莞 的 玩 具 廠 倒 閉 , 導 致 數 千 名 工 人 上 街 , 立 法 會 議 員 梁 君 彥 表 示 , 中 小 企 正 面 對 金 融 海 嘯 ...

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

禁止訪問

男爵府

今日又嚟,午後跌過千,52週新低

[ 本文章最後由 山SANDRA渣 於 08-10-22 14:42 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至