自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我覺得⋯⋯表妹幾年後先結婚⋯⋯
佢收入又低⋯⋯
不如考慮一下,表妹現在 申請公屋 ⋯⋯

大宅

reego 發表於 17-2-27 08:00
表姐搬出去住,驶費大咗,又要供樓,人都會有小心眼,見父母偏心细妹,而自己一人在外,駛費開支大咗,人變 ...

唔同住比少d都好正常呀。

男爵府

回覆 sabun 的帖子

你表姐好人有好報架,有時冇男人仲好, 自由自在...

不過, 如果有咁打算, 表妹係咪會負担多少少家用, 表姐可以比少D嗎? 如果佢父母層樓都供完, 之後又搬出黎住, 我覺得之後可以比少几千屋企...

另, 佢每月駛2萬都好多下喎, 呢几年慳少少儲多個錢, 自己一個人, 每月駛一萬都好夠用喇...

以佢咁高收入, 買樓應該冇問題, 但唔好打算買太大或新樓, 管理費好貴, 要預埋第日退休後生活費.

子爵府

你姨媽有冇攪錯,
有你表姐個咁孝順女,
仲諗住要佢搬?
咁唔好收2萬家用LOR!
講真就算同住我都唔覺得搵6萬要俾2萬家用!
唔怪得你表姐比例上儲得咁少!

子爵府

lazywife 發表於 17-2-26 17:11
睇曬全部。。真心替你表姐陰功,你話佢不嬲係衰,咁梗係拍手掌啦。。但一世好人,連屋企人都蝦到佢上心口, ...
同意,
連屋企人都蝦到佢上心口!

男爵府

BKsquare 發表於 17-2-25 21:25
再睇多d
原來勁偏心

真痴線, 表姐人品太好, 比男人騙財, 而家連自己呀媽都想打自己主意, 唔同住比一萬家用都多, 你姨媽唔係想收兩萬家用再叫表姐出去住
其實無兒無女, 某程度我同意租樓架, 自己舒服d, 老左選擇間正d 的老人院ok 架, 享受下人生啦

侯爵府

sabun 發表於 17-2-25 19:35
我大表姊一向同緊我姨媽姨丈住,但因表妹幾年後結婚,想搬回家同父母住,咁我大表姊便有可能要出去租屋住, ...
一個月儲2萬, 一年24萬, 5年已經120萬, 上車就一定得, 不過都要睇下佢心意係咩樓, 另外, 一個月6萬, 洗費幾多先? 如果一個月儲3萬, 3年已經過百萬啦.
45歲, 儲5年上樓, 銀行弋應該批, 政府工, 又咁高人工, 易好多.

子爵府

幸福羊寶寶 發表於 17-2-25 22:02
細女女婿乜咁好意思黎住?無出色
同意!

子爵府

叫你姨媽借住40-50萬比你表姐做首期,你表姐可以搵d 4百萬樓,做9成按,月供萬三四左右,供三十年計。每月還1萬比姨媽,3年幾就還完,因為等你表姐儲得嚟,都2、3年後,到時又唔知仲有冇得供三十年。

如你表姐有機會升職的話,去到pt34就有房屋津貼,如見冇機會升,就攞HPS,1個月應有7至8千比佢供樓,可攞十年。

子爵府

pprlala 發表於 17-2-26 01:48
比我咁就搬出去租屋, cut 家用。 四十幾,無仔女, 買間屋做咩, 留黎比個妹一家咩。

單身搵六萬,洗二萬 ...

公爵府

sabun 發表於 17-2-25 19:35
我大表姊一向同緊我姨媽姨丈住,但因表妹幾年後結婚,想搬回家同父母住,咁我大表姊便有可能要出去租屋住, ...

點解表姐表妹唔可以同時住父母家

首頁

尾頁

跳至