自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

mugtaitai 發表於 18-2-8 15:28
冇呀,一個月只有 $200 零用,另外 $800 入八達通比佢食晏。我仔其實好少動用佢自己嘅零用買嘢,佢想要乜嘢 ...

我仔上年部新手機用咗40天, 就如你公子一樣整到入水而死機。佢之後用我地d 舊机 (eg. screen 裂咗) 用咗一年, 我地先至買过部新机比佢。
佢d 同學仔觉得如此安排匪夷所思, 因為佢地成日唔見或跌爛手機, 家長会好快比过部新機佢地用。
老實說, 國際學校d 細路有時唔惜珍惜自己的物品兼食米唔知價。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

mugtaitai 發表於 18-2-8 16:55
佢平時冇乜機會去街使錢,星巴克只係偶一為之,ok 嘅,重要嘅係佢要知道呢杯星巴克背後有父母好多年嘅努力 ...
我覺得問題係佢唔駛點努力,都有d比較優質嘅生活,佢日常生活開支,你哋已經包辦晒,亦無例出駛咗幾多,所以佢完全無呢個世情概念一d都唔奇,反正自己有個溫暖豐盛的家,只是將支出轉移咗喺屋企,而家妳分析完俾佢知,佢應該都會開始諗吓架啦~慳錢換電話呢個概念唔係太適合(因為他選擇帶飯,晏晝錢無理由仲有$800,又話老豆買禮物佢唔要,要折現 即係佢都可以話,讀書/學嘢唔駛幫佢交學費,折現就有2萬啦~),變相佢會覺得果d錢係佢自己應份,第時cut咗,可能就會反面/唔習慣。
反而,原本佢無嘅,要佢付出一d代價,如邊科成績進步10%,加佢零用,有起有跌,會唔會有d動力呢?

最後都要妳夠忍心節制先得

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

luckybaby2011 發表於 18-2-8 14:48
回覆 mugtaitai 的帖子

佢零用錢好多?照計都心中有數架。。。又或者你地環境太好,做幾次義工幫 ...

都係,我舊老闆係上市富二代,佢好似好新奇原來我地食飯係40蚊架嘛,佢係50+歲

仲有覺得我地係第二個世界,幫佢打工

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無話可說 發表於 18-2-8 15:59
我個仔五年級已經比佢知啦! 比佢有錢既慨念

你一向貼地,d仔女自然會知

象牙宮

good_pig 發表於 18-2-8 18:32
你一向貼地,d仔女自然會知

係架,由細比佢知搵錢唔易,生活唔易,希望佢生性D,讀到下書,唔好學我地咁囉 唔係就好似我識人個仔咁,係咁“候”住父母既資產,覺得有三間屋,得兩兄妹,一定有份,所以D成績.....

寶石宮

無話可說 發表於 18-2-8 18:41
係架,由細比佢知搵錢唔易,生活唔易,希望佢生性D,讀到下書,唔好學我地咁囉 唔係就好似我識人 ...

窮家子弟如我,都係靠自己啦

珍珠宮

回覆樓主

我仔好細個就知
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

『量入』『為出』一開始就輸入,唔系而加先教呀?

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你揾一次暑假,唔俾零用佢
叫佢去做下暑假工,就知揾錢要付出幾多,同時俾外人教訓下係好事
我中三做左幾個月快餐店暑期
已經明白左好多嘢

侯爵府

我初中嗰陣已經知道世界係殘酷,無錢會好慘,可能因為當年屋企家境唔好,自己比起其他同學屋企無錢,所以好細個已經知道錢係幾咁重要。你個仔其實好幸福呀,你應該俾到一個良好的生活環境他先無危機感

good_pig    發表於 18-2-8 23:32

伯爵府

想生BB熱投

good_pig 發表於 18-2-8 14:17
咁好易比女仔呃飲呃食架
佢鍾意個女仔,就用自己搵的錢請佢食飯睇戲,買名牌就免了
第時結左婚先

good_pig    發表於 18-2-8 23:32

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

birdbird 發表於 18-2-7 12:25
樓主講果d, 我個初中 仔冇乜概念, 佢只知 佢午餐食$3x , 但佢d 同學仔会花$5x 食野; 佢買波鞋係我地趁特價 ...

認同你,因我女比較早熟,知道有些同學環境比我們差及好,感恩自己擁有,努力做好自己就夠,比佢知詳細情況,只會增加佢壓力。

公爵府

醒目開學勳章

mugtaitai 發表於 18-2-7 12:44
你講中要點,我就係希望我仔知道咩人有咩生活水平,或者佢要咩生活就要做咩人,要做咩人而家就要點努力。但 ...

帶佢去做下義工,探訪老人,探訪低下階層小朋友

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

記得自己細個家境唔係好差
但得好少零用
同同學出街都冇錢買野食俾人笑
依家自己出身
一樣俾返好少家用父母
佢地搵我同人比較都會話少
但我高興
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

大宅

回覆樓主:

我兒甥15歲去左外國做交流生一個月,深深體會到在家千日好,平時嫌3嫌4,出到去冇人就曬佢,home stay食物唔啱食就餓住個肚,短短一個月瞬間成熟懂事左好多~

有能力Jm真係可以考慮送仔女做交換生體驗一下!

公爵府

capricornbb 發表於 18-2-8 17:08
我覺得問題係佢唔駛點努力,都有d比較優質嘅生活,佢日常生活開支,你哋已經包辦晒,亦無例出駛咗幾多,所 ...
你講得有道理,如果佢今次係要求買一樣可有可無嘅玩具,可以用你提議嘅方法,但手機而家對中學生來講幾乎係必須品,佢手機壞左之後,屋企有部好舊嘅比佢用住先,但真係舊到好多 app 都裝唔到,所以唔係長久之計,佢唔用“自己”錢買,我哋都係要買比佢,而家點都叫做要佢自己做返 d 嘢,多少有返 d 犧牲(冇得同朋友仔一齊買午餐食,冇左份聖誕禮物,etc),希望令佢比較珍惜手上嘅嘢

公爵府

Okayama 發表於 18-2-9 09:44
我兒甥15歲去左外國做交流生一個月,深深體會到在家千日好,平時嫌3嫌4,出到去冇人就曬佢,home stay食物唔 ...
呢個仔古惑貪玩,好容易群到曳朋友,真係要金精火眼咁睇實佢,睇少眼都出事,我唔敢放佢出去,要出去我一定要跟埋一齊

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

mugtaitai 發表於 18-2-9 12:31
你講得有道理,如果佢今次係要求買一樣可有可無嘅玩具,可以用你提議嘅方法,但手機而家對中學生來講幾乎係 ...
咁其實你已經做得好好啦~唔係一開始俾新機佢,佢而家應該會更珍惜得來不易的多功能智能新機

子爵府

mugtaitai 發表於 18-2-7 12:05
我仔 13 歲,讀緊中二,最近同佢傾計,發現佢對世道一無所知:唔知而家一個普通大學畢業出來起薪幾多,唔知 ...

一定要比佢知!
想當年,都3X年了,我讀某名校,教Social Studies 的有錢太太,揸波子返工,好惡,但上佢堂係袋錢落學生袋,她不斷提醒,世途險惡,出來工作,人家不會提點你,只會睇你點死,我一直記得,真係遇到這類同事!

珍珠宮

mugtaitai 發表於 18-2-7 12:05
我仔 13 歲,讀緊中二,最近同佢傾計,發現佢對世道一無所知:唔知而家一個普通大學畢業出來起薪幾多,唔知 ...

不過知得太多會唔會灰哂

首頁

尾頁

跳至