自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

今日好開心因為尋日食咗好好味嘅嘢都仲係降!
所以好味唔一定係肥和高卡,要花吓心思找出鍾意嘅食物。仲有keep住晚餐少/無糖和澱粉質真係十分work! 會繼續呢個做法!成功在望!差3.2就達到目標一了

子爵府

au2109 發表於 18-6-28 09:25
加油啊~長期作戰~我目標係練多d肌肉~等肌肉去燃燒脂肪~當然要配合正確飲食同運動~

...

操肌係好事,加油加油

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

大宅

平時星期一至五我都仲可以食得低卡同有營養D,因為可以自己預備食物,但一到星期六日放假要出街食就好難控制

子爵府

anna108 發表於 18-6-29 15:43
平時星期一至五我都仲可以食得低卡同有營養D,因為可以自己預備食物,但一到星期六日放假要出街食就好難控制: ...

都係唔易。唯有帶定,或搵吓有咩啱食
我會帶寒天粉,暖水,沖嚟飲。又帶啲包裝嘅食物。

子爵府

回覆樓主:

近日食到有啲悶,成日去買飯糰食,感覺良好。因為有哂一個幾多卡,好方便計算。所以變咗七仔同飯糰舖常客 咁當然要營養均衡及計住食啱量啦!但飯糰好滿足到我食少少又唔可食咁多 ,又可食唔同款嘅需要
繼續努力!向目標進發

子爵府

回覆樓主:

就嚟減咗八磅嘞
假期一天食,一天就不停行和郁但有控制食,結果可能郁都係多過食,就持續下降

今次減重的新發現係五點後唔好食/唔食咁多澱粉質和動物蛋白,變成早午茶食。晚餐食飽肚低卡的食物,呢樣真係非常work. 因為晚餐後我郁得少。但千祈唔好餓,所以晚餐係食好多食到好飽,但主要係芋絲蔬菜豆,豆腐嗰啲為主。
開始慣咗了!無再心郁郁食炸嘢!午餐都食豐富咗,自然晚餐都想清淡啲。今次又學咗新嘢

子爵府

回覆樓主:

仲有發現輕斷食我唔得!我試咗一日午餐先食到六點定八點後唔食嗰種輕斷食,發現餓到好唔舒服,同埋一忍住唔食出街就大件事,食得仲勁!所以找到啱自己的方法真係好重要!我係唔餓得,成日要食,所以雪櫃和零食櫃都要預備得好好,清走哂高脂嘢,但求就手,一肚餓就有低卡食物。咁一食飽就無咁想嗰啲超高卡嘢!同埋屋企人啲餸我成日都食幾啖,咁就唔覺要戒口,只係食少啲。午餐亦幾豐富,唔講唔知我減肥 希望keep住個勢,繼續去去去!仲有兩磅呢個月又達標嘞喂!跟住我想放慢減,每個月減三磅,持續運動並食得健康加油

子爵府

回覆樓主:

繼續下降中,加油
身邊朋友話自己減唔到,點解,又話自己都係食普通嘢喎
咁我咪問,點普通?
佢話肉醬意粉喎!
我話呢樣超勁喎,肥肉加勁油仲可能係牛油同芝士
除非自己煮,用瘦肉或雞肉加鮮蕃茄少油啦!仲要計住食的份量先知喎!

其實食個雞扒飯少飯走汁去皮去肥, 仲低熱量過肉醬意粉! 仲健康啲添

所以要控制飲食唔可以無呢啲基礎知識

唔識的話,一係食飯團都唔錯,有卡路里計埋出嚟睇到哂,大部份都少油少汁

子爵府

回覆樓主:

其實減肥後食既種類,同食的量,都係多咗。因為要好好計劃食咩,同埋要食多蔬菜,成日食同款悶咗減唔到,所以仲多樣化咗。舊年煮得多啲,好好心機,炒素三絲芋絲,豆腐海帶湯個啲。今年懶咗但求就手,食即食即有八寶粥,海蜇,粟米,罐頭紅腰豆三角豆,涼粉蘆薈嗰啲都唔少,出街食飯糰。芋絲一日一包主要晚餐食,蔬菜有咩買咩,翠玉瓜矮瓜紅蘿蔔。仲有冬菇,雪耳,竹笙。菇類和雲耳都好鐘意食。水果多食火龍果西瓜,香蕉橙間唔中食吓。中間亦有食過炸雞薯條,叉燒飯架! 但都係比之前有節制咁食。總之唔好大於或少於自己的新陳代謝率啦!食到鍾意食嘅嘢,咪唔會忍唔住食太多啦

子爵府

回覆樓主:

剛睇到個4321餐單,都同我食的類似啊喎!
不過我照食西瓜
同埋唔會限深色蔬菜

https://www.weekendhk.com/dining/%e5%81%a5%e5%ba%b7-%e6%b8%9b%e8%82%a5-%e9%a4%90%e5%96%ae-%e9%a3%9f%e8%ad%9c/4/

珍珠宮

anyuser18 發表於 18-6-18 07:37
運動係我一大難關!尤其開始真係感覺慘過擔泥,所以我會試邊煲劇邊做運動,或邊諗菜單邊做,好似無咁無聊。 ...

我6月簡中做emi,coffee,今個7月暫時每日做半個鐘,雙下巴已經漸漸遠離我,食個方面,冇特別計住,不過有收斂左小小⋯

運動真系好重要⋯

子爵府

rex13 發表於 18-7-10 11:12
我6月簡中做emi,coffee,今個7月暫時每日做半個鐘,雙下巴已經漸漸遠離我,食個方面,冇特別計住,不過有 ...

係呀 一齊加油加油

首頁

尾頁

跳至