時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

我會教佢地做人要分辨是非,善惡分明,唔好人云亦云;

奉公守法,勤力,唔好一味等政府幫你,要自強不息;

唔好怨天尤人,更絕對唔可以用傷害人的方法去達到自己目的。

大宅

不要犯法!犯法要受法律制裁!
支持警察執法

我係KaboMa ;-)

洋房

守法市民點解要怕警察憎警察?

呢一刻仲話黑警既人真係唔配做人父母,唔配有下一代!

別墅

回覆 一隻鴨鴨 的帖子

蘋果加港台記者,完全明白晒,謝謝!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

栢栢 發表於 19-8-12 14:05
你會話,暴徒死有餘辜。係,佢哋係要拉!因為,佢地已經作左犠牲的凖備。事實上,至今已有幾百人被捕、起訴 ...

只想問你父母,佢地平時點教你?

大宅

caca0921 發表於 19-8-12 14:14
如果你個仔唔聽話,會唔會亂棍打佢,俾毒氣佢聞

如果我個仔忤逆到搵鐳射筆射我眼, 搵任何攻擊性物品如磚, 垃圾筒, 汽油彈掉我, 放火燒屋, 我都幾肯定我會亂棍打佢, 因為佢都癲左無左人性, 毒氣我就無, 但我絕對會鎖住佢or 趕佢出街

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

每個人都應守法!尊重他人!
晤可以只顧自己感受、利益!

暴力解決唔到問題!
五大訴求根本是不平等條約!

若要人不知 唔好咁低B !  : P

珍珠宮

shumson 發表於 19-8-13 12:12
元朗白衣人拉左幾個啦
你有冇證據話佢哋警黑勾結先,未有足夠證據你憑乜嘢去誣蔑佢哋?
就憑網上流傳?

黃民心盲到要人地相信佢所知既資訊係真, 不停誤傳

今日有大陸客問我公司其中一位同事, 香港最近點? 同事話比客人知: 周圍警察打人, 警察講普通話的, 你知乜事啦....

仲有一位同事, 佢本身覺我暴徒有問題, 但佢老公是深黃, 一傾呢D就會發火, 同事怕左老公, 連穿衣想穿籃色, 老公都罵, 唔比穿

呢D係民主, 呸

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

一句到尾,無非法集會就咩事都無,警察系執法者,無左警察社會大亂

珍珠宮

些文 發表於 19-8-13 14:57
守法市民點解要怕警察憎警察?

係, 良好市民係唔會怕乜引渡條例, 或者警察, 因為呢D係唔關良好市民事

只有黑社會, 賊先會怕差人

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

水晶宮

scorpioc 發表於 19-8-13 15:04
如果我個仔忤逆到搵鐳射筆射我眼, 搵任何攻擊性物品如磚, 垃圾筒, 汽油彈掉我, 放火燒屋, 我都幾肯定我會 ...

我諗我會報警,大義滅親!

大宅

就係善善惡惡的價值觀,
扭曲黑白丶是非不分的暴徒及恐怖分子,喪心病狂,冇為香港建設過,憑什麼可以攪亂香港?

時候差不多,等找數啦恐怖分子!

子爵府

起碼教佢明辨是非,唔好破壞自己所居住的香港,守法,拒絕暴力。唔好同流合污,愛國愛港愛家人!不為黑金而出賣香港!

大宅

你會話,暴徒死有餘辜。係,佢哋係要拉!因為,佢地已經作左犠牲的凖備。事實上,至今已有幾百人被捕、起訴 ...

最基本,做人要守法,唔好做丁蟹,為求自身利益不擇手段影響別人。自己罷工,夾硬阻人,迫人罷工。丁蟹上身

別墅

spikenard 發表於 19-8-12 14:20
咁你係咪教仔個仔扭計要買野時,死lur, 得唔到時, 揼嘢,都係得唔到時,攞架餐打你同你對駡,都係唔得時, ...

大宅

好佩服樓主你仲喺度出post,即係代表你對bk仲有一絲希望, 不過我諗大家都唔好喺度浪費時間, 蒙蔽良心嘅人只會指責示威者嘅暴力就係暴力,警察嘅暴力就唔係暴力,打死人都應該,係示威者抵死,呢個就係雙重標準。
示威者不守法應該受法律制裁,同樣警察不受法都應該受法律制裁,呢啲先叫維護 法治, 而唔係好似而家警察基本上擔心畀人捉到犯規連自己警察編號都唔敢掛喺身,呢啲就係唔專業。
希望警察仲記得佢哋嘅誓詞包括:

"遵從、支持及維護香港特別行政區的法律,以不畏懼、不徇私、不對他人懷惡意、不敵視他人及忠誠、努力的態度行使職權,執行職務"

大宅

唔撐警察,唔通撐黑衣人?
撐黑衣人保護市民安全?
明明搞到依家香港咁混亂就係呢班黑衣人
你睇冇黑衣人去搞事既地方,好似南區、西貢咁,有冇混亂?
本末倒置!
你的理想國度唔係香港的話,請你離開香港,唔好影響其他人!

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

撐警! 撐警! 撐警! 撐警!

大宅

示威者暴力行為一日唔停手,防暴警就會有藉口出黎驅散。
所以你係咪應該先叫暴徒收手再叫政府捉所謂既黑警?
(暴徒=使用暴力行為去示威的人士)
(黑警=確定濫用職權既警察)

我希望樓主都可以是非分明而唔係人云亦歹,警察入面固然有黑警,但示威者入面都有暴徒!
請唔好有一枝竹打沉一條船,警察入面係有好警察,同樣,示威者入面都有和平既示威者!
製造警民衝突,社會撕裂既係邊個?唔該用腦諗下。

複式洋房

根據hk01報導的721事件,《被問及為何以涉嫌非法集結罪、而非傷人或襲擊等罪名拘捕涉案者?以及為何728上環衝突可以在短時間內起訴暴動罪、而元朗襲擊則遲遲未作檢控?陳天柱稱,警方就每案件不同案情會有不同調查方向,指今次案件經徵詢律政司意見,按非法集結的方向調查,如之後調查蒐證有更多資料,在諮詢法律意見後可加控其他罪名,他又不排除有更多人被捕。》

請問除了警方有責任,律政司是否都有責任?如果係因為除了非法集結有相關證據可以檢控,而其他未曾搜出,你們有那麼多手機拍了多條相片,短片可以提供比相關司法機構,或找你們陣營既律師去審核是否可作為呈堂證供。

而非不斷不理性地作出任何違法行為去導致更多不必要既衝突出現。

首頁

尾頁

跳至